5 kevésbé ismert jel és tünet, ami II-es típusú cukorbetegségre utalhat


A II-es típusú cukorbetegség sok esetben csendes és titokzatos – nem mutatkoznak meg komolyabb tünetek, az ember nem gyanakszik arra, hogy bármi probléma lenne a szervezetében. Most olyan tünetekről írunk Neked, amelyek nem egyértelműek, azonban arról árulkodnak, hogy a cukorbetegség felütötte a fejét. Ha ezeknek bármelyikét tapasztalod, érdemes orvoshoz fordulnod!

Fogínybetegség és diabétesz kapcsolata

Nem új keletű a fogíny- és fogágy-betegségek közti kapcsolat, már korábban is bebizonyították több ízben, hogy a kettő mögött hasonló tényezők húzódnak meg. És egyik megléte esetén, a másikra is fokozódik a hajlam, tehát növelik egymás kialakulási kockázatát.

Bőr elszíneződés a nyakon

Amennyiben sötét elszíneződés jelentkezik a nyakadon vagy a hajlatokban, amit nem indokol semmi (pl. lebarnulás), érdemes jobban odafigyelni magadra, ugyanis ez gyakran II-es típusú cukorbetegségről üzen. Egyéb esetekben ilyen foltokat okozhatnak petefészek-ciszták és pajzsmirigy- vagy más hormonális rendellenességek.

Furcsa érzések a lábban

A lábban jelentkező bizsergések, zsibbadások, egy-egy pont érzéketlenné válása (idegbénulása) is utalhat kezdődő II-es típusú cukorbetegségre, de azért nem kell mindentől megijedned. A kényelmetlen cipők, a lábat érő gyakori terhelés is okozhat ilyen tüneteket.

Hallás- vagy látáscsökkenés

Az emelkedett vércukorszint előidézhet látásromlást, ugyanis károsítja a retinát. A szemgolyók körüli folyadékszint is ingadozhat, a homályos látás például ennek is köszönhető – ez azonban a vércukorszint normál szintre kerülésével szintén helyreáll. Ha a cukorbetegséggel nem foglalkoznak, akkor viszont állandósulhat a károsodott állapot.

A magas vércukorszint ugyanígy csökkent hallást is okozhat, befolyásolhatja a fülben lévő idegsejteket. Az okokat, illetve a hallás és a II-es típusú cukorbetegség közti összefüggést folyamatosan vizsgálják a kutatók.

Hosszú lappangás – mi minden lehet kockázatos, és mi minden miatt lehetsz fokozott veszélyben?
  • alváshiány,
  • alvászavar (éjszakai felébredés),
  • depresszió,
  • hasi hízásra való hajlam,
  • inzulinrezisztencia (cukorbetegség-előttes állapot)
Elkerülnéd a cukorbetegséget?
Akkor Neked fokozottan ügyelned kell a táplálkozásodra! Amennyiben az egészséges ebédet és vacsorát nem tudod magadnak minden nap megoldani, rendelj házhoz a Metodic Food-tól olyan ételeket, amelyek fogyasztása megerősíti egészségedet, és kedvező összetevői miatt csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ételeink glutén-, laktóz- és cukormentesek, valamint nem tartalmaznak hozzáadott adalékanyagokat. IR barát fogásainkat is megtalálod étlapunkon, keresd az IR jelölést.

Értékelje ezt a tartalmat