Nem tudsz lefogyni? Problémák vannak az egészségeddel? Úgy érzed, nem jó számodra, ahogy táplálkozol? Sokat vagy fáradt, alacsony az energiaszinted?

Gondoltad volna, hogy mindezeket a tudatos táplálkozás mennyire befolyásolja? Pedig így van. Egy egyszerű példával élve, a szervezeted olyan, mint egy autó. Üzemanyag nélkül nem megy, ha pedig nem a megfelelő típusú üzemanyaggal tankolod fel, akkor többet árthatsz neki, sőt tönkre is teheted a működését. A szervezeted számára a táplálék ugyanilyen. Ha nem eszel rendesen – diétával koplalsz, és nem viszed be a kellő mennyiségű kalóriát, illetve ha nem a testednek és annak működésének megfelelően étkezel, akár ronthatsz is az egészségi állapotodon. Enni kell, és nagyon nem mindegy, hogy MIT és MENNYIT.

A személyiségedtől, alkatodtól, habitusodtól vagy az, aki, és ehhez a szervezeted működése is hozzátartozik. Ha nem ismered meg a tested, nem leszel jól benne. Ne csak az érzelmeidet akard megérteni, hanem tested működését is!

A Metodic rendszere pont ebben segít! Ez egy komplex, tudományos alapokon, és több évtizedes tapasztalatokon nyugvó rendszer, ami a világon számtalan embernek segített már megtalálni az egészséget és vitalitást! Hogy mi is ez pontosan?

Röviden bemutatjuk a Metodic rendszer négy fontos alappillérét, amit ha megértesz, könnyen belátod, hogy egy olyan útmutatót kapsz a kezedbe, amivel könnyedén, akár hetek alatt jobbá teheted az életed minőségét.

Mik ezek?

1.) Egy étkezés alkalmával elfogyasztott tápanyagarányok

1.) Mit jelent az, hogy tápanyag arányok?

Az elfogyasztott fehérje, zsír és szénhidrát aránya közvetlenül befolyásolja a szervezeteden belül a sejtszintű anyagcsere folyamatokat, és ezáltal hat a sejtszintű energiaszintedre és a vegetatív idegrendszeredre.  Tápanyag arányoknak hívjuk az egy étkezés alkalmával elfogyasztott fehérje, szénhidrát és zsír kcal-ban egymáshoz mért arányát. Ez alapján, anyagcsere típusok szerint, három táplálkozási típust különböztetünk meg: az egyik a fehérje – akinek fehérje hangsúlyosan kell táplálkozni; szénhidrát – akinek szénhidrát hangsúlyosan; és egyensúlyi – akinek a tápanyagokat viszonylagos egyensúlyban kell bevinnie az étkezések alkalmával.

Amennyiben nem a típusodnak megfelelő arányban viszed be a tápanyagokat, akkor a következő tüneteket fogja produkálni a szervezeted:

 • alacsony lesz az energiaszinted,
 • fáradékonyabb leszel,
 • egészségügyi problémákkal találkozol,
 • megtapasztalod a „kajakómát”,
 • nehezen fogsz aludni, pihenni,
 • vércukorszinteddel gondok lehetnek, mert leterheled a hasnyálmirigyedet,
 • inzulinrezisztencia alakulhat ki,
 • jönnek a plusz kilók,
 • nehezen tudsz koncentrálni,
 • kimerültnek, melankólikusnak érzed magad,
 • depresszióssá válhatsz,
 • lecsökken a stressztűrő képességed.

Ha ezeknek nagyrésze vonatkozik Rád, akkor garantáltan és következetesen nem a típusodnak megfelelően étkezel.

Amennyiben az étkezések alkalmával a Te anyagcsere típusodnak megfelelően fogyasztod a fehérjét, a zsírt, és a szénhidrátot, akkor a sejtszintű anyagcseréd maximalizálódik, és az autonóm (vegetativ) idegrendszered egyensúlyba kerül, aminek a tünetei a következők:

 • energiával teli és vitális leszel,
 • fokozódik a koncentrációs képességed,
 • érzelmileg és mentálisan nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel,
 • sokkal könnyebben kezeled a stresszt,
 • pozitívabb lesz a hozzáállásod a dolgokhoz, élethez,
 • beáll az optimális testsúlyod,
 • jobb lesz a hangulatod, közérzeted,
 • általános egészségügyi javulás következik be: pl. a megterhelt hasnyálmirigy egyensúlyba kerül, IR eltűnik, bőrproblémák megszűnnek.

2.) Mik a fő anyagcseretípusok és azok tápanyag arányai?

Mint ahogy említettük, 3 fő anyagcseretípus létezik: fehérje, szénhidrát, egyensúlyi. Az emberek kb. 95%-a az első két kategóriába tartozik.

