Felejtsd el egy életre a fogyókúrát – így diétázz egészségesen


Sajnos nagyon sokan összekeverik a fogyókúra és a diéta fogalmát, és diéta címszó alatt hirtelen akarnak megszabadulni a súlyfeleslegtől. Ilyenkor a legtöbb ember hajlamos drasztikus és önkínzó fogyókúrába vágni, ilyen például a koplalás. Ezzel azonban nem csak, hogy soha nem fogod elérni a célodat, hanem egyenes károsítod a szervezetedet.

 

Itt az idő a nevetséges és önkínzó fogyókúrákat egy életre elfelejteni. A divatos fogyókúrák többsége egyoldalú étrend, amire az ember nem csoda, hogy nagyon rövid időn belül ráun. Emellett ha a testtömeg gyakran ingadozik, olyankor fellép a jojó-effektus és nagyobb eséllyel következik be cukorbetegség vagy különböző szív- és érrendszeri betegségek. Ezekkel a káros módszerekkel csak ideig-óráig megy le pár kiló, de pár nap elteltével az bizony vissza is jön. Ráadásul a szervezetet is nagyon megterheli, és az éhségérzet is még jobban gyötör, mivel a szervezet nem kapja meg a számára szükséges táplálékot.

 

Mi számít egészséges diétának?

Rengeteg olyan cikkel találkozhatunk az interneten, ami nem reális ígéretekkel csábítja a fogyni vágyókat. 5 hét alatt nem fogsz egészségesen 2 kg-t fogyni! Az egészséges és kiegyensúlyozott fogyáshoz türelem kell. Mivel senki sem egyforma, ne várd azt, hogy azért, mert más egy hónap alatt megszabadult néhány kilótól, Te is fogyhatsz ugyanannyit ugyanazzal a diétával. Azt, hogy mennyit fogysz, több tényező is befolyásolhatja, azonban ahhoz, hogy sikert érj el hosszútávon, az egészséges és tudatos táplálkozás, valamint a kiegyensúlyozott életvitel elengedhetetlen. A legfontosabb, hogy a szervezeted megfelelő arányban kapja a makrotápanyagokat (fehérjét, szénhidrátokat és zsírt), ezek biztosítják az energiát, valamint a mikrotápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek), amelyek a testünk zavartalan működéséért felelősek. Ezek ugyanis az anyagcsere-folyamatokhoz nélkülözhetetlenek.

Azt, hogy Neked milyen arányban érdemes fogyasztani a tápanyagokat, az anyagcseretípusodtól függ, ami lehet fehérje, szénhidrát vagy egyensúlyi típusú. Hogy melyik típusba tartozol, illetve hogy pontosan milyen ételeket érdemes fogyasztanod a diétád, maximális energiád és egészséged érdekében, ide kattintva derítheted ki.

Természetesen a sportnak is nagy szerepe van az egészséges és kiegyensúlyozott diétában, ezzel mindenki tisztában van. Ha nem is jársz el konditerembe heti 2-3 alkalommal, fontos, hogy másképpen iktass be valamilyen mozgásformát a mindennapjaidba. Korábbi cikkünkben összeszedtünk néhányat, amelyek nem csak fogyasztanak, hanem szórakoztatnak is.

 

 

Értékelje ezt a tartalmat