7 ok, amiért imádni fogod az uborkát


Az uborka egy mindenki által ismert alapanyag, de az emberek nagy része nem tudja erről a csodás zöldségről, hogy valójában gyümölcs. Pedig de.

Mit tartalmaz az uborka?

Szerencsénkre ez a nagyszerű kis növény tele van jótékony hatású tápanyagokkal, valamint olyan növényi vegyületeket és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek kezelni, vagy megelőzni bizonyos betegségek kialakulását.

Ezen kívül a kevés kalória – sok víz és oldódó rost kombinációval örvendeztet meg minket, ami miatt gondolkodás nélkül beilleszthetjük a diétánkba.

Ebben a cikkben felsorolunk 7 olyan pozitívumot az uborkáról, ami után biztosan máshogy fogsz tekinteni erre a nagyszerű ételre!

 

 1. Tele van tápanyagokkal

Mint ahogy említettük, az uborkában rendkívül kevés kalória van, cserében viszont vitaminban és ásványi anyagban gazdag.

300 gramm hámozatlan, nyers uborka a következőket tartalmazza:

 • Kalória: 45
 • Összes zsír: 0 gramm
 • Szénhidrát: 11 gramm
 • Fehérje: 2 gramm
 • Rost: 2 gramm
 • C-vitamin: az ajánlott napi adag (röviden: RDA) 14 %-a
 • K-vitamin: az RDA 62% -a
 • Magnézium: az RDA 10% -a
 • Kálium: az RDA 13% -a
 • Mangán: az RDA 12% -a

Ennek mondjuk általában az egy harmadát szoktuk megenni, vagy megkapni egy étteremben normál esetben, tehát az értékeket érdemes a harmadával számolni, de az arányok így is kifejezetten optimálisak.

Ugyancsak üdítő információ, hogy egy uborka átlagosan 96%-ban vízből áll, szóval remekül lehet vele hidratálni.

Ha a lehető legtöbb rostot, ásványi anyagot és vitamint szeretnénk kinyerni az uborkából, ne hámozzuk meg, ugyanis a héja tartalmazza a felsoroltak igen nagy százalékát.

 

 1. Antioxidánsokat tartalmaz

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek blokkolják az oxidációt, egy olyan kémiai reakciót, amely nagymértékben reaktív atomokat képez a párosítatlan, szabad gyökökként ismert elektronokkal. S mint ahogy azt tudjuk, a szabad gyökök felhalmozódása számos súlyos betegséghez vezethet. Sőt, a szabad gyökök által okozott oxidációs stressz rákos megbetegedéshez, szív-, tüdő- és autoimmun betegségekhez vezethet.

A zöldségek és gyümölcsök, beleértve az uborkát is, különösen gazdagok a kedvező antioxidánsokban, amelyek csökkenthetik az ilyen megbetegedések kialakulásának esélyét.

Egy felmérésben például 30 felnőtt étrendjét egészítették ki uborkaporral. A 30 napos vizsgálat végére az uborkapor jelentősen növelte az antioxidáns-aktivitás több értékét és javult az antioxidánsok állapota is. (Azt mondjuk meg kell jegyezni, hogy az uborkapor nagy valószínűséggel több antioxidánst tartalmazott, mint nyers testvére)

Egy másik, kémcsöves vizsgálat során pedig megállapították, hogy az uborkában található antioxidánsok flavonoidokat és tanninokat tartalmaznak, amelyek két, különösen a káros szabad gyökök blokkolásában hatékony vegyületcsoport.

 

 1. Javítja a hidratálást

A víz életfontosságú a testfunkciók működésének szempontjából. Olyan folyamatokban vesz részt, mint a testhőszabályozás, illetve a méreganyagok és tápanyagok szállítása. Valójában, a megfelelő hidratálás mindenre hatással van, a fizikai teljesítménytől egészen az anyagcseréig.

Míg egyesek a teljes szükséges folyadékmennyiséget be tudják vinni a szervezetükbe vízzel, vagy más itallal, addig van, akinek a folyadékbevitele 40%-a csak az ételből származik. A zöldségek és gyümölcsök ebben az esetben kiváló megoldásnak bizonyulnak.

