4 ok, amiért érdemes elkerülni a cukrot – ezeket válaszd helyette


Köztudott, hogy a cukornak káros hatásai vannak, ennek ellenére mégis sokan előszeretettel fogyasztják a cukros üdítőket, édességeket, péksüteményeket és még sorolhatnánk. Ez nem meglepő, hiszen tény, hogy ha valaki évekig nagy mennyiségben fogyasztotta ezeket az ételeket, sokkal nehezebben fog nemet mondani rájuk a későbbiekben. De mi történik akkor, ha erőt veszünk magunkon és elhagyjuk a cukrot?

 

Hogyan hat a finomított cukor túlzott fogyasztása a szervezetre?

A finomított cukornak számos negatív hatásait ismerjük. Nagymértékben felel a diabétesz kialakulásáért, nagy szerepe van az elhízásban, valamint lebontja a B1-vitamint a szervezetből, ami agresszióhoz és ingerültséghez vezet. Mindemellett adrenalin túltermelődést, légzési panaszokat, székrekedést és köszvényt is eredményez, valamint a szervezet kalciumot von le a csontokból a vér savtartalmának közömbösítése érdekében. Ennek további eredménye lehet a csontritkulás és a fogszuvasodás.

Ennek tudatában fontosnak találjuk, hogy ételeinkben ne szerepeljen cukor, emellett fogásaink alapanyagai nem tartalmaznak glutént, tejet és tejtermékeket, valamint hozzáadott adalékanyagokat. Az étlapot IDE kattintva találod.

Most már tudjuk, hogy mit okoz a túlzott cukros ételek fogyasztása, de mi történik akkor, ha elhagyjuk a cukrot?

 

Kevesebb cukros ételeket kívánunk

A cukor fogyasztása utána még több cukorra vágyunk, ami egy ördögi kört indít el. Ha elhagyjuk ezt a „fehérmérget”, a szervezetünk nem fog állandóan küzdeni a felesleges kalóriákkal, kevésbé leszünk éhesek és szervezetünk fogyásnak indul.

Nő a belek és a vastagbél hatékonysága

A cukor elhagyásával a belek jóval hatékonyabbak lesznek, aminek köszönhetően az anyagcsere folyamatok is javulni fognak. Ez szintén fogyást eredményez, emellett a szervezet méregteleníteni kezd.

Több energia

Ha elhagyod a cukros üdítőket és energiaitalokat, sokkal több energiád lesz természetes módon, ugyanis a cukor csak blokkolja a szervezetünk energiaszintjének maximalizálását. Mindemellett a vércukorszint ugrálását is elkerülheted, így nem tör majd rád a délutáni álmosság.

Szebb és egészségesebb bőr

A cukor elhagyásával megtapasztalhatod, hogy a bőröd is szebb és egészségesebb lesz a pattanások és mitesszerek eltűnésének köszönhetően. A képen látható második arc a tipikus „cukor-arcot” ábrázolja, vagyis ha valaki túl sok cukros ételeket eszik, az arc ezen pontjain jelennek meg főként pattanások.

 

 

Ezeket használd cukor helyett

Nehéz döntés, hogy milyen édesítőszert használjunk a cukor elhagyásával, de mi ebben is segítünk. Ha hiányzik az édes íz, természetesen nem kell róla lemondani, hiszen a cukor könnyen pótolható ezekkel az alternatívákkal:

  • xilit
  • eritrit
  • nyírfacukor
  • stevia
  • kókuszcukor vagy kókuszvirág cukor

Korábbi cikkünkben ezekről az édesítőkről bővebben írtunk, amit IDE kattintva találsz.

Tudtad? Sok ember azért kíván egyes ételeket (köztük a cukros, káros édességeket), mert szervezete nem kapja meg a számára megfelelő táplálékot, ezért „éhezik”, és a különböző ételek utáni vággyal jelez. Ahhoz, hogy megtudd, a szervezeted számára mik az egészséges és tápláló ételek, ismerned kell az anyagcseretípusodat. Egy anyagcseretípus-mérés keretein belül most lehetőséged nyílik alaposan megismerni a szervezeted, mivel a mérés eredménye alapján kapsz személyedre szabott tanácsokat és élelmiszerlistát.

Érdekel az anyagcseretípus-mérés

 

 

 

Értékelje ezt a tartalmat