Minek köszönheti Szinetár Dóra briliáns formáját és kicsattanó energiáját?


 „Sok negatív hatásra nincs befolyásunk a világban, a táplálkozásra van.

Gondold meg mit eszel!„

 

Hogy lett Szinetár Dóra a Metodic nagykövete? A tudatos táplálkozásról, annak fontosságáról sok közös elvet vallunk. Hogy mik is ezek?

Miért fontos Dórának a tudatos táplálkozás?

Dóra számára a tudatos táplálkozás azt jelenti, hogy előre megtervezi a napját nemcsak a teendőit és a programjait, hanem ezekkel együtt azt is, hogy mikor, hol és mit fog tudni enni, hogy az számára megfelelő legyen.

Ha valamiért úgy alakul a napja, hogy ez mégsem sikerül, akkor rögtön megérzi ezt. Miben? Például, hogy fáradtnak érzi magát, vagy egy kellemetlen telítettség érzet elrontja a közérzetét, amitől a gondolkodás és a koncentrálás is nehezebb. 

Milyen anyagcsere típusú Dóra és mire figyel az étkezéseinél?

Négy éve volt először Metodic anyagcseretípus mérésen, azóta a tanácsadáson kapott elvek mentén étkezik. Egyrészt odafigyel arra, hogy nagyrészben fehérje legyen a tányérján – mivel ő egy paraszimpatikus fehérje típus -, másrészt teljesen tejmentesen étkezik. Elvileg nincs tej érzékenysége, de elmagyarázta neki akkor a tanácsadó, hogy miért nem ajánlatos számára a tejtermékek fogyasztása, így ki is iktatta azokat a táplálkozásából.

Mivel évek óta figyel ezekre és követi az ajánlásokat, megtapasztalta azokat az arányokat (fehérje, szénhidrát, zsír arányai egy étkezés alkalmával) ami számára megfelelő étkezést és így jó közérzetet, vitalitást biztosítja. Már természetes számára, és nem okoz erőfeszítést vagy nehézséget, hogy így étkezzen.

Milyen változásokat hozott életébe a Metodic diéta?

A kérdésre, hogy milyen késztetésből ment el a mérésre, a válasz: egyrészt kisebb súlyprobléma, vizesedés, másrészt krónikus fáradtság. Utóbbira vas szedését javasolták számára orvosok, de ez nem igazán segített. A Metodic diéta viszont igen. Ahogy átállította a táplálkozását a vízháztartás egyensúlyba került és a fáradtság is elmúlt.

Azóta tudja, hogy az a fajta fáradtság, alacsony energiaszint – amit korábban tapasztalt – abból fakad, ha az ember nem a tápanyag arányainak megfelelően eszik. Ez egy másfajta fáradtság, mint az, amikor fizikai megterheléstől vagy a kevés alvástól érzünk kimerültséget. Ez az ember teljesítőképességét is hátrányosan befolyásolja, és a toleranciaszintjét is jelentősen csökkenti.

A glutént 2 éve hagyta el egy természetgyógyász orvos ajánlására, akit egy kisebb egészségügyi probléma miatt keresett fel, azóta gluténmentesen táplálkozik. Könnyen átállt, nem okozott számára gondot, mert megértette a glutén káros hatásait.  

Rántott csirkemell besameles rakott zöldségekkel

Miért kezdte el kutatni a különféle diétákat?

A táplálkozással ezeken túl azért is kezdett foglalkozni, mert azt tapasztalta a környezetében, hogy volt olyan ismerőse, aki paleo diétába fogott és az vált be neki, másvalaki meg a vegetáriánusságra esküdött.  Szerette volna megérteni, hogy miért van ez így. Arra jutott, hogy nyilvánvalóan nem vagyunk egyformák genetikailag, másképp működünk testileg-lelkileg, így logikus hogy a táplálkozás is egyénfüggő.

Hogyan telt Dórának a várandóssága kisfiával?

Kérdeztük Dórát arról is, hogy hogyan élte meg a várandóságot: „Hiszek abban, hogy nagyon fontos, hogy az ember mit eszik főleg a terhesség alatt.” A cukor- és tejmentességre különösen figyelt, habár évek óta nem fogyaszt cukrot, eritritet, vagy ritkán kókuszcukrot használ édesítésre. Viszont azt is tapasztalja, hogy ha jól eszik, akkor kevésbé kívánja meg az édességet is, pedig szereti. A kívánosság egyszer-egyszer elcsábította őt egy-egy szelet rozskenyérre, arra az igazi sűrű, sötétbarna savanyú rozskenyérre, amit nagyon szeret, de ennyi gluténfogyasztás mellett is jó volt a közérzete a várandóság alatt. Ez annak tudható be, hogy egészséges és jól működik az emésztése.

