A táplálkozási típusok tápanyagarányainak fontossága – így derítsd ki otthon a típusodat


Ha életmódváltáson gondolkozol, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ételeinket alkotó élelmiszerek minősége nagyon lényeges szempont. Különös gondossággal válogasd össze mi kerül a tányérodra! Az anyagcseretípusnak megfelelő fehérje-, zsír-, valamint szénhidrátarány mindezek mellett legalább ilyen fontos. Mit jelent pontosan, hogy megfelelő arány, és hogyan derítsd ki, hogy számodra mi az ideális az egészséged és sikeres diétád szempontjából?

A tápanyagok az ételeink azon alkotói, amelyeket anyagcsere folyamataink során a szervezet felhasznál. A tápanyagok képzik tehát testünk üzemanyagát, melyek lehetnek zsírok, fehérjék és szénhidrátok. Mivel szervezetünk azokat a tápanyagokat hasznosítja, amit mi adunk neki, ezért nagyon nem mindegy az ételek minősége, valamint ideális aránya.

 

Minőségi ételrendelés

Egészséges, minőségi és tápláló fogásokra vágysz? Van egy jó hírünk, a megfelelő helyen jársz! A Metodic Food ételei között ugyanis olyan prémiumfogásokat találsz, amelyek gluténmentes alapanyagokból készülnek, nem tartalmaznak cukrot, tejet- és tejtermékeket, valamint hozzáadott adalékanyagokat, ízfokozókat. Mindemellett IR barát és vegetáriánus ételeinket is megtalálod az étlapon.

Nekünk fontos, hogy a számodra legmegfelelőbb ételeket kapd, ezért igyekeztünk a szervezeted igénye szerint besorolni az ételeket (fehérje típus, szénhidrát típus, egyensúlyi típus). Nem mindegy ugyanis, hogy szervezeted milyen arányban kapja a tápanyagokat. Most kiderítheted, hogy miből, mennyit érdemes fogyasztanod egészséged és sikeres diétád érdekében.

 

Az ideális tápanyag-arányod

Ide kattintva töltsd ki ingyenes kérdőívünket, hogy megtudd, számodra mi az ideális arány

Az egészséges és minőségi fogásokat mi biztosítjuk Neked, viszont ahhoz, hogy a megfelelő ételeket rendeld, tisztában kell lenned azzal, hogy számodra mi az ideális arány, tehát milyen arányban kell ételeidnek tartalmaznia fehérjét, szénhidrátot, valamint zsiradékot. Nem kell megijedni, kérdőívünkkel könnyen kiderítheted, amelynek kitöltése pofon egyszerű, és mindössze 5 percet vesz igénybe.

Fontos azonban hozzátennem, hogy a kérdőív mindössze 60%-os pontossággal tud eredményt biztosítani, így nem ad pontos, teljes körű leírást anyagcseréd működéséről. Mérésünkön nem csak az anyagcseretípusodat ismerheted meg, hanem a hormonális beállítottságodat is, valamint szakértőink személyedre szabott tanácsokkal és élelmiszerlistával látnak el Téged. Szolgáltatásainkról IDE kattintva informálódhatsz.

 

Fehérje típus

Az, aki ebbe a táplálkozási típusba tartozik, annak nagyobb mennyiségben kell fogyasztania fehérjében gazdag ételeket szervezete ideális működésének céljából. Ennél a típusnál fontos, hogy az elfogyasztott ételekben több legyen a fehérjében gazdag tápanyagforrás. A fehérje túlsúly nem jelenti azt, hogy mértéktelenül fogyasszunk fehérjét, mert az hosszútávon senkinek nem ideális.

 

Szénhidrát típus

A szénhidrát típusúaknál ugyanaz a lényeg, mint a fehérje típusúaknál, csak az arányok eltérőek. Ilyen esetben ugyanis több szénhidrátban gazdag tápanyagforrásra van szükség annak érdekében, hogy a szervezet ideálisan működjön. Az ilyen táplálkozási típusba tartozók étkezési szokásai a megfelelően megtervezett vegetáriánusokéhoz hasonlítanak.

 

Egyensúlyi típus

Aki ebbe a típusba tartozik, arra kell törekednie, hogy ne billenjen ki ebből az állapotból. Ehhez a fehérje és szénhidrát típus között kell lenni. Például kicsit kevesebb szénhidrát és több fehérje, mint a szénhidrát típus esetében.

 

Mivel szervezeted a számára megfelelő tápanyagokat kapja, ezért garantáltan hálás lesz érte. Ezek miatt érdemes ismerned a számodra megfelelő arányokat:

  • egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás
  • energikusabb hétköznapok
  • falási rohamok megszűnése
  • sikeres diéta, látványos fogyás
  • erősebb immunrendszer
  • betegségek kockázatának csökkentése
  • szebb bőr, köröm, haj

Értékelje ezt a tartalmat