Ezeket eheted, ha fogyni akarsz! 7 csoportnyi karcsúsító szénhidrátforrás


A mostanság igen népszerű és divatos diéták szinte kivétel nélkül a szénhidrát csökkentésére építenek, a szükséges energiabevitelt pedig a fehérje- és zsírbevitelre alapozzák. Alapvetően kalóriaszegényebbek a klasszikus nyugati táplálkozásnál.

tk-kenyerMiért gondolják azt az emberek, hogy a szénhidrát hizlal?

Azért, mert hizlal – legalábbis úgy fogyasztva, ahogy azt a mindennapi táplálkozás során a legtöbbekre jellemző. Túl sok szénhidrátot esznek általában az emberek, sokan vannak, akik számára nem ideális az a mértékű bevitel, ahogy eszi a szénhidrátot, illetve rossz forrásokat választ.

Mi a szénhidrátforrások jelentősége?

Leegyszerűsítve a kérdést, vannak hasznos, és vannak káros, nem hasznos szénhidrátok. Az előbbiek az alacsony vagy legfeljesbb közepes glikémiás indexszel rendelkező, lassú felszívódású szénhidrátok, utóbbiak pedig a magas glikémiás indexű, gyors felszívódásúak.

Miért fordulhat elő, hogy van, akit jobban hizlalnak a szénhidrátforrások, másokat pedig nem, vagy kevésbé?

Az emberek szervezetének, anyagcseréjének működése különböző. Van, aki úgynevezett fehérjetípus – nekik kevesebb szénhidrátra, és arányaiban több fehérjére van szükségük ahhoz, hogy egészségesek és karcsúk legyenek, illetve vannak a szénhidráttípusok, ők azok, akik látszólag “nem híznak” a szénhidrátoktól. (Akkor, ha főként egészséges forrásokból viszik be.) Illetve, előbbi inkább a fehérjében gazdagabb, míg utóbbi a szénhidrátban gazdagabb ételekből nyer energiát. Nyilván ennek megfelelő a tápanyagok, a bevitt energia hasznosítása is a szervezet részéről.

Ha szeretnéd megtudni, melyik típusban tartozol, várunk Anyagcseretípus mérésünkön, ahol egyéni tanácsadást és táplálkozási ajánlást is kapsz, továbbá hormontípusodat is megállapítja szakértőnk.

A hasznos szénhidrátok szervezetre gyakorolt hatásai:

  • Nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet,
  • hosszabb időre biztosítanak teltség-érzetet, nem tör Rád a fogyasztásukat követően hirtelen farkaséhség,
  • lassú felszívódásuk miatt a szervezet hatékonyan hasznosítja őket energiaforrásként,
  • mivel ezek magas rosttartalommal is bírnak (ami szintén egy szénhidrátfajta egyébként), az emésztési folyamatokat is segítik, illetve már több kutatás is bebizonyította, hogy a zsírégetés hatékonyságában is szerepet játszik,
  • mikrotápanyag-tartalommal is rendelkeznek, tehát vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak.

A káros szénhidrátok szervezetre gyakorolt hatásai:

  • fankokHirtelen dobják meg a vércukorszintet, ami gyorsan vissza is esik,
  • nem biztosítanak hosszabb időre teltségérzetet, hirtelen jelentkezik éhségérzet a fogyasztásukat követően,
  • gyors felszívódásuk miatt szinte azonnal a zsírsejteket gyarapítják,
  • nem rendelkeznek szinte semmilyen mértékben rost-, vitamin- és ásványi anyag-tartalommal, üres kalóriák,
  • főként kerülendők: cukor (barna és fehér is), fehér liszt, fehér rizs (a puffasztott rizs is), kukoricaliszt/keményítő, tej, datolya, görögdinnye, méz, burgonya pürésített és darabokban sült formában

7 csoportban összegyűjtöttük Neked a legjobb diétás szénhidrátforrásokat

  • ceklachipsmindenféle zöldség, a burgonya csak héjában főtt vagy sült állapotban,
  • barna rizs, vadrizs, basmati rizs,
  • quinoa, köles, hajdina,
  • kuszkusz, bulgur (ezek glutént tartalmaznak),
  • lencse, csicseriborsó, vörösbab,
  • bogyós gyümölcsök,
  • teljes kiőrlésű tészta, pur-pur kenyér (glutént tartalmaz)

Értékelje ezt a tartalmat