Így előzd meg az irritábilis bélszindrómát, azaz az IBS-t


Mi az irritábilis bélszindróma?

Az IBS nem egy súlyos szervi betegség, hanem a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége. Az IBS-sel érdemes komolyan foglalkozni, mivel a teljes népesség több, mint 10%-ánál jelentkezhet ez a kellemetlen funkcionális probléma.

 

Az IBS kialakulásának okai

Az IBS tüneteinek kialakulása mögött a bél fokozott érzékenysége, a bélmozgás zavara, valamint a fokozott fájdalomérzés áll. Ezeken kívül számos külső hatás játszhat szerepet a kialakulásában, például az állandó stressz, dohányzás, rendszertelen és helytelen étkezési szokások, lelki problémák, alkohol, stb. Mindemellett az IBS kialakulásért az öröklött és szerzett tényezők is felelősek lehetnek.

 

Az IBS tünetei

Az IBS visszatérő vagy krónikus emésztőszervi tünetekkel jár. Mivel az IBS nem egy szervi betegség, ezért az összetett és nem egyértelmű tünetek miatt nehezen felismerhető, nem árt azonban, ha tisztában vagyunk a velük:

  • puffadás
  • gyomorégés
  • hasi fájdalom
  • hasi feszülés
  • hasmenés
  • teltségérzet
  • gyomorégés
  • gyulladás

Mindemellett az IBS tünetei közé tartozhat nyugtalanság, szorongás, alvászavar, stb.

 

Hogyan előzhető meg –vagy kezelhető- az IBS?

Ha gyakran tapasztalod a felsorolt tüneteket, könnyen lehet, hogy a háttérben az IBS áll. Ilyenkor célszerű orvoshoz fordulni, azonban megfelelő életmóddal ezt elkerülheted.

Nagyon sokat segít a rendszeres és egészséges étkezés. A napi 2-3 liter víz fogyasztása mellett elengedhetetlen a szervezeted számára megfelelő táplálékok bevitele. Mivel mindenkinek máshogy működik a szervezete, nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy számodra mi az egészséges étel, mi segíti a diétádat és mivel kerülheted el a különböző emésztőrendszeri betegségeket. Anyagcseretípus-mérésünkön amellett, hogy megtudhatod, milyen ételeket érdemes fogyasztanod vagy kerülnöd, szakembereink által előállított, személyedre szabott étellistáddal és tanácsokkal gazdagodhatsz. Erről bővebb információt IDE kattintva találsz.

 

 

Értékelje ezt a tartalmat