Ezek az ételek kiütik a cukor utáni vágyat! Mit egyél a sóvárgás ellen?


Egy szelet csoki, egy falat süti, valami cukros mindig kínálkozik, hol a kollégáktól, hol a családtól, hol egy látványpékségben vagy boltban. Viszont ha alapvetően nem kívánod az édességet, könnyebben tudsz rá nemet mondani is (persze nem kell mindig, de azért az esetek többségében.) Így elkerülheted nemcsak a sóvárgást, de a pluszkilókat is, és nem fogsz a tavasz beköszöntével kétségbeesni, hogy szoros a szoknyád vagy a farmered.

csokitortaMagának az édességvágynak, illetve annak, ha meglátod, és nem tudsz ellenállni neki, az alábbi fő okai lehetnek:

  • nem megfelelő, nem kielégítő táplálkozás – a minőségi éhezés, tápanyaghiány mellett gyakran sóvárog az ember plusz energiáért
  • csekély szintű energia – ezt számos életmód-tényező okozhatja, például a kevés alvás, a pihenés hiánya, a helytelen táplálkozás, a folyamatos fogyókúra
  • pszichés túlterheltség – stressz
  • hormonrendszer egyensúlyzavarai
Ha szeretnéd ellenőrizni szervezeted vitalitási szintjét, ingyenes kérdőívünket itt éred el – csak 5 perc az egész.

Biztos megoldás a cukor utáni vágy leküzdésére: a megfelelő étkezés

A nem megfelelő táplálkozás gyakran okoz energiahiányt, illetve ingadozó vércukorszintet. Ennek köszönhetően sajnos, gyakran nyúl édességekért az ember, vagy fogadja el örömmel, ha kínálják.

Ahhoz tehát, hogy elmúljon a cukor iránt érzett, fokozott vágy, érdemes olyan táplálkozást folytatnod, ami kielégíti:

  • a mikro tápanyag-igényedet (vitaminok, ásványi anyagok);
  • a makro tápanyag-igényedet (zsír-fehérje-szénhidrát-bevitel);
  • a kalóriaszükségletedet (nem túl csekély mértékű, mert akkor megéhezel, sóvárogni kezdesz).

Ezek mellett fontos, hogy a szervezeted csak akkor képes az egészséges, energikus működésre, ha nemcsak a mennyiség és a minőség megfelelő, hanem az arányok, illetve azok eloszlása is. Nincs mindenkinek egyenlő arányban szüksége a makro tápanyagokra.
Az anyagcsere típusa dönti el, miből, mennyi a megfelelő, illetve a szénhidrát vagy inkább a fehérje-zsírbevitel a fontosabb a szervezet energiaszintjének magasan tartásához. 

Anyagcseretípus mérés útján könnyedén kiderítheted, Neked milyen jellegű étkezés az ideális ahhoz, hogy energiaszinted magas legyen, és megszűnjön a plusz kalóriák, a cukor bevitele iránti igényed!
Milyen ételek segítenek a cukor iránti vágy legyőzésében?

cekla-es-edesburgiCékla
A cékla nagyon hasznos akkor, ha szereted az édességeket, és nehezen állod meg a fogyasztásukat. A cékla ugyanis gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például vasban és B-vitaminban. Emellett, található benne glutamin is, ami többek közt fontos a fehérjék beépülésében, az immunrendszernek pedig sejtszinten jelent egyfajta üzemanyagot. Ez akkor különösen fontos, ha a cukor utáni vágyat az energiahiány generálja.

Édesburgonya
Bár keményítőben viszonylag gazdag ez a természetesen édes zöldség, ha a héjában főve vagy sütve fogyasztod, egyben tartva a burgonyát, nem okoz fokozott vércukorszint-ingadozást. Káliumban, vasban, A-, B-, C- és D-vitaminban is meglehetősen gazdag, található benne L-triptofán is, ami egy esszenciális aminosav. Ez segít javítani az alvásod minőségén, illetve csökkenteni a cukor iránt érzett vágyadat.

A Metodic Food ételeit úgy állítjuk össze, hogy kielégítsék szervezeted tápanyag-igényét, és ezáltal nemcsak az éhezés nélküli fogyás, hanem az egyes ételek utáni sóvárgás is megszűnhessen!

Bogyós gyümölcsök
Bár valamennyi fruktóz- (gyümölcstartalommal) ezek is rendelkeznek, amellett azonban nagyon magas az antioxidáns-tartalmuk, illetve ásványi anyagokban és rostokban is gazdagok. Ezek jótékonyan járulnak hozzá a szervezet energiaszintjének növeléséhez.

Tipp: a felsoroltakat fontos, hogy kombináld valamilyen fehérjeforrással is! Egyrészt, mert így könnyebben jóllaksz, és lassul a szénhidrátok felszívódása is, hatékonyabban telítenek, és nyomják el az édességvágyat. Másrészt pedig, mert a megfelelő tápanyagarány betartása akkor is fontos, ha épp nem egy főétkezést fogyasztasz el.

Egyéb édességvágy-űzők:

  • kókusz,
  • gyógytea – különösen a fűszeresebb ízvilágúak,
  • a fahéj és a vanília – “belsőleg” akár édesítő helyett, “kívülről” pedig illatként is hatékonyan segít,
  • sütőtök,
  • sárgarépa.

Értékelje ezt a tartalmat