4 durván veszélyes allergén étel – némelyik halált is okozhat
Ételallergia esetén a szervezet bizonyos élelmiszerekre az immunrendszer fokozott immunválaszt ad, ellenségként értelmez bizonyos anyagokat, lényegében károsnak értelmezi őket, és elkezd harcolni ellenük, ellenanyagokat termel.
Az ételallergia leggyakoribb tünetei
- megduzzad a nyelv, a száj, illetve az arc,
- a torokban fájdalom is jelentkezhet,
- légzési nehézségek lépnek fel,
- csökken a vérnyomás,
- hányás,
- hasmenés léphet fel,
- csalánkiütés,
- viszkető kiütések jelenhetnek meg.
Az 5 leggyakoribb ételallergia – ezek az allergének
Tehéntej
A tejallergia, illetve a tejérzékenység nem ugyanaz: előbbi a fent is említett immunválasz miatt okozhat kellemetlen tüneteket, tehát alapvetően immunrendszeri probléma, utóbbi pedig emésztőrendszeri választ jelent, tehát egy étel-intolerancia. A tejallergia egyébként a tejfehérjé(k)re vonatkozó probléma, utóbbi pedig a laktózra, vagyis tejcukorra való érzékenységet jelenti.
Tejallergia gyakran fordul elő gyerekkorban, amikor a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők szervezetébe már bejut tejfehérje. Ezt gyakran három éves kor felé ki is növik, de persze előfordul olyan is, hogy az allergia fennmarad.
A tejfehérje-allergia leggyakoribb tünete az ekcémás bőrkiütések, a torokproblémák, például gyakori köhögés, illetve emésztési panaszok is felléphetnek, a legtöbbször hasmenés.
Mi mindenben van?
- tej,
- vaj,
- tejpor,
- tejszín,
- tej- vagy tejes készítmények,
- sajt,
- italporok
Laktózmentes, gluténmentes ebédért válaszd a Metodic Food-ot! Felhasznált alapanyagaink közt gluténmentes összetevők szerepelnek, illetve csak növényi “tejtermékekkel” dolgozunk. A süteményeink glutént tartalmaznak, ám azok is növényi “tejjel” készülnek.
Tojás
Főként gyerekeknél fordul elő a tojásallergia, akiknek a 68%-a 16 éves korára ki is növi az allergiát. Legfőbb tünetei a gyomorfájás, a különféle kiütések, leggyakrabban a csalánkiütés, légzési problémák, illetve anafilaxiás sokk is felléphet, de ez elég ritka.
Érdekesség, hogy azok, akik allergiásak a tojásfehérjére, nem minden esetben azok a sárgájára is, ez az összetételük közti különbségek miatt lehetséges.
Mivel vigyázz, ha tojásallergiád van?
- azokkal az ételekkel, amelyekben adalékként tojáspor van,
- bolti süteményeken is mindig ellenőrizd a címkét,
- sok fehérjepor készül tojásfehérjéből, vagy tartalmazza azt.
Magvak
A teljes emberiség néhány százalékát érintő probléma a magallergia, ebben benne vannak a bokrokon vagy fán termő csonthéjasok, illetve a földimogyoró-allergia is, ami hüvelyes, nem csonthéjas. Gyakran állnak egymással keresztallergiában, és nemcsak a nyers magra vonatkozik az allergia, hanem az azokból előállított vajakra, olajakra is. Ez többnyire élethosszig tartó ételallergia, amely során még a “nyomokban” is kerülni kell a magvakat, mert súlyos következményei lehetnek.
A dió- illetve mogyoróallergia egyes esetekben sajnos halálos is lehet, mivel a viszonylag gyakori tünetek közt szerepel az anafilaxiás sokk is.
Mi mindenben lehetnek magvak?
- minden olyan élelmiszert kerülj, amelyek akár nyomokban is tartalmazhatják bármelyiket – ezek többnyire olyan üzemek termékei, amelyek magvakat is feldolgoznak, így érintkezhet velük más étel is;
- esetedben talán a legfontosabb, hogy minden egyes ételcímkét ellenőrizz, mert bármiben lehet csonthéjas vagy mogyoróféle, a nassolnivalóktól-ropogtatnivalóktól a szendvicskrémeken át a pékárukig.
Halak és tenger gyümölcsei
A tenger gyümölcseire – rákfélék, tintahal, kagyló – vonatkozó ételallergia leggyakoribb kiváltója a tropomiozin nevű fehérje, de más fehérjevegyületek is allergének lehetnek. Az ezekre adott immunválasz meglehetősen gyors, a tünetek hirtelen lépnek fel. Főként emésztőrendszeri zavarokat okoz, hányást, hasmenést, puffadást, gyomorfájást idézhetnek elő. Nem szokott “megoldódni” általában, élethosszig tartó problémát jelent.
Bár előfordul keresztallergia a halakra is, nem törvényszerű, hogy akik allergiásak a tenger gyümölcseire, azok a halakra is, mivel nem ugyanaz a fehérje okozza az immunválaszt. Az allergiás reakciók egyébként hasonlóak, mint a tenger gyümölcseire való ételallergia esetén, illetve ugyanúgy vezethet sajnos végzetes következményekhez, ha az allergiás személy nem figyel oda.
Figyelem! A halliszttel, illetve halszósszal is érdemes vigyáznod, ami készételekben szerepelhet, illetve speciális ázsiai termékek gyakori összetevője. Ha például a csirkén is halízt érzel, inkább ne edd meg, előfordulhat, hogy a takarmányba került halliszt.