A legjobb gluténmentes és diétás köretek 5. rész – rizs, ami mégsem az


A gluténmentes és diétás köreteket bemutató cikksorozatunk 5. részéhez értünk, amiből most a vadrizs jellemzőit ismerheted meg.

Mi a vadrizs, mit érdemes tudni róla?

A vadrizs valójában nem is rizs, mindössze nagyon távoli rokonságban áll – egy nemzetség tagjai – a népszerű körettel. Felhasználásuk egyébként igen hasonló, de a vadrizs sok szempontból jelent jobb választást, mint a sima. Makrotápanyag-tartalmuk hasonló, de az jól látszik, hogy fehérjéből és rostból is jóval több van a vadrizsben.

Összehasonlítás 100 gramm szárazanyagra vonatkozóan:

Vadrizs kcal: 357
fehérje: 14,7 g
zsír 1 g
szénhidrát 75 g
rost 6,2 g

Fehér rizs kcal: 360
fehérje: 6,6 g
zsír: 0,6 g
szénhidrát 79,3 g
rost 6,2 g

Ami miatt a vadrizst ajánlott rendszeresen fogyasztani, az a mikrotápanyag-tartalma: vitaminok és ásványi anyagok közül tartalmaz riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), és gazdag az emésztési folyamatokat javító, salaktalanító élelmi rostokban.

Az anyagcserét serkentő hatásait azonban főként gazdag ásványi anyag tartalmának köszönheti: 

  • 100 gramm vadrizs 427 mg káliumot,
  • 21 mg kalciumot,
  • 177 mg magnéziumot,
  • és 2 mg vasat tartalmaz.

Ha minden nap a számodra kedvező, anyagcseretípusodnak megfelelő tápanyagtartalmú ebédre vágysz, méghozzá glutén- és tejmentes alapanyagokból, illetve cukor és adalékok nélkül, a Metodic Food pont Neked való lesz!

Hogyan készítsd el, hogyan használd fel a vadrizst?

Miután átmostad egy szűrűben a vadrizst, kétszeres mennyiségű vízben főzd meg, egy kávéskanál sóval ízesítve, kb. 40-50 percen át hagyd főni. Mivel a vadrizs hántolatlan (ennek köszönheti rosttartalmát), a rajta lévő sötét színű héj felpattoghat. A vadrizsről érdemes tudni, hogy nem lesz ragacsos állagú a fehér rizshez hasonlóan, hanem mindig pergősre fő.

Mihez javasoljuk – a hagyományos, egyszerű köretként való fogyasztás mellett?

Íze semleges, így könnyen fűszerezhető, és szinte bármihez illik. Talán pörköltek, húsos vagy zöldséges raguk mellé a legfinomabb, illetve lecsóval vagy ratatouille-jal fogyasztva.

A vadrizs nagyon jó saláta-alapanyag. A melegebb időben sült csirke- vagy pulykamellel, esetleg sült hallal, sült sárgarépa-karikákkal, egy kevés párolt brokkolival és nyers, általad kedvelt zöldségekkel keverd össze. Locsold le egy kis citromlével és olívaolajjal, kedved szerint adj hozzá zöldfűszereket, majd az egészet forgasd át a főtt vadrizzsel.

Kiváló töltelék-alapanyag is a vadrizs: előre piríts meg egy kis pulykahúst, fűszerezd ízlés szerint, majd keverd össze a főtt vadrizzsel, adj hozzá egy kevés kókusz- vagy zabtejszínt, és tölts meg vele bármilyen arra alkalmas zöldséget: készíthetsz cukkinihajót, töltött kaliforniai paprikát, töltött gombafejeket, töltött karalábét vagy paradicsomokat is.

Értékelje ezt a tartalmat