Lúgosító élelmiszerek


Napjainkban a csapból is az folyik, hogy savasak vagyunk és mindenki lúgosítson. De mielőtt belekezdünk egy vad lúgosításba, érdemes megtudnunk mi is savasak vagyunk-e. Az emberi szervezet enyhén bázikus, hiszen a vérünk pH értéke 7,35 és 7,45 között ingadozik. Mert igaz az sem jó, ha savasak és az sem jó, ha nagyon lúgosak, a szervezet mindig a sav-bázis egyensúly megtartására törekszik és nekünk is az egyensúlyba kerülés a célunk. A táplálkozási típusok közül vannak, akik hajlamosabbak savasodásra, míg mások nem. Ezeket figyelembe véve érdemes táplálkozásunkat kialakítani.

Lúgosító élelmiszerek:

  • Zöldséglevek, gyümölcslevek (nem bolti, frissen facsart)
  • Padlizsán, tök, cukkini, okra
  • Leveles zöldségek/saláták: mángold, spenót, összes káposztaféle
  • Burgonya
  • Gumós zöldségek: zeller, cékla, répa, torma
  • Uborka, rebarbara, hagyma
  • Gabonafélék: (nem tárolt, friss) hajdina, quinoa, tönkölybúza, köles
  • Édesítők: stevia, cikória

Első lépésként érdemes a táplálkozást megreformálni, a leginkább szervezetünkre káros anyagokat, melyek egyébként savasítják is a szervezetünket, érdemes kiiktatni, ilyen például a cukor, fehérlisztes termékek, kávé. Emellett az anyagcsere-típusunknak megfelelő ételek fogyasztásával és a mennyiségi arányok betartásával, beáll a szervezetben a természetes egyensúly.

Értékelje ezt a tartalmat