Hasi hízást okoznak – 2 ételcsoport, amit jobb kerülni


A hasi hízás talán a legtöbbeket érintő túlsúlytípus. Nem véletlenül, hiszen számos egészségügyi tényező mellett lelki háttere is lehet – a depresszió többnyire hasi zsírpárnákat okoz – illetve két ételcsoport is van, amely kifejezetten e tájékra veszélyes.

Egyszerű szénhidrátok a hasi hízás mögött

fankokA finomított szénhidrátok – a fehér cukor, a fehér liszt vagy a fehér rizs is akár – intenzív inzulinválaszt váltanak ki, hirtelen megemelik a vércukor szintjét. Ezt követően azonban az gyorsan visszaesik, vagyis komoly ingadozás figyelhető meg. Emiatt gyakran energiahiány lép fel, amelyet valahogy pótolni kell, és az ember mi máshoz is nyúlna ilyenkor, mint lisztes, cukros dolgokhoz, esetleg magasabb cukortartalmú gyümölcsökhöz.

Emellett, az egyszerű szénhidrátos ételek, mivel más tápanyagokban szegényebbek, a hasznos tápanyag-tartalmuk meglehetősen alacsony, nem is laktatnak igazán, az ember relatíve sokat eszik belőlük. Többet, mint amennyi energiára a szervezetének vélhetően szüksége van, a többlet pedig lerakódik – főként a pocak tájékára.

Mely ételeket kerüld főként a kategóriából?

  • pékáruk – péksütemények, kenyér, kifli, zsömle egyaránt;
  • mindenféle cukros étel – a rejtett cukorra is figyelj;
  • fehér rizs;
  • mértékkel fogyaszd a gyümölcsöket,
  • illetve a keményítőben gazdagabb ételeket, például kukoricalisztet, burgonyát is – de mindez számos egyéni tényező miatt, különbözhet az egyes embereknél.

Tudtad, hogy a szervezetedben uralkodó hormondominancia is meghatározza, mennek-e fel pluszkilók a hasadra? Arról, hogy az egyes típusok hova hajlamosak hízni, itt olvashatsz bővebben.

Túl sok só és adalékanyag a hasi hízás mögött

A só, illetve a mindenféle adalékok – színezékek, aromák, ízfokozók, állagjavítók, tartósítószerek – vizet kötnek meg a szervezetben. A sejtek közé rekedt víz pedig puffadtságot, telt hatást eredményez. Alapvetően megoldás lehet erre a felesleges víz száműzése a szervezetből, de a vízhajtás, akár teával akár gyógyszerrel történik, csak ideig-óráig nyújt megoldást. Ahhoz, hogy a szervezet hosszútávon legyen képes visszaállni saját, egészséges működésére, komplexebb megoldásokra van szükség.

Ilyen például a Metodic Anyacseretípus mérés, amely során személyre szabott megoldásokat kapsz, és az étrendi, illetve életmódbeli tanácsok pontosan arra jelentenek megoldást, amilyen problémával Te küzdesz – hiszen a testedre szabottak a tanácsok.

szoszokMely ételeket kerüld főként a kategóriából?

  • mustár, ketchup, salátaöntetek, bolti szószok;
  • zacskós levesek, instant, dobozos ételek, mirelit pizza;
  • alapporok, nátrium-glutamáttal dúsított fűszerkeverékek;
  • ömlesztett sajtok;
  • húskészítmények: felvágottak, virsli, grillkolbász, bacon;
  • ázsiai készételek;
  • sós rágcsálni valók, chipsek, sós mogyoró stb.

Mindét ételtípusról egységesen elmondható, hogy az anyagcsere működésre is negatívan hatnak. Míg a finomított szénhidrátok szegényes rosttartalmuknál fogva rontják az emésztési folyamatokat, a só, illetve az adalékanyagok pedig lassítanak az anyagcsere folyamatokon. A lassú anyagcsere pedig a fogyás egyik legnagyobb ellensége.

Értékelje ezt a tartalmat