I. FEHÉRJETÍPUS

Ha fehérjetípus vagy, a tápanyagok javasolt beviteli aránya: 40% fehérje, 30% zsír és 30% szénhidrát kcal értékben számolva. Ezek átlagarányok, amit minden étkezés alkalmával be kell tartani, annak érdekében, hogy a szervezeted belső folyamatai egyensúlyban működjenek.  Tápanyag arányok megoszlása fehérjetípus esetén, kcal-ban értve:

Tápanyag arányok megoszlása fehérjetípus esetén, kcal-ban értve:

Hogy néznek ki ezek az arányok a tányérodon, kcal értve:

Hogy néznek ki ezek az arányok a tányérodon, kcal értve

Ha ezek az arányok nincsenek meg, sőt nagyon eltérnek, mert pl. túl sok szénhidrátot viszel be – édességekkel, finomított pékárukkal, tésztával – és nem kerül elég fehérje a szervezetbe, akkor az anyagcseréd kibillenhet.

II. SZÉNHIDRÁTTÍPUS

Ez az arány a szénhidrát típusnál a következőképp alakul: 25 % fehérje, 15% zsír és 60% szénhidrát kcal-ban számolva minden étkezés alkalmával.Ez az arány a szénhidrát típusnál a következőképp alakul: 25 % fehérje, 15% zsír és 60% szénhidrát kcal-ban számolva minden étkezés alkalmával.

Hogy néznek ki ezek az arányok a tányérodon:

Hogy néznek ki ezek az arányok a tányérodon:

3.) Hogyan hatnak a tápanyagarányok a sejtszintű anyagcserére? Hogyan lehetséges a típusodnak megfelelő arányokkal maximalizálni a sejtszintű energiaszintet?

A sejtszintű anyagcsere egy rendkívül bonyolult többlépcsős, biokémiai folyamat. Mi csak arra az egy szegmensére koncentrálunk, ahol az elfogyasztott fehérje, szénhidrát és zsírok oxigén segítségével elégnek, miközben az égés során szén-dioxiddá és vízzé alakulnak, és közben energia termelődik. Ez a sejtszintű energia, amit maximalizálni szeretnénk. Ennek  a folyamatnak a központi eleme a citrátkör, vagy más néven citromsav ciklus, vagy, ahogy mi magyarok szoktuk hívni, Szentgyörgyi-Krebs ciklus, a felfedezői után. Ugyanis Szentgyörgyi Albert 1937-ben Nobel-díjat kapott a citrátkör egyes reakcióinak kutatásáért (és a C-vitamin vizsgálatáért). Hans Adolf Krebs német orvos és biokémikus pedig 1953-ban kapott Nobel–díjat azért, mert leírta magát a citrátkör folyamatát.

A citrátkör a szervezetünkben lebontott tápanyagok sejtszintű elégetéséért felel. Ahhoz, hogy az égés során a maximális energia szabaduljon fel, ahhoz a citrátkörnek van egy optimális sebessége. Az emberek legnagyobb részének az optimális szinttől eltér a sejtszintű anyagcsere sebessége: vagy gyorsabb, vagy lassabb.  Azt kell tudnod, hogy ennek a tempóját a szénhidrát gyorsítja, a fehérje és a zsír lassítja. Tehát ha Te genetikailag abba a csoportba tartozol, akinek az optimálistól gyorsabb a citrátkör sebessége, akkor Neked fehérje túlsúlyosan kell táplálkoznod,  nem kell félned a zsírtól, mert így fog az optimális tempóra visszalassulni a citrátköröd, és így fog sejtszintű energiád maximálizálódni. Ezt a típust mi szaknyelven glykotípusnak, vagy másnéven gyorségetésű típusnak hívjuk.

Amennyiben abban a csoportba tartozol, akinek az optimálisnál lassabb a citrátkörben az égetés tempója, akkor szénhidrát túlsúlyosan kell táplálkoznod, mert a szénhidrát segítségével tudod felgyorsítani azt az optimális sebességre, és ezáltal az égés során felszabaduló energia maximalizálódni fog a sejtjeidben. Ezt mi szaknyelven bétatípusnak, vagy másnéven lassúégetésű típusnak hívjuk. A sejtszintű energiád szempontjából kulcsfontosságú, hogy genetikai adottságaidnak megfelelően fehérje vagy szénhidrát hangsúlyosan étkezz.

Ha tudni akarod, milyen anyagcsere típusba tartozol, jelentkezz be tanácsadásra vagy töltsd ki kérdőivünket.

citromsav ciklus

4.) Hogyan hatnak a tápanyag arányok az autonóm idegrendszereden keresztül a hangulatodra, koncentrációs képességedre, közérzetedre, stressztűrő képességedre?

Az anyagcsere egyensúlyának megtartásában központi szerepet játszanak az úgynevezett homeosztatikus ellenőrző rendszerek, melyek átfogóan felelősek az anyagcsere nagy területének szabályozásáért és létfontosságú folyamatokért. Az egyik legfontosabb ezek közül a rendszerek közül az autonóm idegrendszer. Ez olyan funkciókért felelős, amit nem tudatosan szabályozunk, hanem önálló (autonóm) módon gondoskodik a különböző területek működéséről (pl. légzés). Az autonóm idegrendszer 2 részből áll: szimpatikus és paraszimpatikus részből. Ezek a testrendszerek és a szervek szabályozásáért felelősek, részben egymás ellen hatnak, és így gondoskodnak az egyensúly megtartásáról. Ez csak akkor működik optimálisan, ha mindkét oldal egyforma erős, és ezzel ugyanakkora hatást gyakorolnak az egyensúlyra, amit nagyon leegyszerűsítve a mérleg modellje ábrázol jól.