Egy felmérésben 442 gyerek étkezési szokásait vizsgálták, az eredmény pedig egyértelműen megmutatta, hogy a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó gyermekek sokkal hidratáltabbak.

Mivel pedig az uborka 96%-ban vízből áll, ezért mindenképpen érdemes folyadékpótlásra is alkalmazni.

 

 1. Segít a fogyásban

Az uborka több különböző módon is segíthet elérni a kívánt alakot:

Először is, nagyon alacsony a kalóriatartalma. Egy csészényi (104 g) adagban 16, míg egy teljes, 300 grammos uborkában mindössze 45 kalória van. Ez azt jelenti, hogy bőségesen fogyaszthatunk belőle anélkül, hogy felesleges kalóriákat gyűjtenénk, ami aztán súlygyarapodáshoz vezet. Lássuk be, ez elég jó hír.

Mindemellett az uborka kiváló összetevő salátákhoz, szendvicsekhez, köretekhez, friss és üde ízével mindent feldob.

Végül pedig az említett magas víztartalom is elősegíti a fogyást.

Egy elemzésből, amely 13 vizsgálatot és több, mint 3000 embert foglalt magában kiderült, hogy azok, akik magas víztartalmú és alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak, azoknál a fogyás sokkal radikálisabban történik, mint másoknál.

 

 1. Csökkentheti a vércukorszintet

Számos állatkísérletből és kémcsöves vizsgálatból is kiderül, hogy az uborka csökkentheti a vércukorszintet és megelőzheti a diabétesz egyes komplikációinak kialakulását. Egy állatkísérlet több különböző növény vércukorcsökkentő hatását tesztelte, az uborkáról pedig kiderült, hogy egyértelműen jól csökkenti és szabályozza azt.

Egy másik állatkísérlet során cukorbetegséget indukáltak egerekben, majd uborkahéj-kivonattal kezdték el kezelni őket. Az uborka héja megfordította a cukorbetegséggel kapcsolatos elváltozások nagy részét, és csökkentette a vércukorszintet.

Ezenkívül egy kémcsöves vizsgálat megállapította, hogy az uborka hatékonyan képes csökkenteni az oxidációs stresszt és megakadályozni a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődményeket.

Bár egyenlőre még csak ez a két fajta vizsgálat tud bizonyítékot szolgáltatni az uborka vércukorra gyakorolt jó hatásaira, ezek azonban egyértelműen pozitívak.

 

 1. Elősegíti az egészséges emésztést

Az uborkaevés támogatja a rendszeres bélmozgást.

A kiszáradás a székrekedés egyik fő oka lehet, mivel megváltoztathatja a víz egyensúlyát, és megnehezíti a széklet áthaladását.

Az uborkának magas víztartalmának köszönhetően elősegíti a hidratálást, ami javítja a széklet állagát, megakadályozza a székrekedést, és segíti a rendszeres széklet fenntartását. Arról nem is beszélve, hogy rosttartalma miatt a bélmozgások is szabályosabbak lesznek.  

Különösen a pektin, az uborkában található oldódó rostok egy típusa segítheti elő a bélmozgás gyakoriságát.

Egy vizsgálatban 80 résztvevőnek adtak pektint. Ez a rosttípus az esetek túlnyomó többségében felgyorsított a bélizmok mozgását, miközben táplálta a bélben lévő hasznos baktériumokat, amelyek javítják az emésztőrendszert.

 1. Könnyen beillesztheted az étrendedbe

Ha fogyózol, ha nem, ez az az alapanyag, amit szinte mindenhez hozzá tudsz tenni, legyen itt szó köretekről, salátákról, szendvicsekről. Eheted reszelve, szeletelve, kockázva, héjjal, héj nélkül, levesnek, tzatzikinak, bele teheted a vizedbe, csinálhatsz belőle chipset, és még sorolhatnánk. Ráadásul cukorbetegként, gluténérzékenyként és laktózérzékenyként sem kell lemondanod róla. Mi is szívesen használjuk ételeinkben, amelyek alapanyagai szintén glutén,- tej- és cukormentesek.

Ha tehát eddig nem is voltál nagy rajongója az uborkának, lásd be, a jó öreg zöld gyümölcs rengeteg mindennel meg tudja magát szerettetni.

Értékelje ezt a tartalmat