Számukra a leghizlalóbbak a gyümölcsök – Te tudod, hogy közéjük tartozol-e?


Rengeteg gyümölcsdiétával kapcsolatos cikk található az interneten, amelyek szerint akkor fogsz lefogyni, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszel. A zöldségekkel – anyagcseretípusodtól függően – valóban nincs gond, azonban tényleg olyan egészségesek a gyümölcsdiéták, valamint a sok gyümölcs fogyasztása?

 

Gyümölcsfogyasztás után 20-30 perccel gyakran tör Rád éhségroham? Ez nem véletlenül van így. Bizonyos típusú emberek (ebben az esetben a gyors égetésű fehérjetípusok) szervezete nagyon gyorsan kiveszi az energiát a szénhidrátokból, amikor hirtelen megemelkedik a vércukorszint. A hasnyálmirigy inzulint termel, ami a vérből szállítja el a cukrot. Ezt egy helyre tudja raktározni, mégpedig a zsírraktárba, abban az esetben, ha tele van az izomban és a májban lévő glikogénraktárunk. Képzeljük csak el, ha egy ilyen fehérjetípus gyakran tart gyümölcsnapokat, folyamatosan éhes lesz alatta, sokkal többet fog enni a gyümölcsökből.

 

Ez milyen következményekkel járhat egy fehérjetípusnál?

  • emelkedhet a testzsír százaléka
  • évek alatt kimerülhet a hasnyálmirigye
  • inzulinrezisztencia alakulhat ki – az IR-ről és következményeiről IDE kattintva olvashatsz bővebb információt.

A fruktóz befolyásolja az inzulin és a leptin termelődését a szervezetünkben, amelyek a jóllakottság érzéséért felelősek. Ennek következtében hajlamosak vagyunk jóval többet enni, mint amire szükségünk lenne alap esetben. Természetesen nem kell teljes mértékben elkerülni a gyümölcsök fogyasztását, csupán arra kell figyelni, hogy típusodnak megfelelő arányban fogyaszd őket. A gyümölcs fontos mikrotápanyag forrásai a szervezetnek, de ha lehet, zöldségekkel pótold a vitaminokat. Ha mégis ennél egy kis gyümölcsöt ügyelj arra, hogy naponta maximum egy darabot vagy egy maréknyit fogyassz.

 

Mit jelent az, hogy a típusodnak megfelelő arányban fogyaszd a gyümölcsöket?

A gyümölcsök nem mindenkit hizlalnak ugyanúgy, táplálkozási típustól és hormondominanciától is függ, hogy kire miként hat a gyümölcsökben található fruktóz. Mint ahogyan már említettem, a fehérje típusú emberek számára alapvetően veszélyesebb, mint a szénhidrát típusúaknak, valamint a pajzsmirigy dominanciával rendelkezőknek is kerülendő a gyümölcs.

 

Nem tudod, hogy milyen típusba tartozol?

Gyere el hozzánk anyagcseretípus-mérésre, az országban már 5 mérőponton várunk mindenkit szeretettel. A mérés eredményei alapján meg tudod, hogy számodra mik a leghasznosabb és legtáplálóbb ételek, valamint a szakembereink által előállított, személyedre szabott étellistádat is megkapod. IDE kattintva részletesebb leírást kapsz szolgáltatásainkról.

 

 

Értékelje ezt a tartalmat