Nem tudsz lefogyni? Problémák vannak az egészségeddel? Úgy érzed, nem jó számodra, ahogy táplálkozol? Sokat vagy fáradt, alacsony az energiaszinted?

Gondoltad volna, hogy mindezeket a tudatos táplálkozás mennyire befolyásolja? Pedig így van. Egy egyszerű példával élve, a szervezeted olyan, mint egy autó. Üzemanyag nélkül nem megy, ha pedig nem a megfelelő típusú üzemanyaggal tankolod fel, akkor többet árthatsz neki, sőt tönkre is teheted a működését. A szervezeted számára a táplálék ugyanilyen. Ha nem eszel rendesen – diétával koplalsz, és nem viszed be a kellő mennyiségű kalóriát, illetve ha nem a testednek és annak működésének megfelelően étkezel, akár ronthatsz is az egészségi állapotodon. Enni kell, és nagyon nem mindegy, hogy MIT és MENNYIT.

A személyiségedtől, alkatodtól, habitusodtól vagy az, aki, és ehhez a szervezeted működése is hozzátartozik. Ha nem ismered meg a tested, nem leszel jól benne. Ne csak az érzelmeidet akard megérteni, hanem tested működését is!

A Metodic rendszere pont ebben segít! Ez egy komplex, tudományos alapokon, és több évtizedes tapasztalatokon nyugvó rendszer, ami a világon számtalan embernek segített már megtalálni az egészséget és vitalitást! Hogy mi is ez pontosan?

Röviden bemutatjuk a Metodic rendszer négy fontos alappillérét, amit ha megértesz, könnyen belátod, hogy egy olyan útmutatót kapsz a kezedbe, amivel könnyedén, akár hetek alatt jobbá teheted az életed minőségét.

Mik ezek?

1.) Egy étkezés alkalmával elfogyasztott tápanyagarányok

A legfontosabb – mondhatjuk azt is, hogy a módszer lelke – a tápanyagarányok betartása. Ez annyit jelent, hogy minden étkezés alkalmával figyelsz a bevitt fehérje, szénhidrát és zsír arányára, amit az anyagcseretípusod határoz meg. Ez egy többtényezős dolog, IDE kattintva könnyen megérted, hogy miért van szükség egyéni diétára.

Alapvetően 3 fő anyagcseretípus létezik (fehérje, szénhidrát, egyensúlyi). Ha pl. fehérjetípus vagy, a javasolt beviteli arány 40% fehérje, 30% zsír és 30% szénhidrát kcal értékben számolva, ha ez nincsen meg, sőt, nagyon eltér -mert pl. vegetáriánus vagy, és nem eszel húst- akkor az anyagcseréd felborul, sőt, hosszabb távon akár a hormonrendszered felborulásához is vezethet.

A szénhidráttípus optimális tápanyagbevitele étkezésenkéntA fehérjetípus optimális tápanyagbevitele étkezésenként

Az egyensúlyi típus optimális tápanyagbevitele étkezésenként

Tudni szeretnéd, hogy miért fontos az anyagcseretípusod számára megfelelő arányok bevitele? Kattins ide!

2.) Domináns hormonszerv, ami hízásért felel

A második legfontosabb tényező a hormonális beállítottság. Ez annyit jelent, hogy anyagcseretípus szempontból mindenkinek van egy domináns mirigye, és bizonyos ételek elfogyasztása után aktívabban működik, így belassul az emésztés, ami elhízást okoz.

Gondoltad volna, hogy a kávé vagy a csípős fűszerek hizlalnak? Pedig így van. Ha pl. pajzsmirigy típus vagy (ez a domináns hormonszerved) és naponta többször kávézol, az sajnos nagyban felelős lesz az elhízásodért. Ha mellékvese típus vagy, akkor pedig a csípős ételek vezethetnek plusz kilókhoz. Ez azért is becsapós, mert pont a kritikus ételeket fogod kívánni, mivel ettől fog gyorsan energiához jutni a szervezeted, főleg, ha nincs jó állapotban. Ez egy ördögi kör, mert ezzel tovább fokozod a szervezeted kimerítését, és az elhízást.