Az autonóm idegrendszer 2 részből áll: szimpatikus és paraszimpatikus részből.

Mialatt a szimpatikus és paraszimpatikus oldal próbálja az egyensúlyt fenntartani, számos hatásnak van kitéve. Itt van az egyik döntő ok, amiért a Metodic olyan fontos: a táplálkozás az egyike a legerősebb hatásoknak, melyek befolyásolják a szimpatikus és paraszimpatikus működést. A táplálkozás az egyensúlyt érezhetően zavarhatja, mert vannak olyan élelmiszerek, amelyek a szimpatikus részt ingerlik, és vannak olyanok, amelyek a paraszimpatikust. A fehérje a szimpatikust gerjeszti, míg a szénhidrátok a paraszimpatikus aktivitását emelik. 

A szimpatikus és paraszimpatikus oldal a népesség 95%-nál nincs egyensúlyban, és ennek az egyensúlytalanságnak van egy szembetűnő hátránya: állandóan ki kell egyensúlyozni megfelelő táplálkozással. (A maradék 5%-ot egyensúlyi típusnak nevezzük). A táplálék hatása nélkül a rendszer nem lenne egyensúlyban.

Ha genetikailag abba a csoportba tartozol, akinek a szimpatikus oldala az erősebb, akkor Téged szaknyelven szimpatikus típusnak nevezünk.

Ha genetikailag abba a csoportba tartozol, akinek a szimpatikus oldala az erősebb, akkor Téged szaknyelven szimpatikus típusnak nevezünk.

Neked szénhidrát túlsúlyosan kell táplálkoznod ahhoz, hogy a mérleg egyensúlyba kerüljön.

Neked szénhidrát túlsúlyosan kell táplálkoznod ahhoz, hogy a mérleg egyensúlyba kerüljön.

Ha genetikailag abba a csoportba tartozol, akinek a paraszimpatikus oldal az erősebb, akkor szaknyelven paraszimpatikus típusnak nevezünk.

Ha genetikailag abba a csoportba tartozol, akinek a paraszimpatikus oldal az erősebb, akkor szaknyelven paraszimpatikus típusnak nevezünk.

És az egyensúly megtartása érdekében minden étkezés alkalmával olyan élelmiszereket kell fogyasztanod, amik a szimpatikus oldaladat erősítik, azaz fehérje és zsírban gazdag ételeket kell enned.

És az egyensúly megtartása érdekében minden étkezés alkalmával olyan élelmiszereket kell fogyasztanod, amik a szimpatikus oldaladat erősítik, azaz fehérje és zsírban gazdag ételeket kell enned.

Összefoglalva: aki a sejtszintű anyagcsere alapján glyko (gyorségetésű) típus, és /vagy az autonóm idegrendszere alapján paraszimpatikus típus, azokat hívjuk fehérjetípusnak, mert fehérje hangsúlyosan kell táplálkozniuk minden étkezés alkalmával, hogy a sejtszintű energiájuk maximalizálódjon, és az autóm idegrendszer egyensúlyba kerüljön.

Azoknak, akiknek a sejtszintű anyagcsere alapján bétatípusba (lassúégetésű) tartoznak és /vagy autonóm idegrendszer alapján szimpatikus típusba tartoznak, nekik szénhidrát túlsúlyosan kell táplálkozniuk minden egyes alkalommal, hogy a sejtszintű energiájuk maximalizálódjon, és az autonóm idegrendszer egyensúlyba kerüljön. Ezt hívjuk szénhidrát típusnak.

Ha tudni akarod, milyen anyagcsere típusba tartozol, jelentkezz be tanácsadásra vagy töltsd ki kérdőívünket.

5.) Mi mindent befolyásol még a tápanyag arányok megfelelő bevitele?

Optimális testsúly

Belegondoltál már abba, hogy a divatdiéták miért sikeresek egyes emberek számára, mások esetében viszont nem hogy sikertelenek, hanem egyenesen hízni kezdenek tőlük? Ez azért van, mert a szervezet nem kapja meg a számára szükséges arányban a fehérjét, szénhidrátot és zsírt, ezért még több tápanyagot igényel, ezzel növelve az éhségérzetet, ami plusz kalóriabevitelhez, majd hízáshoz vezet. A helyes tápanyag arányok betartásával viszont a szervezet számára biztonságos módon és tempóban tudod elérni és hosszútávon megtartani a számodra optimális testsúlyt. Ha tehát nem a számodra megfelelő diétába vágsz, amellett, hogy eredménytelen lesz, hízni fogsz tőle! Ne kövesd el azt a hibát, hogy koplalni kezdesz annak érdekében, hogy egy bizonyos időn belül megszabadulj a súlyfeleslegtől! A drasztikus tápanyagmegvonás veszélyes és jojo effektushoz vezethet, a szervezeted ugyanis a kiéhezés elleni védekezésként zsírraktározásba kezd.

