4 egészséges gluténmentes liszt


A gluténmentes étrend manapság nem csak a gluténérzékenyek körében népszerű, hanem a diétázók is előszeretettel fogyasztanak gluténmentes ételeket. A gluténérzékenység nemcsak gyermekkorban alakulhat ki, hanem akár felnőttkorban, ezért érdemes néha tisztítókúrákat tartani, valamint minél változatosabban táplálkozni. Ebben az esetben ajánlott kerülni a búzalisztet, és helyette más alternatívát választani. Ezeket gyűjtöttünk most össze.

 

Mi az a glutén, és miért érzékenyek rá sokan?

A glutén egy olyan vegyületcsoport, amit több fehérje alkot, a glutén ezek összefoglaló neve és jelentése a közismertebb sikérrel azonos. Főalkatói a glutein, valamint a gliadin. Az alfa-gliadin egy alváltozat, ami a különböző immuntünetekért felelős. Előfordulása alapvetően csak a búzafélékben lehetséges, a többi gabonában nem. Fontos hozzátenni, hogy nem csak az érzékenység esetén okozhat rosszullétet a glutén, hanem nagyon sok nem gluténérzékeny ember szervezete is rosszul reagálhat rá.

Kíváncsi vagy, hogy a te szervezetedre is kedvezőtlenül hat-e? Ételteszt mérésünkön kiderítheted.

Rengeteg ételnek az alapanyaga a liszt, és mivel nem csak búzalisztet lehet hasznosítani, nem kell feltétlenül búcsút inteni a lisztes alapanyagú ételeknek, ha valaki gluténérzékeny. Az alábbi liszteket ajánljuk a gluténkerülőknek.

 

Hajdinaliszt

A hajdina egy keserűfű fajta, aminek rokona a sóska és a rebarbara, természetesen gluténmentes. A hajdinára továbbá az alábbi pozitívumok vonatkoznak:

 • élelmirostokban gazdag
 • értékes vitaminforrás – E-, B2- és B1
 • kedvező élettani hatású biológiai anyagok találhatók benne
 • erősíti a kötőszöveteket

 

Zabpehelyliszt

A zab egy olyan kalászos növény, amely Elő-Ázsiából származik, eredetileg gyomnövényként volt ismert. Ma már leginkább müzlik alkotóelemeként találkozhatunk vele zabpehely formájában. Zabliszt a zabpehely őrléséből készül, természetesen ez a liszt sem tartalmaz glutént. A zab pozitív hatásai miatt is közkedvelt, nem csak a gluténérzékenyek körében:

 • rostban gazdag
 • alacsonyabb a szénhidráttartalma
 • nem okoz hirtelen vércukorszint emelést
 • béta-glükán tartalmának köszönhetően elősegíti a normál bélműködést, a bélbaktériumok egyensúlyát, az immunrendszer működését, valamint csökkenti a koleszterinszintet

 

Barnarizs-liszt

A barnarizs magasabb rosttartalmának köszönhetően előnyösebb hatással van az emésztőrendszer működésére. A barnarizs-liszt lassab felszívódású, mint a fehérrizs-liszt, emellett a barnarizsből készült rizsliszt „ezüsthártya” tartalma miatt magasabb a rosttartalma.

 

Kukoricaliszt

Ha már a gluténmentes lisztekről van szó, nem elhanyagolható a kukoricaliszt sem.

 • tápanyag és vitamin dús – E, B1, B2, B3, B4, B5 és B6 vitamin
 • kiváló fehérjeforrás – több mint 60% fehérjét tartalmaz
 • aracin- és palmitinsav tartalmának köszönhetően megtisztítják a vért a toxikus anyagoktól
 • segíti a májműködést
 • szabályozza a vércukorszintet
 • csökkenti a koleszterinszintet

Fontos hozzátenni, hogy aki gluténérzékeny, az gluténmentes rizslisztet, zabpehelylisztet használjon, hogy ne legyen szennyezett például a közös őrlés, pelyhesítés, csomagolás, vagy szállítás által!

Fontosnak tartjuk, hogy minél egészségesebb ételeket kínáljunk országszerte mindenkinek. Éppen ezért, fogásainkban is a felsorolt liszteket hasznosítjuk. A fogások alapanyagai tehát gluténmentesek, valamint nem tartalmaznak tejet- tejtermékeket, cukrot és hozzáadott adalékanyagokat.

Megtekintem az étlapot

 

 

Értékelje ezt a tartalmat