3.) Élelmiszerek – mi az, ami számodra jótékony és mi az, amit ne egyél

A harmadik alappillér abban segít, hogy megadja számodra részletesen, hogy mik azok az élelmiszerek, amik anyagcserédre jótékonyak, és azzal hogy elfogyasztod azokat, betöltik azt a fontos funkciót, amiért eszünk; hogy valóban táplálnak és energiát adnak. Minden típus számára vannak olyan élelmiszerek, amiket, ha egyszer –egyszer megesznek, nem okoz gondot, de napi fogyasztása nem javasolt. Hogy egy példával itt is éljünk: ha mondjuk gyorségetésű típus vagy, a cékla -ugyan köztudottan egészséges, tele van ásványi anyagokkal, de- számodra kerülendő lesz, mert a te anyagcserédre olyan hatást fejt ki, ami nem, hogy nem táplál, inkább alacsonyabb lesz tőle az energiaszinted.

Ha itt tartunk, tegyünk említést arról is, hogy emésztőrendszeri szempontból mi az, ami befolyásolja az anyagcseretípusodat. Ez nem más, mint a citrátkör, aminek felfedezéséért Szentgyörgyi Albert Nobel díjat is kapott. Ez a folyamat a szervezetünkben lebontott tápanyagok sejtszintű elégetéséért felel. Az anyagcserénktől függően más tempóban ég el a szénhidrát. Ez döntően befolyásolják, hogy energiát nyersz-e –vagy veszítesz- az elfogyasztott táplálékból, és újra visszatértünk a tápanyagarányok fontosságára, ugyanis fontos, hogy minden étkezéssel vigyél be mindenfajta tápanyagot a számodra megfelelő arányban. Ettől lesz optimális a sejtszintű anyagcseréd működése.

Ha bővebben érdekel a tudományos háttér, kattints ide…

A citromsav ciklus

4.) Intoleranciát okozó ételek kerülése

Egyre több ember szenved valamilyen táplálék intoleranciában – akár tud róla, akár nem – ami azt jelenti, hogy bizonyos ételek elfogyasztása olyan káros hatással van a szervezetére, mintha mérgezné magát. A leggyakoribb a glutén, kazein (tejfehérje), laktóz (tejcukor). Ezek azért alakulnak ki, mert a bélflóra idővel a finomított élelmiszerek fogyasztásától olyan mértékben károsul, hogy a lebontásukért felelős enzimek elpusztulnak. Hosszabb távon ez gyulladáshoz és különböző emésztőrendszeri betegséghez is vezethet, a gyomorégéstől kezdve, az irritábilis bélszindrómáig. Egyszóval, figyelj arra, ha intoleranciád van, vagy ha gyanússá válnak bizonyos ételek, járj utána, hogy valóban gondot okoznak-e, és ha igen, kerüld azok fogyasztását!

Mire figyelj még oda? – az inzulinrezisztencia

A fenti négy fontos alappilléren kívül van még két szempont, amit megemlítenénk.

Az egyik az inzulinrezisztencia. Ha IR-ed van, biztosan tudod, hogy ez is egy anyagcsere – méghozzá szénhidrát anyagcsere- probléma, amiben figyelni kell, hogy napi szinten milyen minőségű és mennyi szénhidrátot viszel be, mert ezekkel kevésbé bánik el a szervezeted, mivel kibillent az egyensúlyából. Az anyagcseretípusodnak megfelelő tápanyagarányok betartásával ezt a betegséget is könnyedén helyrehozhatod, akár pár hónap alatt.

A második dolog a magas glikémiás terhelésű élelmiszerek kerülése. Ezek elfogyasztásától hirtelen megemelkedik, majd vissza is zuhan a vércukorszinted. Ez ingadozó energiaszintet okoz, ami nassolásra, gyakori evésre késztet. A túl gyakori evések pedig terhelik az emésztést. Ha az arányaidnak megfelelően eszel, a bevitt tápanyagok jóllakottságot okoznak órákon át, és energikusnak fogod érezni magad.