Közérzet és energiaszint

Ha a számodra ajánlott tápanyagarányok szerint étkezel, akkor a sejtszintű anyagcseréd optimálisan fog működni. Ezáltal maximális energiához jut a szervezeted, amitől vitális és energikus leszel. Ha azonban a típusodhoz mérten túl sok szénhidrátot fogyasztasz, gyorsan elégeted a bevitt tápanyagokat, hamar újra éhes leszel, és a gyakori étkezések ellenére sem jut elég energiához a szervezeted. Az alacsony energiaszint következtében fáradékony leszel, nehezebben koncentrálsz, valamint a közérzeted és a hangulatod is jelentősen romlik.

Egészség

A típusodnak javasolt tápanyagarányoknak köszönhetően, a szervezeted és az élettani funkciók egyensúlyban fognak működni. Ez kihat többek között a hormonrendszeredre, az idegrendszeredre, immunrendszeredre és az emésztőrendszeredre, tehát alapvetően befolyásolja az egészségi állapotodat. Például, ha fehérjetípus vagy, és túl sok szénhidrátot eszel az arányaidon felül, akkor egy idő után már a szénhidrátok – így a cukor – lebontását sem tudja a szervezet megfelelően kezelni. Ez inzulinrezisztenciához, illetve a hasnyálmirigy túlterheléséhez vezethet. Ha tehát a számodra javasolt arányok bevitelére odafigyelsz, két dologban is segíthetsz, ami az egészségedet illeti: megelőzheted, illetve megszüntetheted – a már kialakult – betegségeket. A szervezeted számára megfelelő tápanyagarányok betartásával jelentősen csökkentheted a különböző betegségek kialakulását.

Mindemellett számos oka van, hogy miért fontos az arányok betartása:

Mert ez történik veled, ha a számodra megfelelő tápanyag arányokkal étkezel:Viszont ez történhet veled, ha sokáig nem az arányaidnak megfelelően táplálkozol:
kiegyensúlyozottan magas energiaszintalacsony energiaszint
nincs étkezés utáni fáradtságétkezés után gyakran jelentkezik fáradtság
könnyű ébredés, nincsenek hullámvölgyek napközbennehéz ébredés, gyakori hullámvölgyek
jobb koncentrációs képességnehezebb összpontosítás
hatékonyabb stresszkezeléskihívást jelent a stresszkezelés
magabiztosabb, pozitívabb kisugárzásönbizalomhiány
pozitív hozzáállás a problémákhozzaklatottabb, stresszesebb életmód
jobb teljesítmény sportbangyenge teljesítmény sportban
pihentető alvásalvászavar
ritkábban jelentkező éhségérzetaz étkezés után hamar jelentkező éhségérzet
eltűnik az édesség, nasi, kávé utáni vágyfalásroham, állandó nassolási vágy
jóllakottságérzet kisebb adagok után ishajlamosság a túlevésre
egyértelműen követhető diétanehézségek a diétát illetően
minden egyszerűbbé válik, nem kell kalóriát számolnielveszhetünk a diéták útvesztőjében és a kalória számlálásában
eltűnik az a bizonytalanság érzés, hogy ez a diéta most vajon jó-e vagy sema diétát illetően bizonytalanság
elkerülhetők azok az ételek, amelyek a szervezetnek nem tesznek jót (intolerancia, hízást okozó ételek)nem vagyunk tisztában vele, hogy mi a jó a szervezetünknek
kibillent egészség helyreállásamegoldatlan egészségügyi problémák
emésztési problémák megszűnéseszékletgondok, puffadás, gyomorégés
optimalizálódik a testsúlyhajlamosabbá válunk a hízásra (bár ezt több tényező befolyásolhatja)
javul a zsír/izom aránytúl kevés fehérjebevitel mellett romlik a zsír/izom arány
nem terhelődik a hasnyálmirigy, IR hatékony kezeléseterhelődik a hasnyálmirigy
nincs farkaséhséggyakori farkaséhség
nincs rosszullét a hirtelen vércukorszint ingadozás miattgyakori vércukorszint ingadozás, rosszullét
bőrproblémák megszűnnek (pattanások, ekcéma)bőrproblémák lépnek fel
haj, köröm erősebb leszgyenge köröm és haj

2.) Hormonális beállítottság megmutatja, mi hajlamosít hízásra

1.) Hogyan befolyásolja az anyagcserét a fő hormonszervünk?

A táplálkozási típus a túlsúly keletkezésében, illetve annak meggátlásában is központi szerepet játszik. Ha a táplálkozásod nem felel meg a táplálkozási típusodnak, akkor hajlamosabb vagy a nassolásra, egyre többször tör Rád a farkaséhség, ami miatt a számodra nem megfelelő ételeket kívánod nagy mennyiségben, olyannyira, hogy ezekből hajlamos vagy túl is enni magad.

Tehát a hormonális beállítottságunk nagyrészt felelős a túlsúly elkerüléséért és leadásáért. Felfedezték ugyanis, hogy egyes élelmiszerek fogyasztása során – személyenként változóan – bizonyos hormontermelő mirigy jobban aktivizálódik, ami egyben egy energialöketet is ad a szervezetnek. Ezeket az ételeket szívesebben is fogyasztjuk, kellemes érzést adnak, mivel energikusabbnak érezzük magunkat tőlük.

