A laktózmentes diéta elhanyagolásának következményei


Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy esetükben is jelen van a laktózintolerancia, pedig elég gyakori betegség, a magyar lakosok kb 15%-a igazoltan laktózérzékeny, azonban sokkal többnél áll fenn ez a probléma. Ha valakiről kiderül, hogy érzékeny a laktózra, nagyon fontos betartani a diétát, és kerülni a számukra „tiltott” élelmiszereket. Mi történik akkor, ha valaki elhanyagolja, és nem fogadja meg a tanácsokat? Ezeket gyűjtöttük most össze.

 

Mi is az a laktózintolerancia?

A laktóz egy olyan cukor (diszacharid, tejcukor), amely két gyűrűből áll (glükóz, galaktóz). A vékonybelek hámjában lévő laktáz enzim felszívódás közben galaktózra és szőlőcukorra bontja. A laktáz enzim idővel veszít a hatékonyságából, így a tej fogyasztása esetén a bélcsatornában marad a tejcukor. Mivel nagymértékben vonzza a vizet, a vérből szívott folyadékkal felhígul a béltartalom, ami erős hasi görcsökkel és hasmenéssel jár.

 

A laktózintolerancia tünetei

Először is fontos, hogy az érintett tisztában legyen azzal, hogy laktózérzékeny, ezért nem árt, ha fel tudjuk ismerni a tüneteket:

  • puffadás
  • hasmenés
  • hányinger, hányás
  • problémás bőr
  • hasi fájdalmak

 

Ha nem ismered fel a laktózintoleranciát

Nagyon fontos kideríteni, hogy valóban laktózérzékenység van-e jelen, mivel ha valaki nem ismeri fel időben, és nem táplálkozik a laktózmentes diétának megfelelően, komoly következményeket eredményezhet. Emésztésproblémák –például krónikus hasmenés-  mellett komolyabb pszichikai betegségekkel is járhat, például depresszió, szorongás, idegesség, ingerlékenység vagy akár félelem az evéstől. Emellett eredményezhet hajhullást, kiszáradást, bőrszárazságot, súlycsökkenést, hízást, kalciumhiányt, K vitamin csökkent termelést, bélflóra kihalást vagy az immunrendszer hatékonyságának csökkenését.

Hogy ezeket elkerüld, elengedhetetlen a laktózmentes diéta, tehát a laktózmentes ételek fogyasztása. Mivel nagyon sok ember küzd ezzel a betegséggel, fontosnak tartjuk, hogy étlapunkon tej és tejtermékmentes alapanyagokból készült fogások szerepeljenek (amelyek alapanyagai ezen kívül nem tartalmaznak glutént, cukrot, valamint hozzáadott adalékanyagokat). Az étlap megtekintéséért kattints ide!

 

 

 

Értékelje ezt a tartalmat