A nyári meleg hatása a pajzsmirigybetegekre – ezekre figyelj oda, ha érintett vagy


A pajzsmirgy problémák a népbetegségek közé sorolhatók, mivel sajnos a teljes lakosság pajzsmirigy betegeinek száma nagyon magas. Mint ahogyan a betegségek többsége, a pajzsmirigy zavarait is befolyásolhatja az évszakváltozás.

 

Mi is az a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy a légcső előtti pajzspolcon elhelyezkedő kicsi szerv, működését az agyalapi mirigy szabályozza. A pajzsmirigy hormon termeléséért felelős, amely szervünk többségének működését befolyásolja, így szervezetünk számára kiemelkedően fontos. Mindemellett nagy szerepet játszik a növekedés, az anyagcsere-folyamatok, az agyi működés, a koleszterinszint, az oxigénfogyasztás, illetve a testhőmérséklet szabályozásában. Ezen felül nagymértékben felelős a bélrendszer, szív, központi idegrendszer, valamint a gyomor megfelelő működéséért. Milyen tünetek jelzik, hogy pajzsmirigy alulműködés vagy túlműködés van jelen? Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, amit IDE kattintva találsz.

 

A pajzsmirigy problémák kezelése és megelőzése érdekében nagyon fontos szerepet játszik a minőségi alapanyagokból készült ételek fogyasztása. A Metodic Food erről gondoskodik, hiszen étlapunkon csak és kizárólag prémiumfogásokat találsz. A pajzsmirigy működésére rossz hatással van többek között a glutén, cukor, szója, hüvelyesek és a fehérliszt, ezért is tartottuk fontosnak, hogy az ételek alapanyagai ne tartalmazzanak tejet, tejtermékeket, glutént, cukrot, valamint hozzáadott adalékanyagokat. Mi így biztosítjuk Neked a számodra egészséges, tápláló ebédet és vacsorát!

 

Így hat a nyári meleg a pajzsmirigybetegekre

A pajzsmirigybetegek a nyári kánikulát jóval nehezebben viselik, mint az egészségesek. Nem meglepő, mivel a betegség tünetei jelentősen megerősödhetnek a nagy melegben, főleg a túlműködésben szenvedőknél. Ilyenkor gyakori tünet a verejtékezés, álmatlanság, csökkent melegtűrés. A hőség tehát nagy megterhelést jelent számukra.

 

Mi segít enyhíteni a tüneteket?

  • a tűző nap kerülése
  • napi minimum két liter víz vagy gyógynövénytea fogyasztása
  • hideg vizes borogatás

 

Hogyan tudunk hatni a pajzsmirigy normál működésére?

Pajzsmirigy problémák esetén kiemelkedően fontos a személyre szabott, típusnak megfelelő táplálkozás, azonban a pajzsmirigy betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük azzal, ha megfelelően étkezünk, ezáltal is kímélve pajzsmirigyünket.

A hormonális változást és a felborult anyagcserét a szervezet öngyógyító folyamatival állíthatod vissza, ezért fontos, hogy ismerd az anyagcseretípusodat, valamint annak megfelelően étkezz. Hogy megtudd, számodra mik a megfelelő, egészséges ételek, valamint hogy megismerd anyagcseretípusodat, egy mérés keretein belül, a szervezeted számára előállított élelmiszerlistád mellett, szakamberektől kaphatsz személyedre szabott tanácsokat. Anyagcseretípus-mérésünkről ide kattintva kaphatsz bővebb információt.

 

 

 

Értékelje ezt a tartalmat