Most is teljesen jól van, a szülés után visszafogyni is könnyedén, teljesen természetes módon sikerült neki a Metodic elveket követve. Van, hogy csak 4-5 órákat alszik, de nincsenek karikák a szeme alatt, fáradtságnak nyoma sincs rajta, mint más kisgyermekes anyukánál. Mosolyog, érződik, hogy kiegyensúlyozott. Harmónia és melegség van otthonában. Tudja, hogy egy nőnek fontos a táplálás.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, ülés

Mire figyel oda kisfia táplálkozásában és miért?

Szülés után mikor kiderült kisfia genetikai mássága, sokat olvasott a témában, és ott is azt találta, hogy a glutén elhagyásával megelőzheti az idegrendszeri, mentális problémák kialakulását.

Tudományos kisérletek és tapasztalatok is bizonyítják ma már, hogy gluténmentességgel kiküszöbölhetők és orvosolhatók mentális eredetű betegségek. Mind a tej, mind a glutén lassú idegméreg. De nem is kell ennyire messzire menni, már a stresszkezelés önmagában is sokkal könnyebbé válik, annak, aki ezeket elhagyja.

Egyszóval nem volt kérdés, hogy kisfia számára is tartja az általa követett és bevált táplálkozási módot. Benjamin egyéves elmúlt, mosolygós, szép kisfiú és három párnapos náthán kívül, semmi baja nem volt még eddig. Nem szenvedett hascsikarásban, hasfájásban sem, mint olyan sok kisbaba, pár hetes korától, amikortól Dóra teljesen elhagyta a glutén fogyasztását, nem voltak többé anyatejes kiütései sem. Ő egészséges bélflórát örökölt, amitől könnyen megemészti az anyatejet és az ételeket is, amiket már kap.

Dóra és a fogyókúrák…

Egy nő életének valljuk be, hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de része a fogyókúra. Dóra is 13 éves kora óta mindenféle fogyókúrás diétát, ajánlást kipróbált, szinte ami csak létezik, hogy a táncos külsőt meg tudja tartani. Még drasztikus léböjt, dinnye kúrákat is végig csinált, amikből aztán elege lett és azt érezte, hogy kimerült.

Annyira elrettentett, hogy korlátozva vagyok, vagy a mennyiséget tekintve vagy pedig alapanyagok tekintetében, hogy egy idő után elvonási tüneteim voltak. A szabadságom korlátozta, hogy beülhessek egy étterembe vagy, hogy megegyek egy tésztát, ha arra vágyom. A mentességgel kis változtatásokkal, de mindent ehetek. Amit nem ehetek, azt nem is enném már. Nincs olyan, amit ne lehetne előállítani. Ha épp sokat akarok enni, azt is lehet.” mondja. 

Még egy fantasztikus tipp Dórától a fogyni vágyóknak: evés helyett foglald le magad, fess, rajzolj egy mandalát vagy csinálj bármi kreatívat, ami jó érzéssel tölt el. És amikor eszel, akkor pedig legyen a figyelmed azon, amit eszel. Sokszor nem adunk kellő időt az evésre, nem tudatosítjuk, hogy eszünk, és helyette pótcselekvéssé válik a nassolás.

Miért rendel Dóra Metodic Food-ot?

Elárulta, hogy legnagyobbrészt ő vagy az édesanyja főz, így megkérdeztük, hogy miért is rendel Metodic étel házhozszállítást:

Mindig is kerestem olyan céget, ahonnan rendelni lehet és a napközbeni főétkezést egészségesen meg tudom oldani, azzal az érzéssel, hogy azt ettem, ami nekem jó. Számomra ez azt jelenti, hogy tej- és gluténmentes, jó minőségű alapanyagokból készül, és biztosítja azt a nagyobb arányú fehérje mennyiséget, amire anyagcsere típusomnak szüksége van.  A reggeli és vacsora az családi körben telik, amit én készítek.  Nem szeretem a mirelit, rossz minőségű, előre készített ételeket. Szeretek viszont finomat enni és változatosan, így több mindennel próbálkoztam, míg végül a Metodic lett az, ami nekem bevált.”

Ha szeretnél Te is tudatosan enni, azt, ami Neked, a testednek jó, sose késő! Kezdd el most és rendeld meg a holnapi ebédedet itt!

 

 

 

 

 

Értékelje ezt a tartalmat