5 dolog, ami megnyomja a rák bekapcsoló gombját


Több, mint harmincezer magyar halálát okozzák évente a különböző rákos megbetegedések. Kialakulásuk részben öröklött, részben pedig életmóddal összefüggésben álló tényezőkön múlik, de a pontos okaik lényegében ismeretlenek. Tisztában van vele mindenki, hogy a dohányzás rákkeltő, ahogy az alkoholról is tudható, hogy „megnyomják a rák bekapcsoló gombját.” Akadnak viszont olyan, teljesen hátköznapi, mindenki által fogyasztott élelmiszerek vagy sokakat érintő életmódjellemzők, amelyek kevésbé ismertek rákkeltőkként. Melyek ezek?

5 hétköznapi rákkeltő

fánkokFehér cukor, a legdurvább rákkeltő

A fehér cukor a sejtek megnagyobbodását okozza, mivel a fogyasztást követően nagyon gyorsan a véráramba kerül, amiben így megnő az inzulin mértéke is. A sejtmegnagyobbodás kedvező a gyulladásos folyamatok szempontjából, és a rákos sejtek, illetve áttétek képződésének is táptalaja.

Persze nem kizárólag a fehér cukornak vannak ilyen hatásai, hanem minden különösen magas glikémiás indexszel rendelkező ételnek, finomított szénhidrátnak, így a fehér lisztnek is. Ezek sajnos üres kalóriák, amelyek rost- vagy vitamintartalommal nem rendelkeznek, és súlyos károkat okoznak.

Stressz

Bár a rövidtávon fennálló stressz közvetlenül nem rákkeltő, sőt, még hosszú távon sem jelenthető ki, hogy a stressz rövidebb-hosszabb időn belül rákhoz vezetne, az immunrendszerre gyakorolt hatásai miatt mégsem érdemes figyelmen kívül hagyni. Illetve, a stressz hatására a komplett életminőség romolhat: kihathat az étkezésre, az alvásra, lecsökkentheti a mozgásigényt, és ezek együtt már közvetlen rákkeltők lehetnek. Továbbá, tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a már meglévő daganat esetén a stressz kórósan felgyorsíthatja a rákos sejtek burjánzását.

Rákkeltő mozgásszegény életmód

A mozgásszegény életmód számtalan súlyos betegség kialakulásáért felelős, ilyen például a II-es típusú cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri problémák. Amit kevesebben tudnak róla, hogy súlyosan rákkeltő is. Kutatások alapján összefüggésben áll például a mellrák kialakulásával, illetve komoly szerepet játszik a vastagbél rákos megbetegedésében is.

Gyorséttermi ételek, félkész ételek

A gyorséttermi ételekről talán nyilvánvaló, hogy a különböző adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek, a kiemelkedően magas zsír- illetve szénhidráttartalom nem kedvez az egészségnek, mi több, rákkeltő hatásokkal is bír, ugyanez igaz azonban a bolti, félkész vagy többszörösen feldolgozott ételekre is. Mint amilyenek például a virsli, a feldolgozott húsok, a konzervek vagy a legtöbb ropogtatnivaló. Emellett, ezeknek az ételeknek köszönhetően megnövekszik a testben található nehézfém-jelenlét is, ami pedig a sejtek közti információátadásba zavar be, növelve a rákos megbetegedések, belső gyulladások kialakulásának kockázatát.

Étolaj

olajA népszerű növényi olajok, mint a napraforgó étolaj vagy a repceolaj hevítése során káros aldehidek szabadulnak fel, amelyek közismerten rákkeltő hatásúak. Továbbá száz-kétszázszor annyi káros vegyület található ezekben az olajakban, mint amit a WHO egészségügyi határértékként megállapított. A zsír és a vaj jóval kevesebb aldehidet termel sütés során, de sütéshez a kókuszzsír a legjobb, az egyéb növényi olajokhoz képest tizednyi értékkel.

Egészséges, rákkeltőktől mentes ételekre vágysz? Elkerülnéd a bevásárlás és a főzés nyűgét? A Metodic Food ételei garantáltan mentesek étolajtól, cukortól és félkész, előre gyártott termékektől is. Részletes tudnivalókért olvass tovább!

Értékelje ezt a tartalmat