 A testünk „megtanulja” szeretni ezeket az ételeket, arra hajlamosítva, hogy rendszeresen fogyasszunk belőlük.  Így kialakul egy kívánósság. Az évek során azonban a mirigyek  reakció képessége alábbhagy, egyre több étel tudja kiváltani a kellemes hatást és kialakul egy ördögi kör: minél többet eszünk az ilyen élelmiszerből, annál  több ingert kap az adott hormontermelő mirigy, amely egy idő után kimerül és kezd kifáradni.

A mirigy kimerülésével párhuzamosan csökken annak energiaszabályozó képessége is. Lelassul az anyagcsere, egyre kevesebb  energiával rendelkezünk, ami miatt viszont  egyre többet eszünk – és aztán ezt zsírként kell elraktároznunk. Az változó, hogy kinél mennyi időre van ehhez szükség, de minden mirigytípus idővel hízni fog, ha túl sokat vesz magához a típusa miatt tipikusan kedvelt élelmiszerekből.

2.) Mik ezek a fő hormonszervek?

Tudósok feltérképezték, hogy bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után, valakinél az agyalapi mirigy, valakinél a mellékvese, másoknál a pajzsmirigy, egyes hölgyeknél pedig a petefészek hormontermelő mirigy aktivizálódik jobban. Ennek megfelelően négyfajta hormontípus létezik táplálkozási szempontból.

A hormontípus meghatározza az egyes típusok kerülendő élelmiszereit, arra is magyarázatot adva, hogy a túlsúly egyes embereknél miért a hasra (úszógumiként), vagy csípőre rakódik le, míg másoknál ez a combokon figyelhető meg, vagy az egész testet érinti.

3.) Hormontípusok:

Nézzük meg részletesen sorban a négyfajta típust:

I. Agyalapi típus

A normál testsúlyú agyalapi mirigy típus tipikus testi ismertető jegyei:
– a fej a testhez képest nagynak tűnik, inkább „gyermeki” arca van;
– a testfelépítés kerekded, „puha”, de lehet vékony is;
– könnyen izmosodó típus, de az izmai fedettek.

Kedvelt élelmiszerei:
Az agyalapi mirigy esetében háromfajta élelmiszer van, ami rá ingerlően hat és túlsúlyossá teszi, ha túl sokat eszik belőle:

tejtermékek (mint tej, vaj, tejszín, sajt, túró stb.)
koffein (mint kávé, fekete-, zöld-, és mate tea, cola-félék, guarana kivonat, energiaitalok többek között)
finomított szénhidrátok (cukor, fehérliszt és a belőlük készült termékek, főként édességek és pékáruk) és alkohol

Ha ebbe a típusba tartozol, akkor a fogyás érdekében, illetve az agyalapi mirigy tehermentesítése miatt ezeket a kedvelt élelmiszereket kell kerülni, vagy legalábbis szigorúan korlátoznod.

Hol jelentkezik a túlsúly az agyalapi típusnál:
– a túlsúly egyenlő arányban oszlik el a testen;
– a felesleges súly „babaháj” formájában képződik.
– az agyalapi típus hajlamos a kerek „gyerek hasra”
– a has a túlsúly esetén feljebb van

Ha ebbe a típusba tartozol, akkor a fogyás érdekében, illetve az agyalapi mirigy tehermentesítése miatt ezeket a kedvelt élelmiszereket kell kerülni, vagy legalábbis szigorúan korlátoznod.II. Pajzsmirigy típus

A normál testsúlyú pajzsmirigy típus tipikus testi jegyei:
– a testfelépítés vékony, finom, hosszú és vékony nyak, illetve tenyér, talp;
– a vállak keskenyek, a derék vékony;

Kedvelt élelmiszerei:
A pajzsmirigy típusnál háromfajta élelmiszer van, ami rá ingerlően hat és túlsúlyossá teszi, ha túl sokat eszik belőlük:

finomított szénhidrátok (cukor, fehérliszt és ezekből az anyagokból készített édességek, illetve pékáruk) és alkohol;
koffeintartalmú italok (mint kávé, fekete-, zöld-, és mate tea, cola-félék, guarana-kivonat, energiaitalok);
gyümölcs, gyümölcslevek, méz.

Ha ebbe a  típusba tartozol, akkor a fogyás érdekében, illetve a pajzsmirigy tehermentesítése miatt ezeket a kedvelt élelmiszereket kell kerülnöd vagy legalábbis erősen korlátoznod.

Túlsúly hol jelenik meg a pajzsmirigy típusnál:
– nehezen hízik, főleg akkor, ha a pajzsmirigy kimerült;
– jellemzően hasra rakódik a felesleg, nőknél ezt követi a csípő és a külső comb.

Ha ebbe a  típusba tartozol, akkor a fogyás érdekében, illetve a pajzsmirigy tehermentesítése miatt ezeket a kedvelt élelmiszereket kell kerülnöd vagy legalábbis erősen korlátoznod.III. Mellékvese típus

A normál testsúlyú mellékvese típus tipikus testi jegyei:
– erős testfelépítésű, kerek vagy szögletes arc és erős szögletes tenyerek és talpak;
– széles a válla és a csípője;
– hajlamos a súlynövekedésre;
– nagyon könnyen izmosodik.

