Egy apró változtatás a konyhában, amitől könnyebben fogysz majd


A túlzott sóhasználat köztudottan senkinek sem, az erős fűszerek nagy mennyiségű fogyasztása pedig hormonális okokból nem mindenkinek egészséges. A zöldfűszerek jobb alternatívát jelentenek, inkább ezeknek érdemes dominálni a főzés során, az egészségmegőrzés és a karcsú alak érdekében. Ha tanácstalan vagy, melyik mire jó, és mihez érdemes használni, a hazánkban legnépszerűbb zöldfűszerekből álló 10-es listán biztos, hogy rengeteg hasznos információt találsz majd! Ebben a cikkben az első 5-tel ismerkedhetsz meg.

petrezselyemPetrezselyem: a zöldfűszerek koronázatlan királya

Zöldfűszerek közül hazánkban igen kedvelt a petrezselyem, ami a fehérrépa levele. Másik, lágyabb változata a kicsiny gyökeret eresztő metélőpetrezselyem. C- és E-vitaminban, illetve vasban, kalciumban is gazdag. Közismert vesetisztító-vízhajtó és gyomorerősítő hatása. Szárított formában elveszti erős, illóolajaknak köszönhető aromáját.

Mi mindennel alkot tökéletes összhangot?

  • burgonyával
  • erdei gombákkal
  • karfiollal
  • fokhagymával
  • levesekkel
  • halakkal

Zsálya

Két fajtája ismert, a mérgező illóanyagot tartalmazó orvosi zsálya, és a nem mérgező muskotályzsálya. Az orvosi zsálya mérgező anyagai azonban nem jelentenek problémát, főzéskor 5 perc alatt el is illannak, de külön az illóanyag nem használható. A gyógyhatású zöldfűszerek közé tartozik: garat gyulladásaira gyógyító hatással van a forrázata, teaként éhgyomorra fogyasztva pedig kiegyensúlyozza a vércukorszintet.

Ezekhez az ételekhez illik leginkább:

  • kecskesajthoz
  • túróhoz
  • sütőtökhöz
  • pástétomokhoz
  • sertésételekhez
  • vadhúsokhoz

Szeretnél garantáltan egészséges alapanyagokból és kíméletes eljárással készült ételeket fogyasztani, amelyeket elég mindössze csak megmelegíteni? Akkor válaszd a megújult Metodic Food-ot! A felhasznált alapanyagok gluténmentesek és laktózmentesek, hozzáadott cukrot vagy bármilyen adalékot nem tartalmaznak a fogások. A kínálatot ide kattintva érheted el!

Tárkony – fanyarság az üde zöldfűszerek közt

A savanykás ízű tárkony jótékony hatással van az emésztésre, oldja a gyomortájéki és alhasi görcsöket is. Emellett, enyhe nyugtató és fájdalomcsillapító hatása ismert még. Azon kevés zöldfűszerek egyike, amelyek szárított változatban is intenzív ízűek.

Mihez ideális?

  • ragulevesekhez
  • erdei gombákhoz
  • ecetes salátákhoz
  • tejszínhez
  • tenger gyümölcseihez
  • fehér húsú halakhoz

bazsalikomBazsalikom

A bazsalikomnak közel 40 fajtája ismert, főként az olasz konyhában szívesen használt fűszer. Az anyagcsere-panaszok, gyenge emésztőrendszer segítő barátja, segít elűzni a hányingert is. Mint a zöldfűszerek közül sok, ez is kapható szárított változatban. Ám ennek szinte semmi köze sincs a frisshez: jellegzetes illata, intenzív, illóanyagokban gazdag aromája a szárított fűszerből szinte teljesen hiányzik.

Mi mindenhez passzol igazán?

  • paradicsomhoz
  • gombaféléhez
  • mozzarella és parmezán sajthoz
  • citromhoz
  • fenyőmaghoz
  • salátaöntetekhez, fűszerecetekhez

Kapor, a zöldfűszerek hivalkodó különce

A jellegzetes illatú és édeskés ízű kapor jó hatással van a koleszterinszintre, csökkenti a magas vérnyomást, és igen gazdag rostforrás is. Található benne A-vitamin, B-vitaminok, C-vitamin és E-vitamin is, és igazi ásványianyag-bomba a zöldfűszerek közt: nyolcfélét is tartalmaz.

Ízletes párosítás az alábbiakkal:

  • uborka
  • tök
  • cukkíni
  • torma
  • túró
  • lazac

Értékelje ezt a tartalmat