Minden, amit tudnod kell a tejtermékek fogyasztásáról
A tejtermékekről korábban ódákat zengtek, ma azonban egyre több táplálkozási tanácsadó állítja: jobb kiiktatni őket az étrendből. Mi az igazság? Összegyűjtöttük, mit érdemes tudnod, mielőtt bármilyen tejtermék a kosaradban landolna.
Nem fogunk zsákbamacskát árulni, és már itt, a cikk elején kijelentjük: a tejtermékek nem jók. Nem hasznosak vagy fontosak a szervezet számára, káros hatásaik azonban jelentősek.
Hormonkezelt tejtermékek
A tehéntej alapvető funkciója az, hogy a tehén kicsinyét táplálja. Amiatt, hogy a borjú egészséges legyen és fejlődjön, növekedési hormonok találhatók a tejben, így a tejtermékekben is. Ezek az IGF-1 és -2 nevet viselő hormonok serkentik a sejtburjánzást, ami a rák megelőzése szempontjából kedvezőtlen, gyógyítását pedig visszavetheti. A hormonok sajnos a kezelési eljárások során sem tűnnek el a tejből, hanem bejutnak az emberi szervezetbe. Ezek mellett, női nemi hormont (ösztrogén) és pajzsmirigy-hormont adnak a tehenek takarmányához, hogy az állatok megfelelő mennyiségben biztosítsák a tejet. Az ember pedig a tejtermékeken keresztül, ugyanúgy elfogyasztja ezeket.
Tejtermékek és a túlsúly
A tejtermékek fogyasztását követően a nyelőcsőtől a bélrendszerig nyálka képződik. Ez egyrészt kedvez a belső gyulladások kialakulásának, másrészt károsítja a hörgők és a légutak állapotát. A bélrendszer falára kerülve pedig gátolja a hasznos tápanyagok felszívódását, és a károsak kiválasztását. Emellett, hormonális hatásokat is kiválthat: stimulálja az agyalapi mirigyet, a pajzsmirigyet, a zsírosabb tejtermékek pedig a petefészket is. Mindez az egyes típusoknál hízáshoz vezet idővel. Itt többet is megtudhatsz a hormontípusokról.
Többek közt, a cikkben felsoroltak miatt döntöttünk úgy, hogy a Metodic Food fogásai és menüi ne csak glutén-, hanem tej- és tejtermékmentes alapanyagokból is készüljenek. Emellett természetesen nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és mesterséges adalékokat sem. ITT éred el az étlapot és rendelési felületünket!
Tejtermékek és az emésztés
A tej egyes alkotóelemei felszívódás nélkül haladnak keresztül az emésztőrendszeren, mivel az emberi szervezet nem tudja feldolgozni őket. Ezzel egyrészt feleslegesen dolgoztatod az emésztőrendszert, és fárasztod a szerveidet, másrészt sajnos, ez nem azt jelenti, hogy „csont nélkül” távoznának. Noha az emésztés nagy részét érintetlenül átvészelik, a bélrendszerbe kerülve már lebomlik róluk a védőréteg, így káros, mérgező anyagok szívódnak fel közvetlenül a belekből. Hosszú távon ez akár vastagbélrák kialakulásához is vezethet.
Laktóz és tejfehérje – mérgező tejtermékek?
Mind a laktóz, vagyis a tejcukor, mind a tejfehérje és a tejzsír válthat ki intoleráns vagy allergiás reakciókat. Erről bővebben írtunk korábban ebben a cikkünkben. Sajnos, mivel a tejtermékeken kívül más élelmiszerekbe is kerül tejszármazék, a szervezet fokozott terhelésnek, szinte mérgezésnek van kitéve általuk, így felnőttkorban is kialakulhat allergia vagy érzékenység.
Feldolgozott tejtermékek – túró, joghurt, sajt
Az élőflórás termékekről mindig hallhatjuk, hogy egészségesek, jót tesznek a bélrendszernek, és gyakran kell enni őket. Ez mind igaz is lehetne, mindössze ott botlik meg az elmélet, hogy a tejtermékeket összességében jellemző káros anyagok ezekben is megtalálhatók, hatásaik pedig ugyanúgy érvényesülnek. A sajtokkal sem jobb a helyzet: a sajt lényegében „rothadó tej”, a bélrendszerben ez a folyamat folytatódik, és káros, toxikus vegyületek szabadulnak fel ezekből a tejtermékekből.