Kedvelt élelmiszerei:
A mellékvese típusnál egy fajta élelmiszer van, ami rá ingerlően hat és kövérré teszi, ha túl sokat eszik belőle:
– vörös húsok (mint marha, disznó, bárány, vadak).
– belsőségek

Ha ebbe a típusba tartozol, a fogyáshoz illetve a mellékvese tehermentesítése miatt ezeket az élelmiszereket kell kerülnöd, vagy legalábbis erősen korlátoznod.

A túlsúly megjelenése a mellékvese típusnál:
– A mellékvese mindenhová egyformán hízik, de férfiaknál főként az erősebb, kerek has, a nőknél a mellek nagyobbodása jellemző.
– A hasa túlsúly esetén lejjebb van, mint az agyalapi típusnak.

Ha ebbe a típusba tartozol, a fogyáshoz illetve a mellékvese tehermentesítése miatt ezeket az élelmiszereket kell kerülnöd, vagy legalábbis erősen korlátoznod.

IV. Petefészek típus

A normál testsúlyú petefészek típus tipikus testi ismertető jegyei:
– a petefészek típusnak kerek formái vannak, és hangsúlyos nála a csípő és a combok
– a bőr puha, a haj inkább erős;
– a petefészek típus hajlamos a cellulitiszre;
– szintén könnyen izmosodik.

Kedvelt élelmiszerei:
A petefészek típusnál háromfajta élelmiszer van, ami rá ingerlően hat és túlsúlyossá teszi, ha abból túl sokat eszik:

zsíros tejtermékek (mint vaj, tejszín, zsíros sajtok);
csípős fűszerek (mint bors, cayenne, csípős paprika);
vörös húsok (mint marha, sertés, bárány, vadak).

Tehát, ha ebbe a típusba tartozol, a túlsúly elkerülése érdekében, illetve a petefészek tehermentesítése miatt ezeket a kedvelt élelmiszereket kell kerülni, vagy legalábbis erősen korlátozni.

Túlsúly megjelenése a petefészek típusnál:
– a petefészek típus főként fenékre hízik;
– különösen hamar lesz cellulitisze a combja oldalán és első felén.

Tehát, ha ebbe a típusba tartozol, a túlsúly elkerülése érdekében, illetve a petefészek tehermentesítése miatt ezeket a kedvelt élelmiszereket kell kerülni, vagy legalábbis erősen korlátozni.

FONTOS!!!!

A mirigytípusod befolyásolja, hogy mely élelmiszereket kedveled, ez a kívánosság azonban  – ahogy már látod – becsapós! Ugyanis pont a számodra ellenjavalt, kritikus ételeket fogod kívánni, mivel ettől fog gyorsan energiához jutni a szervezeted, főleg ha az nincs jó állapotban. Ha valamitől jobban érezzük magunkat, abból indulunk ki, hogy az jót tesz nekünk. Azonban ezeknek az élelmiszereknek a rendszeres fogyasztása hosszú távon kerülendő, mert egy ördögi kört indít be a szervezetben, amivel fokozod a kimerítését, és az elhízást is.

Tehát összefoglalva a domináns hormonszerv befolyásolja:

 • ízlésünket,
 • testösszetételünket,
 • alkatunkat.

Ha tudni szeretnéd, hogy pontosan milyen típusba tartozol, jelentkezz be be tanácsadásra.

3.) Élelmiszerek – mi az, ami számodra jótékony és mi az, amit ne egyél

A táplálékaink helyes fehérje-zsír- és szénhidrát arányának betartása mellett ugyanolyan fontos a típusnak megfelelő élelmiszerek helyes választéka is. A Metodic rendszer azt is megmutatja számodra, hogy az egyes élelmiszerek hogyan hatnak egyes típusokra.

Az élelmiszerek ennek megfelelően négy csoportra vannak felosztva:Az élelmiszerek ennek megfelelően négy csoportra vannak felosztva:

 • jótékony élelmiszer
 • semleges élelmiszer
 • ritkán fogyasztandó élelmiszer
 • kerülendő élelmiszer

Jótékony élelmiszerek

Vannak élelmiszerek minden táplálkozási típus számára, melyek nagymértékben elősegítik az egyensúly helyreállását a szervezetben, mivel jótékonyan hatnak az anyagcsere folyamatokra. Ezeknek a fogyasztása valóban táplál és energiát ad szervezetünknek.

Ebbe a kategóriába eső élelmiszereket tetszés szerint gyakran eheted.
A személyes élelmiszerlistában kiemelve, vastag nagy betűkkel vannak jelölve ezek az élelmiszerek.  

Semleges élelmiszerek

Néhány élelmiszer nem hat se különösen jól, se rosszul, tehát nem befolyásolják igazán az anyagcsere-egyensúlyt. Ezeket is probléma nélkül fogyaszthatod, de kimondottan jól csak a jótékony élelmiszerek hatnak, ezért nem csak a semlegeseket ajánlatos rendszeresen enni.

A személyes élelmiszerlistában normál betűkkel vannak jelölve ezek az élelmiszerek.    

Ritkán fogyasztandó élelmiszerek

Élelmiszerek egész sora nem ajánlott, mert ezek az anyagcsere folyamatokra nincsenek jó hatással Ha az ajánlásokat betartod, akkor ezekből is ehetsz egyszer-egyszer kisebb adagokat, akár naponta is, de ne ezekből álljon a napi menü.

