Dolgozz állva, fogyj többet – egy újabb érv az ülőmunka ellen


Nyugaton és Amerikában már évtizedek óta láthatunk különböző reformokat az irodai munka szférában, hazánkban azonban inkább még csak egy-két divatosabb multi és kkv próbál meg alternatív lehetőségeket felkínálni a dolgozóinak a munkavégzéshez.

Ez például a Google egyik irodája, őrült menő, nem?

Az állítható magasságú, vagy alapvetően mellkasig érő asztalok is ilyen eszközök, az ülőmunka káros hatásaira ugyanis egyre több tanulmány hívja fel a figyelmet. Nem elég, hogy a folyamatos ülés a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásában is nagy szerepet játszik, de a hízással is kéz a kézben jár, így formánkat is sokkal nehezebb megőrizni.

Mit tehetünk?

Ha van rá lehetőségünk, próbáljunk meg fokozatosan átszokni arra, hogy minél többet dolgozunk állva. Sok állíthatós asztalt is lehet már kapni, a teljesen egyszerű, manuálisan állíthatótól kezdve, egészen az elektromosan üzemeltethetőig. De persze különböző DIY módszereket is kipróbálhatunk, pár könyv, vagy doboz egymásra rakásával már egész korrekt magasított felületet kaphatunk.

Mennyit fogyhatunk, ha nem ülve dolgozunk?

Amellett, hogy sokkal egészségesebbek maradhatunk, ha vegyesen ülve és állva is dolgozunk, tudósok azt is kiszámolták, nagyjából mennyi súlytól szabadulhatunk meg, ha az ülés helyett az állást választjuk munka közben.

Az emberi szervezet 0,15 kalóriával többet éget el állva, mint ülve, amit egy pontos példán keresztül levezetve így tudunk összesíteni: ha egy 65 kilógrammos ember négy éven át, napi hat órában állva dolgozna, 10 kilóval lehetne könnyebb, mintha ugyanezt ülve tenné.

Persze annak is meg vannak a hátrányai, ha kizárólag állunk, ezért a legjobb megoldás, ha váltogatjuk a pozitúrákat. És persze hiába a mozgás, vagy annak hiánya, ha az étkezésre nem figyelünk, az bizony garantáltan az egészségünk kárára fog válni. Az anyagcseremérés és egy kifejezetten a saját szervezetünkre szabott diéta azonban csodákat művelhet mind az alakunkkal, mind a közérzetünkkel. Minderről bővebben ITT.

Ha pedig az irodában még nincs megfelelő állóalkalmatosság, mutassuk meg ezt a cikket a főnöknek, és nézzünk rá szépen, hátha sikerrel járunk! 🙂

 

Értékelje ezt a tartalmat