Nassolás hízás nélkül, egészségesen – hogyan lehetséges?
A nassolás általában negatív kifejezésként jelenik meg minden diétával, fogyókúrával, életmódváltással foglalkozó oldalon és témakörben. A bűn és a bűnözés fogalmait társítják hozzá, miközben a különböző diétás közösségi csoportokban napi rendszerességgel landolnak tízesével, sőt, százasával a diétás, „nem bűnös” süteményeket és sós nassolni valókat bemutató receptek. A kérdés persze mindig ott van a levegőben: jó ez?
Alapvetően fontos megjegyezni azt, hogy a nassolás, rágcsálás szinte mindig egy fölösleges étkezést jelöl, ami teljesen hiába ösztönzi munkára a szervezetet, és terheli a hasnyálmirigyet. Arról nem is beszélve, hogy ezek a felesleges étkezések mindig többlet-kalóriabevitelt jelentenek. Lehet, hogy kevesebbet, mint egy hagyományos sütemény, de a semminél az akkor is jóval több.
A nassolás alapja: a függőség
Minimum öt-tízszeresére nőtt nagyjából 100 év alatt az egy főre jutó, éves cukorfogyasztás. 150 évhez viszonyítva pedig, nagyjából negyvenszeresére! Ez nem csak a kilós cukrot jelenti, amivel az ember süt-főz, hanem azt is, hogy számtalan termékbe teszik bele a cukrot adalékanyagként, íz javítóként. Mivel a szervezet minden bevitel során inzulinválaszt ad, a vércukorszint hirtelen megemelkedik, majd leesik, a cukor újra és újra „megkívántatja magát”, hiszen a szervezet követeli az igények újbóli kielégítését. Amikor valaki édesítővel pótolja a cukrot, az agyban ugyanazok a dolgok történnek – az édes íz hatására, – mintha cukrot enne az ember. Azzal a különbséggel, hogy a szervezet nem kapja meg a hozzá elvárt cukor adagot, így ismét csak fokozott éhségérzet jön létre. Ebből tehát kiderül, hogy az édességfogyasztás, cukorral vagy anélkül, csak a folyamatos nassolás vágyat, a fölösleges étkezések sokasodását generálják, és a pluszkilókat gyarapítják.
Diéta idején nassolás?
Először is, fontos elkülöníteni a diéta és a fogyókúra fogalmát – előbbi a komplex étrendet jelöli, utóbbi egy kúraszerű állapotot, amely nem állandósult, csak kampányszerű. Míg előbbi, ha jól megválasztott, hosszú távon, akár életre szólóan is tartható és hatékony, utóbbi egészségtelen, és valamilyen megvonáson alapul, kiéheztetve a szervezetet. A fogyókúra egyértelműen kerülendő, a diéta sikerességének kulcsa pedig a megfelelő szabályok betartásában rejlik. A szabályokat pedig nem más határozza meg, mint a tested! Mi jó neki, mitől hízik, mitől fogy? Milyen tápanyagarányok ideálisak számára? Ezen múlik az is, belefér-e a nassolás, illetve, illetve milyen nassolni valók nem tesznek rosszat. És ez olyasmi, amit a többéves, vagy akár, több évtizedes, nem megfelelő táplálkozás miatt, már ösztönösen nem igazán állapít meg magától az ember.
- Érdekesség: egy-két elrontott diéta után, még könnyen lehetünk figyelmesek a test jelzéseire, és követhetjük az utasításait, hogy mit kíván, de egy bizonyos idő, és a rengeteg, innen-onnan begyűjtött információ után, ez a képesség sajnos megkopik. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, aki a test jelzéseit és üzeneteit speciális úton, gépi mérés segítségével képes értelmezni, és az eredményeknek megfelelő táplálkozási tanácsokat ad – mindennek itt nézhetsz utána.
Lehet „jól nassolni”?
Igen, lehet. A titok az, hogy ne nassolásként illeszd be a napi étkezésedbe! Tízóraira vagy uzsonnára iktasd be azokat az ételeket, amelyeket szívesen nassolnál, már, amennyiben igényled. Így nem kerül be a napodba felesleges étkezés. Persze van, akinek 2-3 étkezés is elég ilyen kis “pluszok” nélkül, ez egyedi anyagcseretípuson múlik. Ők talán könnyebben válnak meg a nassolástól is. Ha viszont szükséged van rá, akkor fogadd meg javaslatainkat:
- Fehér, finomított cukrot ne tartalmazzon, és más cukrokból se haladja meg a bevitel a 25-30 grammot. A WHO által ajánlott napi bevitel 50 gramm, de rövid időn belül a felére kívánják ezt visszaszorítani a túlsúlyból is adódó népbetegségek, illetve a cukorfüggőség elterjedése miatt.
- Fehér, finomított lisztet ne tartalmazzon, hiszen ez gyors felszívódású, egyszerű szénhidrát, nulla rosttartalommal, magas glikémiás indexszel. A kukoricával, ami sok gluténmentes termék alapja, ugyanez a helyzet.
- Ha meg tudod oldani, akkor inkább házi készítésű süteményt fogyassz, kerüld az adalékanyagokat, rejtett cukrot, természetes, teljes értékű alapanyagokkal dolgozz.
- A tejtermékekre is figyelj oda: a Metodic alapvetően nem javasolja ezek fogyasztását, mivel rendkívül sokan vannak, akik laktózérzékenyek, vagy egyszerűen, nem reagál jól a testük a tejre. Egyedi jellemzők függvénye ez is, de alapvetően egészségesebb, ha inkább kerülöd őket.
- Figyelj oda itt is az étkezésenkénti, típusodnak ajánlott tápanyag arányokra! Tudj meg többet innen!
- Fokozatosan állj le a túl édes ízekről, a természetesebb, semlegesebb ízek irányába mozdulj el, hogy megszűnjön a fentebb leírt függőség. Lehetőleg a mesterséges édesítővel készült, illetve a fruktózos bolti készítményeket is kerüld, ezek is kedveznek a függőségnek. Ha mégis boltban veszel valamit, olyan termékeket keress, amelyet nyírfacukorral, eritrittel vagy steviával édesítettek – és nyilván, ne vidd túlzásba a fogyasztásukat.
- Mindig számold ki előre, hogy mennyi kalóriát tartalmaz majd az adott édesség, és ez hogyan befolyásolja a napi ajánlott kalóriabeviteledet. Ne a nassolás legyen az, amin megcsúszol.
- Illetve, amit valószínűleg nagyon jól tudsz: ne is a nassolással kompenzálj. Mert nem ugyanaz 250 kcal csokiból, mint zöldséglevesből.