A személyes élelmiszerlistában kis betűkkel vannak jelölve ezek az élelmiszerek.  . 

Kerülendő élelmiszerek

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztását ajánlatos mellőzni, mert ezek nincsenek jó hatással a szervezet működésére. Arra figyelj, hogy ezekből csak ritkán, illetve keveset egyél,  és nem kell, hogy bűntudatod legyen ilyenkor.

A személyes élelmiszerlistában áthúzva szerepelnek ezek az élelmiszerek.

ÖSSZEFOGLALVA: Tehát az anyagcsere típusodnak megfelelő élelmiszerlista megadja, hogy melyik alapélelmiszer mely kategóriába esik. Természetesen a személyre szabott élelmiszerlistádat tovább árnyalják az egyéni intoleranciák, érzékenységek.

Tanácsadásunkon teljesen személyre szabott élelmiszerlistát kapsz a kezedbe, figyelembe véve a típusod szerint javasolt, ill. kerülendő ételeket, továbbá az intoleranciákat is. Itt tudsz jelentkezni tanácsadásra.

Példaként egy általános gyorségetésű típus élelmiszerlistája így néz ki zöldségek esetén:

gyorségetésű típus élelmiszerlistája

Egy általános szénhidrát típusú élelmiszerlista a következőképpen fest zöldségek esetén:

szénhidrát típusú élelmiszerlista

4.) Intoleranciát okozó ételek kerülése

Az intolerancia veszélyei

Egyre több ember szenved valamilyen táplálék intoleranciában, ételallergiában – akár tud róla, akár nem. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ételeket nem tud a szervezetük megfelelően megemészteni, így az elfogyasztásuk rettentő káros hatással van.

Az intolerancia veszélyeiFőként azért problémás az élelmiszer-túlérzékenység, mert gyakran nem ismerhető fel egyértelműen, mivel nem biztos, hogy közvetlenül az étkezés után jelentkezik a tünete. Másrészt nem lehet mindig egyértelműen beazonosítani, hogy melyik élelmiszer a kiváltója. Ezért hosszútávon ezek a túlérzékenységek egyéb egészségügyi problémákat is elő tudnak idézni, pl. légzőszervi vagy bőrbetegségeket.

Hogy függ mindez össze az anyagcserével? Ha az anyagcsere gyengül, a túlérzékenység könnyebben alakul ki. Fordított esetben pedig az élelmiszer túlérzékenység gyengíti az anyagcserét. Így ha táplálkozási típusodnak megfelelően étkezel, már önmagában sokat tehetsz az intolerancia elkerüléséért vagy megléte esetén az egészségügyi helyzeted javításáért.

Leggyakoribb intoleranciák

A leggyakoribb gondot okozó élelmiszer összetevők a glutén, a kazein (tejfehérje), és a laktóz (tejcukor).
Az intoleranca hátterében gyakran genetikai okok állnak, de egyre több esetben találkozunk azzal, hogy az emésztőrendszer nem megfelelő működése áll az intoleranciák kialakulása mögött.  Ez hosszútávon különböző gyulladásos folyamatokat eredményezhet, ami miatt romlik az emésztőenzim termelés és a felszívódás is.  Ezért fordul elő, hogy egyre gyakoribbak a különböző emésztőrendszeri betegségek, kezdve a gyomorégéstől, az irritábilis bélszindrómán keresztül a gyulladásos bélbetegségekig.

Tej, laktóz, tejfehérje

Tej, laktóz, tejfehérjeEgyes kutatások szerint az emberek közel 80%-a nem tudja a laktózt lebontani. Ez azzal is magyarázható, hogy 3 éves kor után valójában már nincs szüksége erre az enzimre – mivel szoptatás idejére termeli ezt a szervezetünk.

Egyre több ember étkezik laktózmentesen, azonban érdemes tudni, hogy ez nem elegendő. Adott esetben a tej és tejtermékek teljes kizárása hozza meg a várt eredményt. Az emésztő-, immunrendszeri,  hormonális betegségek egyes légzőszervi betegségek, illetve gyerekeknél a hiperaktivitás, figyelemzavar esetén is.  Ha nem emésztődik tökéletesen, a tejfehérje sokkal károsabb hatású a szervezetre – főleg az idegrendszerre -, mint a laktóz.

Mindezeken túl egyes rákos megbetegedéseket (mell, prosztata, végbél) is összefüggésbe hoztak már a tej káros hatásaival.  A tejjel olyan, az emberi szervezetre káros anyagokat, pl. növekedési hormonokat viszünk be, amelyek a tehén saját utódjának a növekedését és fejlődését szolgálja.  Ezek felborítják a hormonháztartást és rákos sejtek elburjánzásához is vezethetnek.

A tejcukor (laktóz) és a tejfehérje (kazein) vércukorszint emelő hatása magas, ezért is kerülendő inzulinrezisztencia, cukorbetegség esetén.

A tejfehérje az egyik legnehezebben emészthető fehérje, nagyon leterheli az emésztést. Így érhető, miért nem javasolt a fogyasztásuk emésztőrendszeri és hormonális megbetegedések, diéták esetén.

