Gyakran vagy fáradékony és levert? – 3 tipp, hogy energikusabban teljenek mindennapjaid


Gyakran vagy fáradékony, kimerült és úgy érzed, hogy az energiaszinted alacsony? Nehezen ébredsz, sokszor vannak alvászavaraid? Ha ez mind gyakori, akkor mindenképpen érdemes megvizsgálni az okát, ami gyakran az életmódban keresendő. A helytelen táplálkozás, a mozgás hiánya és a kevés alvás bizony károkat okozhat a szervezet számára, ami sokszor az energiád csökkenésével járhat. Most összegyűjtöttük, hogy mivel inthetsz búcsút a fáradékonyságnak és a kimerültségnek. Természetesen ezeken kívül is vannak olyan tényezők, amikre figyelni kell, közülük ez a három a legfontosabb dolog, hogy energikusabban teljenek a mindennapjaid.

 

 

Egészséges és tápláló ételek

Ahhoz, hogy energikusabbnak és fittebbnek érezd magad, elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Ez nem meglepő, mivel a növények napfény segítségével, az emberek az elfogyasztott ételekkel jutnak energiához. A reggeli a nap egyik legfontosabb főétkezése, azonban nem mindegy, hogy milyen típusú vagy. Három típust különböztetünk meg, fehérje, szénhidrát és egyensúlyi (az utóbbi fordul elő a legritkábban). Nem mondok újat, ha azt mondom, hogy a reggeli nagyon fontos, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy Neked milyen ételek fogyasztása ajánlott. Összegyűjtöttük, hogy a különböző típusoknak mi az ideális reggeli, mitől lesz energikusabb.

Fehérjetípus:

  • számukra kimondottan jók a „villásreggelik”
  • tojásos ételeket, zöldségeket, gyökérzöldségeket (zellerhasáb, cékla, saláta..) érdemes fogyasztaniuk
  • nem ajánlott számukra a magas keményítő tartalmú étel
  • paleo lisztekből, lisztkeverékekből készült kenyérhelyettesítőket fogyaszthatnak, ha például szendvicsre vágynak
  • jellemző rájuk, hogy gyakran nem kívánnak reggelit, ebben az esetben jó választás lehet a tejmentes proteinshake, azonban fontos, hogy mellé szénhidrátot és zsiradékot is vigyenek be a szervezetükbe, mivel a proteinshakeben csak fehérje van

 

Szénhidráttípus:

  • a zab szénhidrátforrás, ehhez a rizstej is jó
  • figyelni kell azonban az arányokra
  • kis fehérje miatt még keverhető hozzá egy kis növényi fehérjepor is
  • hormontípustól függően még fel lehet dobni a zabkását egy kis bogyós gyümölccsel is

 

 

A reggeli mellett ugyanolyan fontos az ebéd és a vacsora is. A lényeg, hogy a típusodnak megfelelően étkezz, mivel fontos, hogy a szervezeted a számára megfelelő táplálékot kapja. Nem ismered a típusodat? Töltsd ki ingyenes kérdőívünket, és az eredmény alapján válassz  a Metodic Food fogásai közül ebédet és vacsorát. Fontos, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a kérdőív csak egy kisebb mankó, ami segít eldönteni, hogy milyen típusú ételt rendelj. Azonban, ha valóban életmódot váltanál, rengeteget segít, ha egy mérés keretein belül részt veszel egy személyes konzultáción. Az anyagcseretípus-mérésen a tanácsadás során szakemberek nyújtanak segítséget, és egy olyan élelmiszerlistát kapsz, amin a saját szervezeted számára ajánlott, egyéni étel összeállításod szerepel. IDE kattintva bővebb információt kaphatsz a szolgáltatásokról. Miért hasznos ez Neked? Mivel mindenki szervezete máshogyan reagál az ételekre, nem biztos, hogy a szervezeted számára is ugyanolyan táplálóak egyes élelmiszerek. Emiatt érezheted, hogy gyakran tör rád falási roham, emiatt nem megy a diéta, sőt, emiatt hízol. Ezen kívül fáradékonyabb is leszel, és az anyagcsere működésed is romlik.

 

 

Elegendő alvás, hogy napjaid energikusabban teljenek

Ha nem fordítasz elegendő időt az alvásra, szervezeted a koncentráció csökkenésével és fáradékonysággal jelzi, ami nagyobb problémákat is eredményezhet. A megfelelő anyagcsere működéshez elengedhetetlen az elegendő alvás. A kevés pihenéstől amellett, hogy kevésbé leszel energikus, a fogyást is hátráltatja, mivel a rendszertelen alvás az anyagcsere romlását is eredményezheti, emiatt a test is sokkal kevesebb kalóriát tud elégetni.

 

 

Rendszeres sport

Hogy kevésbé légy fáradékony és több energiád legyen, elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Ez nem is kérdés, mivel a fitt emberek jóval energikusabbak. Ha még nincs bevált edzésterved, vezess be hetente két-három napot, amikor időt szánsz a sportra.

 

 

 

 

 

Értékelje ezt a tartalmat