Nyersen vagy főtten? Igencsak meglepő, amit a szakértők mondanak
A nyers étkezés az elmúlt években elég komoly követőtáborra tett szert. A vegán (kizárólag növényi eredetű) étkezés egyik al-változata ez, amely során a hőkezelést mellőzik, 40-48 °C fölé nem melegíthető egyetlen élelmiszer sem. Az étkezés alapját a nyers zöldségek és gyümölcsök mellett magok, csírák, aszalványok, hidegen sajtolt növényi olajok adják. Mivel érvelnek a diéta hívei, milyen tényleges hatásai vannak, mit mond az ellentábor, és mit javaslunk mi? Olvass tovább az információkért!
Nyers étkezés pro: ezért szeretik a követői
Alapvetően a diéta méregtelenítő és lúgosító hatását hozzák fel azok, akik a nyers életmód mellett tették le a voksukat. Ez tartósan több energiát és jobb közérzetet biztosít, és mellé olyan hatásokat, amire valóban sokan vágynak: feszesebb, üdébb, fiatalabb hatású bőrt, a pluszkilók leadását. Ez egyébként logikus is, hiszen ebben az étkezésben kiiktatásra kerül minden feldolgozott, adalékokkal dúsított, olajban/zsírban sült, cukrozott élelmiszer, ahogy a kenyérfélék és természetesen, semmilyen hús vagy belsőség sem szerepel az étlapon. A szervezet ennek köszönhetően remekül képes méregteleníteni magát, aminek a fent említett hatások is végül köszönhetők.
A nyers ételekből továbbá, emelt dózisban, természetes formában jutnak a szervezetbe a különböző vitaminok, és rákmegelőző, szabadgyök-megkötő, sejtregeneráló antioxidánsok.
De mi az a lúgosítás, ami az egésznek egyfajta alapját képezi? A nyers étkezés híveinek egyik legfőbb érve ugyanis is: megszünteti a szervezet elsavasodását, biztosítja a lúgos kémhatást. A vér ugyanis ebben az állapotában több oxigént képes a sejteknek szállítani, így a szervezet frissebb lesz, az agytevékenység aktívabb, a regenerálódás pedig gyorsabb.
Kontra: mit mond a nyers étkezésről az ellentábor?
A nyers étkezés ellen főként orvosok szoktak időről időre felszólalni, akik az irányzat tápanyag-hiányosságaira hívják fel a figyelmet (ahogy egyébként minden vegán irányzat esetében tenni szokták.) Főként a fehérje, B12-, a D-vitamin, illetve a szelén, a cink és a vas elégtelen bevitelét szokták hangsúlyozni, ami a kizárólag növényi eredetű táplálékokból nem vihető be a szükséges mértékben.
Az ellenzők emellett érvelnek még az enzimekkel is: a nyers diéta követői szerint az enzimek épen maradása segíti az emésztés, kiválasztás hatékonyabb működését, szakértők szerint viszont ezeket az enzimeket alapvetően is előállítja a szervezet, és ellátja a megfelelő, emésztő-lebontó-kiválasztó funkciókat, „rásegítés” nélkül is.
A harmadik fontos érv a nyers étkezés ellen, a baktériumok elpusztítása, ami a szakértők szerint a hőkezeléssel történik meg, azonban ez csak féligazság, ugyanis főként az állati eredetű ételek esetén valós probléma.
Nyers étkezés egészségesen – elfogadsz pár tanácsot?
A nyers étkezés alapvetően nem egy rossz gondolat, a szervezetet valóban fontos, hogy friss, élő táplálékokkal is ellásd. De a hangsúly mindig a mértékletességen, a szélsőségek kerülésén, és az egészséged megőrzésén van. Fontos, hogy minden tápanyagból, vitaminból, ásványi anyagból elegendő mértékben vigyél be a szervezetedbe – ez pedig csak változatos, teljes értékű étrend mellett lehetséges, hacsak nem akarsz étrend-kiegészítőket szedni. Ezt a táplálkozást kiegészítheted nyers étkezéssel, sőt, fontos is, hogy beiktass tisztító, lúgosító élelmiszereket is: legalább a főétkezéseid során legalább két-három marék „nyers” is kapjon helyet a főtt ételed mellett, de a kisebb étkezéseidet egy az egyben behelyettesítheted nyers étellel is. Ha időről időre tartasz néhány „nyers napot”, az is bőven belefér.
Mire érdemes figyelned?
Az aszalványokat javaslatunk szerint inkább kerüld, mert cukortartalmuk igen magas. Az energiaszinted magasan tartásához érdemes az megfelelő tápanyag-arányok szerint étkezni, így nem terheled le a szerveidet, és nem lesz úrrá rajtad a folyamatos fáradtságérzés sem. A tápanyagarányok fontosságáról itt olvashatsz bővebben!
Töltsd ki ingyenes Vitalitási kérdőívünket, hogy megtudd, milyen állapotban van a szervezeted, milyen a sejtjeid energiaszintje!
A legfontosabbat pedig a végére hagytuk: táplálkozási típustól függően, a szénhidrátban inkább gazdag, fehérjében és zsírban viszont szegényebb, vegán típusú étkezés nem egészséges mindenkinek. Van, akinek akár jó is lehet, míg másoknak nagyon rossz választás.