Ennyi cukor fér bele egy nap, amitől még nem hízol, és nem káros


A cukorfogyasztásról sok jót nem tudunk mondani, és alapvetően nem is ajánljuk. Viszont egészségügyi szempontból van egy olyan határérték a cukorbevitelre vonatkozóan, ami még nem számít károsnak, és amennyi a szakértők szerint megengedett.

Két cukor közt érdemes különbséget tenni

Vannak természetes és hozzáadott cukrok, ez nem tudományos, hanem csak a bevitel forrására vonatkozó információ. Természetesen előforduló cukrok vannak például a gyümölcsökben, zöldségekben, de ezek a cukor mellett vizet, rostokat, és más mikro-tápanyagokat: vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak.

Ezekre a szervezetnek szüksége van, bár a gyümölcsök alapvetően nem nélkülözhetetlenek, és több, egyedi jellemzőtől függ, mekkora mértékben érdemes fogyasztani belőlük. Az anyagcseretípus mérésen többek közt ezt is megtudhatod.

A hozzáadott cukor bizonyos élelmiszerekben van, illetve hozzáadott cukor az is, ha a teádat, kávédat édesíted vele. Ez fehér cukor vagy szirupok formájában kerül be az ételekbe, italokba – korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hányféle néven keresd őket. A fehér cukornak nincs mikro-tápanyag tartalma, glikémiás indexe rendkívül magas, és lényegében üres kalóriabevitelt jelent a fogyasztása.

cukorMennyi cukor fér bele egy nap, ami még nem hizlal, és nem káros?

Hivatalos, szakértői álláspontok szerint, a férfiaknál maximum 9 teáskanálnyi cukor bevitele fér bele egy nap – ez 37 g cukor. Nőknél pedig 6 teáskanál, ami 25 gramm. Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – azonban jóval szigorúbb: 10 grammnál, vagyis kb. 2 teáskanálnyi cukornál többet egy nap nem javasol fogyasztani.

A barna cukor sem jobb, mint a fehér: bár kevésbé finomított, tehát rendelkezik valamennyi hasznos tápanyag-tartalommal, nem bizonyított semmilyen formában, hogy pontosan mennyivel. A szervezetre gyakorolt hatása közel azonos, illetve sokszor valójában fehér cukor, amit melasszal megszíneznek.

Mi mindenben van hozzáadott cukor? 

Ezekben van a legtöbb:
üdítők, péksütemények, lekvárok, szörpök, ízesített joghurtok, pudingok, túró rudi, aszalt gyümölcsök, csokoládék, kekszek – és minden desszert, ami nem cukormentes

Ezekben is gyakran fordul elő, pedig nem számítasz rá:
felvágottak, salátaöntetek, ételízesítők, pácok, üveges szószok, zacskós levesek

Értékelje ezt a tartalmat