3 köret, amit gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak


A gluténmentes táplálkozást manapság egyre többen választják, mivel nem csak az arra érzékenyek, hanem a diétázók is előszeretettel fogyasztanak gluténmentes ételeket. Azok körében is igen népszerű, akik tudatosan és egészségesen szeretnének élni, hiszen a gluténérzékenység nem csak gyermekkorban, hanem felnőttkorban is kialakulhat. Ezért is érdemes néha tisztítókúrát tartani. Milyen köreteket fogyassz, ha kerülnéd a glutént? Ezeket gyűjtöttük össze.

 

Mi az a glutén, és miért érzékenyek rá sokan?

A glutén egy olyan vegyületcsoport, amit több fehérje alkot. A glutén ezek összefoglaló neve a sikérrel azonos, aminek fő alkotói a gliadin és glutein. Az immuntünetekért az alfa-gliadin nevű alváltozat a felelős, ami alapvetően búzafélékben fordul elő, a többi gabonában nem.A glutén azonban nem csak érzékenység esetén okozhat rosszullétet, hanem a gluténérzékenyek szervezete is rosszul reagálhat rá.

Kíváncsi vagy, hogy a te szervezetedre is kedvezőtlenül hat-e? Ételteszt mérésünkön kiderítheted.

 

Sajnos azonban nagyon sok embernek megnehezíti az életét a gluténmentes táplálkozás, mivel rengeteg ételnek az alapanyaga liszt. A búzaliszt mellett azonban számos alternatíva létezik, így nem kell felétlenül búcsút inteni a lisztes alapanyagú ételeknek. Korábbi cikkünkben ezeket a lisztalternatívákat szedtük össze.

 

Mi a helyzet a gluténmentes köretekkel?

Nagyon sok embernek a tészta alapköretnek számít, azonban a hagyományos tésztafélékről köztudott, hogy glutént is tartalmaznak.. A folyamatosan növekedő igény miatt, egyre több gluténmentes tésztafajtával találkozhatunk a polcokon. Emellett hagyományos köretnek számít a rizs, valamint a burgonya, azonban fontos, hogy ezeket mértékkel fogyaszd, a szervezeted számára megfelelő arányban. Hogyan derítheted ki, hogy szervezeted számára mi a megfelelő arány? Kattints IDE!

 

Hogy minél változatosabb legyen az étrended, a következő gluténmentes köreteket bátran ajánljuk.

Amaránt

A benne található aminosavak közül a lizintartalma a legmagasabb. Rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, valamint a méregtelenítéshez is hozzájárul. Az amaránt nagyon közkedvelt élelmiszernek számít (főleg ásványianyag tartalmának köszönhetően) a vegetáriánusok, valamint a terhes nők körében, de a különböző hiánybetegségek ellen is hasznosak (pl. csontritkulás, kimerültség, vérszegénység), mivel gyógyhatású ételként is hasznosítható.

 

Quinoa

A quinoa az egyik olyan álgabona, ami a legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazza. Szintén előnynek számít, hogy aminosavtartalma is figyelemre méltó (lizin-, cisztin- és metiontartalma). A quinoa gluténmentes ételnek számít, emellett nagyon sok fontos ásványi anyagot tartalmaz, valamint tisztítókúrában is fogyasztható, sőt, a cukorbetegség diétában is sokat segít.

 

Hajdina

Botanikailag nem gabonaféle, de lisztes magját a búzához hasonlóan használják fel. Vitamin- és rosttartalma is igen magas, keményítőben, vagyis szénhidrátban is gazdag – a növény 60%-át ez alkotja. Zsírban viszont szegényebb, mint például az amaránt. Ásványi anyagok közül a következőkben bővelkedik: kalcium, magnézium, cink, réz, vas. Emellett gazdag B1-, B2-, C- és E-vitaminokban, és igen jó rákmegelőző ételként tartják számon, mivel B17-vitamintartalommal is rendelkezik. A benne található flavonoidok pedig antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

 

Ha minden nap a számodra kedvező, emésztőrendszeredet támogató, megfelelő tápanyagtartalmú ebédre vágysz, méghozzá glutén- és tejmentes alapanyagokból, illetve cukor és adalékok nélkül, a Metodic Food pont Neked való lesz! Többek közt hajdinát is gyakran használunk az ételeinkhez.

 

 

 

Értékelje ezt a tartalmat