Szénhidrát? Nem gond! Ennyit, így és ezeket eheted naponta!


A szénhidrátokat mostanában ősellenségként kezelik, pedig néhány szabály betartásával, és a megfelelő források fogyasztásával nemhogy gond nincs velük, de még hasznosak is. Mind az egészség, mind pedig a fogyás szempontjából.

Mi a szénhidrátforrások jelentősége általánosságban?

Leegyszerűsítve a kérdést, vannak hasznos, és vannak káros, nem hasznos szénhidrátok. Az előbbiek az alacsony vagy legfeljebb közepes glikémiás indexszel rendelkező, lassú felszívódású szénhidrátok, utóbbiak pedig a magas glikémiás indexű, gyors felszívódásúak.

A hasznos szénhidrátok szervezetre gyakorolt hatásai:

  • Nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet,
  • hosszabb időre biztosítanak teltség-érzetet, nem tör Rád a fogyasztásukat követően hirtelen farkaséhség,
  • lassú felszívódásuk miatt a szervezet hatékonyan hasznosítja őket energiaforrásként,
  • mivel ezek magas rosttartalommal is bírnak (ami szintén egy szénhidrátfajta egyébként), az emésztési folyamatokat is segítik, illetve már több kutatás is bebizonyította, hogy a zsírégetés hatékonyságában is szerepet játszik,
  • mikrotápanyag-tartalommal is rendelkeznek, tehát vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak.
Egyedi adottságok az optimális mennyiség mögött

Érdemes tudnod, hogy az egészséges szénhidrátokra mindenkinek szüksége van – nincs olyan, hogy valakinek az étrendjéből ki lehet hagyni a szénhidrátot! Az nem mindegy, milyen mennyiségben, és a zsírhoz, illetve fehérjéhez viszonyítva, milyen arányban fogyasztod. Az anyagcseretípusod határozza meg, hogy mennyi szénhidrát bevitele az ideális számodra.

A Metodic Food glutén- és laktózmentes alapanyagokból, hozzáadott cukor és adalékok nélkül, kíméletes, diétás és egészséges étrendnek megfelelő eljárással készült fogásokat kínál Neked minden hétköznap, és az anyagcseretípusodnak megfelelő összetételben tartalmazza a makro tápanyagokat. Aktuális házhoz rendelhető menünket ide kattintva érheted el.

Fehérjetípus optimális beviteli aránya:

fehérje: 40%
szénhidrát 30%
zsír: 30%

Szénhidráttípus optimális beviteli aránya:

fehérje: 25%
szénhidrát: 60%
zsír: 15%

A legjobb szénhidrátforrások
  • gyökérzöldségek,
  • édesburgonya,
  • hüvelyesek,
  • bogyós gyümölcsök,
  • ál-gabonák: quinoa, hajdina,
  • teljes kiörlésű gabonák – ha nem jelent gondot a glutén

Értékelje ezt a tartalmat