Metodic Balance Food – avagy a személyre szabott tápanyag arányok

Azt, hogy egy étkezés alkalmával milyen arányban kell fogyasztanod a tápanyagokat (fehérjét, szénhidrátot és zsírt), az anyagcseretípusod dönti el, amit az idegrendszered, a emésztőrendszered és az hormonrendszered beállítottsága határoz meg. Ha ennek megfelelően étkezel, és odafigyelsz a bevitt fehérje, szénhidrát és zsír megfelelő arányaira, jelentős hatással lehetsz a testsúlyodra, közérzetedre, energiaszintedre, valamint egészségedre.

Hogyan hat a felsoroltakra a fehérje, szénhidrát és zsír megfelelő arányainak bevitele?

Optimális testsúly

Belegondoltál már abba, hogy a divatdiéták miért sikeresek egyes emberek számára, mások esetében viszont nem hogy sikertelenek, hanem egyenesen hízni kezdenek tőlük? Ez azért van, mert a szervezet nem kapja meg a számára szükséges arányban a fehérjét, szénhidrátot és zsírt, ezért még több tápanyagot igényel, ezzel növelve az éhségérzetet, ami plusz kalóriabevitelhez, majd hízáshoz vezet. Ha tehát nem a számodra megfelelő diétába vágsz, amellett, hogy eredménytelen lesz, hízni fogsz tőle!

Ezen felül azt a hibát se kövesd el, hogy koplalni kezdesz annak érdekében, hogy egy bizonyos időn belül megszabadulj a súlyfeleslegtől! A drasztikus tápanyagmegvonás hosszútávon nem egészséges és nem is hatékony. A szervezeted ugyanis a kiéhezést követően raktározásba kezd, és visszaszedi a keservesen leadott kilókat egy újabb tápanyagmegvonástól tartva. Ezután sokkal erősebben fog ragaszkodni hozzájuk, tehát minél többet fogyókúrázol, később annál nehezebben fogsz lefogyni.

Közérzet és energiaszint

Ha a számodra ajánlott tápanyagarányok szerint étkezel, akkor a sejtszintű anyagcseréd optimálisan fog működni. Ezáltal maximális energiához jut a szervezeted, amitől vitális és energikus leszel. Ha azonban a típusodhoz mérten túl sok szénhidrátot fogyasztasz, gyorsan elégeted a bevitt tápanyagokat, hamar újra éhes leszel, és a gyakori étkezések ellenére sem jut elég energiához a szervezeted. Az alacsony energiaszint következtében fáradékony leszel, nehezebben koncentrálsz, valamint a közérzeted és a hangulatod is jelentősen romlik.

Egészség

A típusodnak javasolt tápanyagarányoknak köszönhetően, a szervezeted és az élettani funkciók egyensúlyban fognak működni. Ez kihat többek között a hormonrendszeredre, az idegrendszeredre és az emésztőrendszeredre, tehát alapvetően befolyásolja az egészségi állapotodat. Például, ha fehérjetípus vagy, és túl sok szénhidrátot eszel az arányaidon felül, akkor egy idő után már a szénhidrátok -így a cukor- lebontását sem tudja a szervezet megfelelően kezelni. Ez inzulinrezisztenciához, illetve a hasnyálmirigy túlterheléséhez vezethet. Ha tehát a számodra javasolt arányok bevitelére odafigyelsz, két dologban is segíthetsz, ami az egészségedet illeti: megelőzheted, illetve megszüntetheted –a már kialakult– betegségeket.

Tudtad, hogy a helytelen táplálkozás óriási hatással lehet a betegségek kialakulására? Az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) szerint a betegségek 80%-ánál a helytelen táplálkozás áll a háttérben. Ezek általában daganatos megbetegedések, cukorbetegség, refluxbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, köszvény, és még sorolhatnánk…

A szervezeted számára megfelelő tápanyagarányok betartásával jelentősen csökkentheted a különböző betegségek kialakulását. Mindemellett számos oka van, hogy miért fontos az arányok betartása:

Mert ez történik veled, ha a számodra megfelelő tápanyag arányokkal étkezel:Viszont ez történhet veled, ha sokáig nem az arányaidnak megfelelően táplálkozol:
kiegyensúlyozottan magas energiaszintalacsony energiaszint
nincs étkezés utáni fáradtságétkezés után gyakran jelentkezik fáradtság
könnyű ébredés, nincsenek hullámvölgyek napközbennehéz ébredés, gyakori hullámvölgyek
jobb koncentrációs képességnehezebb összpontosítás
hatékonyabb stresszkezeléskihívást jelent a stresszkezelés
magabiztosabb, pozitívabb kisugárzásönbizalomhiány
pozitív hozzáállás a problémákhozzaklatottabb, stresszesebb életmód
jobb teljesítmény sportbangyenge teljesítmény sportban
pihentető alvásalvászavar
ritkábban jelentkező éhségérzetaz étkezés után hamar jelentkező éhségérzet
eltűnik az édesség, nasi, kávé utáni vágyfalásroham, állandó nassolási vágy
jóllakottságérzet kisebb adagok után ishajlamosság a túlevésre
egyértelműen követhető diétanehézségek a diétát illetően
minden egyszerűbbé válik, nem kell kalóriát számolnielveszhetünk a diéták útvesztőjében és a kalória számlálásában
eltűnik az a bizonytalanság érzés, hogy ez a diéta most vajon jó-e vagy sema diétát illetően bizonytalanság
elkerülhetők azok az ételek, amelyek a szervezetnek nem tesznek jót (intolerancia, hízást okozó ételek)nem vagyunk tisztában vele, hogy mi a jó a szervezetünknek
kibillent egészség helyreállásamegoldatlan egészségügyi problémák
emésztési problémák megszűnéseszékletgondok, puffadás, gyomorégés
optimalizálódik a testsúlyhajlamosabbá válunk a hízásra (bár ezt több tényező befolyásolhatja)
javul a zsír/izom aránytúl kevés fehérjebevitel mellett romlik a zsír/izom arány
nem terhelődik a hasnyálmirigy, IR hatékony kezeléseterhelődik a hasnyálmirigy
nincs farkaséhséggyakori farkaséhség
nincs rosszullét a hirtelen vércukorszint ingadozás miattgyakori vércukorszint ingadozás, rosszullét
bőrproblémák megszűnnek (pattanások, ekcéma)bőrproblémák lépnek fel
haj, köröm erősebb leszgyenge köröm és haj