Diétás és egészséges köret – ezekért szeretjük az édesburgonyát


Az édesburgonya egyre népszerűbb világszerte, ami nem meglepő, mivel számos jótékony hatása miatt egyre többen fogyasztják, és nem csak a diétázók körében. Miért érdemes édesburgonyát fogyasztani? Ezeket gyűjtöttük most össze.

Az édesburgonya (más néven batáta) a krumplira hasonlító zöldség, azonban semmi köze nincs a burgonyához. A szulákfélék családjába tartozó növényt főként a gyökérgumójáért termesztik, de a levelei is ehetők.

Az édesburgonyát többféleképpen is fogyaszthatjuk, lehet párolni, főzni, sütni, pürésíteni, illetve húsok mellé köretként is megfelelnek.

Fontos, hogy tudd, mint ahogyan a többi ételnél, az édesburgonyánál sem mindegy, hogy mennyit fogyasztasz belőle! Ez legfőképpen anyagcseretípusodtól és hormontípusodtól függ. Hogy megtudd,  számodra mi az ideális arány a szénhidrátot, zsiradékot és fehérjét illetően, kattints IDE.

 

Ezek miatt olyan egészséges az édesburgonya

Pozitívumnak számít többek között, hogy magas a rosttartalma, azonban kalóriatartalma és glikémiás indexe alacsony, ezért a diétázóknak igen kedvező étel. Gazdag antioxidáns hatású béta-karotinban, emellett megtalálható benne:

  • vas – fontos a vörösvérsejtek számára
  • C-vitamin – erősíti és felpörgeti az immunrendszert
  • kalcium – erősíti a csontokat
  • kálium – a vérnyomás szabályozásában segít
  • béta-karotin – felpörgeti az immunrendszert.

 

Ezeken kívül tartalmaz magnéziumot, foszfort, nátriumot, szelént és cinket, valamint fehérjetartalma is magas, hasonló a tojáséhoz. Az édesburgonya segít szabályozni a vércukorszintet, valamint jót tesznek a szemnek, bőrnek és egészségnek.

 

Gondoskodunk róla, hogy étlapunkon is gyakran szerepeljen az édesburgonya, valamint hogy minden fogásunk egészséges és diétás legyen. Az ételek nem tartalmaznak tejet, tejtermékeket, glutént, cukrot és hozzáadott adalékanyagokat.

Megtekintem az étlapot!

 

 

 

Értékelje ezt a tartalmat