Ebből egyél többet idén nyáron! Hogyan hat, miként segít?


A padlizsán egy közkedvelt zöldség, az angol tojásnövénynek hívja, de van, ahol tojásgyümölcsnek nevezik. Ez a lilás héjú termés nemcsak sokféleképpen variálható, hanem még egészséges is, és diéta alatt is kompatibilis az étkezéseddel (persze egyedi tényezőktől függhet, mennyire.)

Milyen a padlizsán tápanyagtartalma?

Egy bögrényi – kb. 80-85 gramm – padlizsánban…

  • 20 kcal,
  • 5 gramm szénhidrát,
  • 3 gramm rost,
  • 1 gramm fehérje,

emellett magnézium, C-vitamin, kálium és folsav is van.

Miért tesz jót a padlizsán?

A diétában…

Rosttartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezzel segít megakadályozni a hirtelen vércukorszint-ingadozást is, emellett segít javítani az emésztést, fokozza a bélmozgást és ezzel a salakanyagok távozását.

Miért hasznos még?

Antioxidáns tartalma miatt sejtvédő hatású, segít a káros szabad gyökök megkötésében, ezzel a rákos, illetve különböző szív- és érrendeszeri megbetegedések elkerülésében.

Vigyázz nyáron is a vonalaidra! Rendelj minden hétköznapra a Metodic Foodtól – ezzel már sokat tettél Magadért, hiszen glutén- és tejmentes alapanyagokból, cukor és mesterséges adalékok hozzáadása nélkül, kíméletes módszerekkel készülnek ételeink, melyeket anyagcseretípusodnak megfelelően rendelhetsz.

Hogyan tudod felhasználni?

Nagyon finom grillezve, ízlésed szerinti fűszerezéssel – ezt akár köretként is fogyaszthatod, de például a hús helyett is, ha egy fehérjedúsabb köretet választasz mellé.

Emellett, készíthetsz belőle padlizsánkrémet, amit kenyérféleségekre is kenhetsz, de akár grillezett csirkemellhez is fogyaszthatod vagy zöldség mártogatósként. Darabosabb állagban meghagyva készíthetsz belőle joghurtos padlizsánsalátát is (akár vegán joghurttal.)

Sült padlizsánszeletet használhatsz akár kenyér helyett is alapként, pl. reggelire – kend meg paradicsompürével, és pakolj rá csirkemellsonkát! (Fehérjetípusoknak ajánljuk inkább, szénhidráttípusként érdemes enni hozzá valamilyen egészséges, teljes értékű szénhidrátforrást még.)

Fűszerek közül a legjobban a tengeri só, a fokhagyma, az oregánó, illetve kiegészítőként olívaolaj és olívabogyó illenek hozzá. Ha szereted és eheted, a csípős pepperoni paprikával, illetve tejtermékek közül a sós fetával egészítik jól ki egymást – de mindez már a típusodtól függ, belefér-e.

Értékelje ezt a tartalmat