Szénhidrát? Nem gond! Ennyit, így és ezeket eheted naponta!
A szénhidrátokat mostanában ősellenségként kezelik, pedig néhány szabály betartásával, és a megfelelő források fogyasztásával nemhogy gond nincs velük, de még hasznosak is. Mind az egészség, mind pedig a fogyás szempontjából.
Mi a szénhidrátforrások jelentősége általánosságban?
Leegyszerűsítve a kérdést, vannak hasznos, és vannak káros, nem hasznos szénhidrátok. Az előbbiek az alacsony vagy legfeljebb közepes glikémiás indexszel rendelkező, lassú felszívódású szénhidrátok, utóbbiak pedig a magas glikémiás indexű, gyors felszívódásúak.
A hasznos szénhidrátok szervezetre gyakorolt hatásai:
- Nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet,
- hosszabb időre biztosítanak teltség-érzetet, nem tör Rád a fogyasztásukat követően hirtelen farkaséhség,
- lassú felszívódásuk miatt a szervezet hatékonyan hasznosítja őket energiaforrásként,
- mivel ezek magas rosttartalommal is bírnak (ami szintén egy szénhidrátfajta egyébként), az emésztési folyamatokat is segítik, illetve már több kutatás is bebizonyította, hogy a zsírégetés hatékonyságában is szerepet játszik,
- mikrotápanyag-tartalommal is rendelkeznek, tehát vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak.
Egyedi adottságok az optimális mennyiség mögött
Érdemes tudnod, hogy az egészséges szénhidrátokra mindenkinek szüksége van – nincs olyan, hogy valakinek az étrendjéből ki lehet hagyni a szénhidrátot! Az nem mindegy, milyen mennyiségben, és a zsírhoz, illetve fehérjéhez viszonyítva, milyen arányban fogyasztod. Az anyagcseretípusod határozza meg, hogy mennyi szénhidrát bevitele az ideális számodra.
A Metodic Food glutén- és laktózmentes alapanyagokból, hozzáadott cukor és adalékok nélkül, kíméletes, diétás és egészséges étrendnek megfelelő eljárással készült fogásokat kínál Neked minden hétköznap, és az anyagcseretípusodnak megfelelő összetételben tartalmazza a makro tápanyagokat. Aktuális házhoz rendelhető menünket ide kattintva érheted el.
Fehérjetípus optimális beviteli aránya:
fehérje: 40%
szénhidrát 30%
zsír: 30%
Szénhidráttípus optimális beviteli aránya:
fehérje: 25%
szénhidrát: 60%
zsír: 15%
A legjobb szénhidrátforrások
- gyökérzöldségek,
- édesburgonya,
- hüvelyesek,
- bogyós gyümölcsök,
- ál-gabonák: quinoa, hajdina,
- teljes kiörlésű gabonák – ha nem jelent gondot a glutén