Végül gondolj bele, mitől van az, hogy nagyanyáink tehene pár liter tejet adott naponta szemben azzal, hogy ma a tehenek hozama 30 liter körül van. Antibiotikumokkal, hormonokkal kezelik a teheneket, amik a tej fogyasztásával bejutnak az emberi szervezetbe is.

Glutén

A glutén egy gabonafehérje, ami szintén nehezen emészthető, így fogyasztása erősen leterheli az emésztőrendszert. Nézzük meg, miért is veszélyes és érdemes időben utánajárni már enyhébb tünetek jelentkezésénél is.

GluténA gluténérzékenység diagnózisa korántsem egyszerű. Valójában nincs jellemző tünete, vagy tünetegyüttese, miközben bármely életkorban változatos emésztőrendszeri, és azon kívüli tünetekkel is jelentkezhet. Gyermekkorban a hasmenés, haspuffadás, hasi fájdalom, a vashiányos vérszegénység és a súlygyarapodási-, növekedési zavar a gyakori tünetei. Felnőttkorban számos tünet leginkább a sérült bélbolyhok miatt kialakuló felszívódási zavartól előálló hiányállapot következményeként jelentkezik, és a belek gyulladásos megbetegedéséig is fajulhat a probléma. Korai tünetei a haspuffadás, hasmenés, de gyakori a félrediagnosztizálás is. Tapasztalatok alapján, gyakorta ott is érdemes gluténérzékenységet keresni, ahol látszólag minden különösebb ok nélküli fejfájás, hányinger, fekélyek, vagy éppen kiütésszerű bőrelváltozások jelentkeznek. Azonban akadnak olyanok is, akiknél hiányoznak a tünetek, vagy bizonytalanok, így nem, vagy csak késő felnőttkorban lesznek felismerhetőek.

Gluténérzékenység nélkül is egyre elterjedtebb ajánlás a glutén kerülése hormonális megbetegedések, pl. pajzsmirigy, különösen Hashimoto, továbbá nőgyógyászati problémák, meddőség esetén, sőt gyulladásos megbetegedéseknél is.

Tanácsadásunkon időben felfedezhetjük, vagy beazonosíthatjuk, ha a fenti élelmiszerekkel szemben fennállnak esetleges káros hatások a szervezetedben. Ha érdekel, itt tudsz bejelentkezni személyre szabott tanácsadásra.

Összefoglalva. Figyelj arra, hogy ha igazán tudatosan szeretnél étkezni – akkor is, ha nincs (még) érzékenységed -, mi azt javasoljuk, hogy kerüld a tejet, tejtermékeket és a glutént.

Ha intoleranciád van, akkor pedig semmi esetre se fogyaszd azokat, még úgy sem, hogy egyszer-egyszer, ritkán megeszed, azt gondolva, hogy az biztos nem árt. Fontos, hogy az adott élelmiszert lehetőleg teljesen kerüld, mert egy kisebb mennyiség is újra és újra kiválthatja a tüneteket.

Továbbá, ha gyanússá válnak bizonyos ételek, járj utána, hogy valóban gondot okoznak-e a Te emésztésednek, mert ha igen, nagyon fontos, hogy kerüld azokat!

A glutén és a tej kerülése nehézkes és nagy körültekintést igényel, mert rengeteg olyan termékben is előfordulhatnak, amiben nem is gondolnánk. Pl. tejet tartalmazhatnak sós- és édesipari termékek, sütemények, a péksütemények, a zacskós kenyerek, a csokoládék, a lekvárok. A felvágottak, a sonkák, a virslik, a szalámik, a félkész, és a kész termékek szintén. Vigyázni kell a levesporokkal, a snackekkel, az ételízesítőkkel is.

A Metodic Food minden étele gluténmentes, tej- és tejtermékmentes, valamint cukormentes alapanyagokból készül. Egyéb allergén összetevőket jól látható módon feltüntetjük az étlapon, így viszonylag könnyen tudsz nálunk étkezni, akkor is, ha valamilyen intoleranciában szenvedsz.

Mire figyelj még oda? – az inzulinrezisztencia

A fenti négy fontos alappilléren kívül van még két szempont, amit megemlítenénk.

Az egyik az inzulinrezisztencia. Ha IR-ed van, biztosan tudod, hogy ez is egy anyagcsere – méghozzá szénhidrát anyagcsere- probléma, amiben figyelni kell, hogy napi szinten milyen minőségű és mennyi szénhidrátot viszel be, mert ezekkel kevésbé bánik el a szervezeted, mivel kibillent az egyensúlyából. Az anyagcseretípusodnak megfelelő tápanyagarányok betartásával ezt a betegséget is könnyedén helyrehozhatod, akár pár hónap alatt.

A második dolog a magas glikémiás terhelésű élelmiszerek kerülése. Ezek elfogyasztásától hirtelen megemelkedik, majd vissza is zuhan a vércukorszinted. Ez ingadozó energiaszintet okoz, ami nassolásra, gyakori evésre késztet. A túl gyakori evések pedig terhelik az emésztést. Ha az arányaidnak megfelelően eszel, a bevitt tápanyagok jóllakottságot okoznak órákon át, és energikusnak fogod érezni magad.