Az egyik “csak” finom, a másik gyógyíthat is – egy népszerű fogás két arca
A csontlevest, illetve a húsos csontlevest igencsak szeretik a magyarok – főleg a vasárnap déli ebédlőasztalon szokott helyet kapni, de egy megfázás vagy másnaposság esetén is igazi túlélő-fogásként tekintenek rá sokan. Tudtad, hogy csontleves és csontleves közt is lehet különbség, és, hogy bár a vasárnapi csontlevesnek is lehetnek gyógyhatásai, létezik konkrétan terápiás célból alkalmazott csontlé is?
A tradicionális csontleves…
Laza, aranyló, fűszeres, zöldségekkel, hússal együtt készül, étvágygerjesztő. A levet eltehetjük, és alaplének használhatjuk később mártásokhoz, más levesekhez. Az alapanyagoktól függően egy egészséges, mindennapi étel, amely viszonylag gyorsan, 1-2 óra alatt kész is van.
A terápiás jellegű csontlé…
A különbség kedvéért nevezzük csontlének csontleves helyett. Ez a változat sokkal teltebb, zsírosabb, és ha kihűl, megkocsonyásodik. Főleg csontokból, porcos, inas részekből készül – marhából, csirkéből vagy akár halból. Bár előkészületei nem igényelnek sok időt, ahhoz, hogy ezt a zselatinos állagot elérjük, minimum 6, de akár 24 órán keresztül is szükséges lehet főzni. Ízesítés céljából ebben is helyet kaphat zöldség vagy zöldfűszer, de nem játszik főszerepet benne sem a répa, sem a zeller vagy a petrezselyem.
Mindkét leves egészséges, de másképp
A sűrű csontlé mind makro-, mind mikrotápanyagokban jóval gazdagabb, és kalóriatartalma is a csontleves kétszerese. Emellett hatásaik közt is bőven van különbség: míg a tradicionális csontleves egy tápláló étel, amit a mindennapokban gyógyító hatású fogásként is alkalmaznak, a sűrű csontlé valóban alkalmazható terápiás céllal, súlyosabb problémák, főként emésztőrendszeri- és bélbetegségek, kötőszöveti gyengeség, illetve korai öregedés jeleinek felfedezése esetén.
Míg a sima csontleves emésztést követően fejti ki hatásait, a terápiás jellegű a hosszú és kíméletes főzésnek köszönhetően emésztés nélkül, azonnal felszívódnak a benne lévő hasznos anyagok, így rögtön képes kifejteni a szervezetet erősítő, támogató hatásait is. Hatékony segítség lehet a reflux és az áteresztő bél szindróma kezelésében, illetve lassú, problémás anyagcsereműködés esetén is.
Figyelem! Csak kúraszerű alkalmazás mellett tudja kifejteni a szervezetet támogató, építő hatásait, napi 3-4 dl-t érdemes fogyasztani belőle. Önmagában is nagyon kellemes, de alkalmazható a főzések során egészséges alapléként is.