Gyors, diétás és mutatós szilveszteri partyfalatok képekkel, recepttel
Képes cikkünkben olyan szilveszteri és újévi (de nem kizárólag ilyenkor bevethető) partyfalatokat mutatunk, amelyek mindenkinek ízlenek majd, nem hizlalnak, egészségesek és még dekoratívak is!
Szilveszter éjjeli falatkák
A kígyóuborkát gyakorlatilag bármivel megkenheted, összetekerheted, és kisebb falatokra vághatod, amiket fogpiszkálóval átszúrsz.
A legfinomabb és legkülönlegesebb, ha humusszal kened meg, és apróra vágott petrezselyemmel, illetve kockázott színes paprikával szórod meg a feltekerés előtt.
Ha nem vagy laktózérzékeny, és hormonálisan sem indokolt a tejtermékek elhagyása, készítheted zsírszegény, fűszeres túrókrémmel is – ilyenkor a szárított paradicsom és a bazsalikom a legfinomabb kiegészítők.
Ezen felül készíthetsz magvakból és fűszerekből – friss bazsalikomból, oreganóból és petrezselyemből, tökmagból, kesudióból pestot is, ezzel az összeturmixolt keverékkel is megkenheted az uborkát.
Szintén jó falatka-ötlet, ha mozzarellagolyókat, koktélparadicsomot és bébispenót-leveleket felszúrkodsz egy saslik-pálcára – persze ezt is csak akkor ajánljuk, ha nincs gondod a tejtermékekkel!
Ha nem szeretnél sajtot enni, akkor viszont jó megoldás, ha sült húst – szilveszter lévén, például sült karajt – kockázol fel, és húzkodod a pálcára. Ezt kész fasírtgolyókkal is megteheted.
Esetleg fűszeres, sült tofukockákat vagy vegán fasírtgolyókat is használhatsz, ha nem eszel húst.
Egy kicsit beteheted a kész saslikokat is a grill alá, illetve jól áll neki, ha zöld pestoba forgatod a tálalás előtt, de csak enyhén, hogy ne ússzon az egész olajban.
Éjféli és újévi fogások lencsével
Lencsegolyók
Nagyon egyszerű összeállítani a lencsegolyókat, két bögre főtt lencse, egy csokor friss petrezselyem, két tojás, 2 gerezd zúzott fokhagyma, kétharmad bögre + fél bögre apró szemű (vagy apróra darált, de még darabos) zabpehely, némi víz, egy evőkanál folyékony kókuszolaj, illetve negyed bögre darált dió kell hozzá.
Az alapanyagokat keverd össze – kezdd a lencsével, amit krémesre törsz, és keverd hozzá a nedves alapanyagokat, illetve az apróra szelt petrezselymet. A szárazakat külön keverd el, majd add hozzá a nedveshez. Gyúrj belőle golyókat, és a maradék fél bögre zabpehelybe forgasd bele. Sütőben, először 180 fokon süsd át őket negyed óra alatt, ötpercenként átforgatva, majd használd a grillfunkciót, és kicsit pirítsd meg őket! Paradicsomsalsával és bármilyen vegyes salátával kínálhatod.
Lencsehummus
Hozzávalók: két bögre főtt lencse, egy gerezd zúzott fokhagyma, egy teáskanál méz, marokkói vagy bármilyen arabos fűszerkeverék, egy evőkanál citromlé, negyed bögre ricotta sajtkrém (vagy ugyanennyi kókuszkrém), két evőkanál olívaolaj, két darab édes sült kápia paprika.
A paprikák belsejét kapard ki, keverd össze a zúzott fokhagymával, citromlével, olajjal, a sajtkrémmel és a mézzel. A lencsét törd össze, keverd krémesre, majd add hozzá a paprikás keveréket. A végén fűszerezd ízlésed szerint – kóstolgasd folyamatosan. Kicsit hagyd állni, és teljes kiőrlésű vagy gluténmentes pirítósra, esetleg abonettre, már kenheted is! Díszítésnek kerülhetnek rá pirított magvak.