Túlsúlyod van? Ezeket kell tudnod a testeden lévő zsírról
A testeden a zsír raktározódik, zsírpárnák formájában van jelen a túlsúly, a testedet emiatt puhának, formátlannak érezheted. Mit kell tudnod minderről?
A testeden található zsírszövet zsírsejtekből épül fel. Minden embernek van zsírszövete, a túléléshez ez gyakorlatilag nélkülözhetetlen. A zsírsejtek a testben egyfajta raktározó szerepet töltenek be, ide teszi félre a szervezet, későbbi felhasználásra a felesleges energiát. Ennek értelmében a hízás, nagyon-nagyon leegyszerűsítve, főként a túlzott mennyiségű kalóriabevitel miatt történik, illetve a mozgásszegény életmód (felhasználatlanul halmozódó) energia következtében. A zsírsejtek ekkor akár a hatszorosukra is képesek megdagadni. Fogyás esetén a sejtek képesek összezsugorodni, viszont a számuk ritkán vagy egyáltalán nem csökken.
A túlsúly leggyakoribb szövődményei – a megduzzadt zsírsejtek halálhoz vezetnek idővel?
A túlsúly jellemző következményei:
Elszaporodnak a szervezetben a zsírszövetek. Nő a szervezet oxigén- és tápanyag-, ezek miatt pedig vérellátási igénye is. Az artériák falának ez rendkívül megterhelő.
Az egyik legjellemzőbb egészségügyi szövődményeknek tehát az érrendszeri traumák tekinthetők, mint amilyen például a szívinfarktus vagy a stroke. Az érfalak rugalmassága csökken, lerakódások jelennek meg belső falukon, emiatt szűkülnek az erek. Noha a szervezetnek megnövekedett az oxigénigénye, a fontos szervek mégsem jutnak belőlük eléghez a lelassuló szállítás miatt. A szívizom ennek következtében elhalhat, és szívroham léphet fel. Az érfalra letapadt darabok közül idővel elkezd valamennyi leválni, és keringeni az érrendszerben. Ezek a darabkák sajnos könnyen vérrögöket képezhetnek, ami többek közt a stroke egyik gyakori kiváltó oka.
A túlsúly mindezek mellett a cukorbetegség egyik jellemző előzménye is. A sok zsírszövet miatt a szervezet érzéketlenné válhat az inzulinra, a vérből pedig a cukor így nem tud felszívódni a sejtekbe, hanem bent marad a vérben.
Hogyan hat az étkezésed a testedre?
Az étkezés, illetve általában, az életmód az egyik legkomolyabb befolyásoló tényező a hízásodban, mellette jelen van kisebb arányban a genetika is. A zsírsejtek megnövekedése, vagyis a hízás nemcsak akkor következhet be, ha folyamatosan és sokat eszel hizlaló ételeket, hanem például, az állandó fogyókúrázás is kedvezőtlenül hat rá. A drasztikus diétákat a test betegségként értelmezi, és egy későbbi, hasonló “pánikhelyzet”, illetve a hiányállapotok elkerülése végett, a fogyókúra végével dupla vagy tripla intenzív raktározásba kezd – vagyis növeli a zsírsejteket, hogy energiát raktározzon, Te pedig többet is visszahízhatsz, mint amennyit leadtál!
Emellett, hízáshoz vezet az is, ha nem veszed figyelembe a tested egyéni jellemzőit a táplálkozásodban: mivel az emberek anyagcsere működése különböző, az is változó, kire hogyan hatnak az egyes élelmiszerek. Erről hormonális, idegrendszeri és emésztőrendszeri jellemzők is tehetnek. Ha többet tudnál meg minderről, ITT bővebben utánaolvashatsz!
Válassz olyan ebédet minden nap, amely megfelel a tested igényeinek, és összetételének köszönhetően segít, hogy megszabadulj a túlsúlytól, és zsírsejtjeid egészséges méretűre zsugorodjanak, Te pedig karcsúbb legyél! A Metodic Food ételei egészségesek, változatosak, és segítenek abban, hogy elérd a számodra optimális alakot!
Ami még szintén az étkezésed függvénye: a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel is befolyással van a hízásra-fogyásra. Bizonyos esetekben, ha az ember ezekből hiányt szenved, egyszerűen lassabban megy le a testzsír, vagyis lassabban zsugorodnak össze a zsírsejtek. Vitaminok közül a B-, a C- és a D-vitaminok fontosak kiemelten a fogyáshoz, ásványi anyagok közül pedig ITT szedtük össze, melyik 5 nélkülözhetetlen leginkább.