Pajzsmirigy alulműködés és az elhízás

Gyakran hangzik el a mondat - „Bárhogy is próbálkozok, nem tudom leadni a felesleges kilóimat. Pedig én mindent megteszek. Mi lehet a gond? Biztosan a hormonháztartásommal van baj.”

Az elhízásnak, testsúlytöbbletnek számos oka lehet. Az esetek többségében a helytelen életmód és annak következményei a fő tényezők. Ha biztosak vagyunk abban, hogy eleget mozgunk és megfelelően táplálkozunk, még sincs változás, érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Az inzulinrezisztencia mellett a pajzsmirigy alulműködés szintén hozzájárulhat a súlyfelesleg kialakulásában illetve annak nehezített leadásában. Az IR-ről ide kattintva olvashatsz részletesen!
A következő sorokban a pajzsmirigy alulműködésről (más néven hypothyreosis-ról) – mint hormonális betegségről szeretnék néhány tudnivalót megosztani veletek.

Elsőként nézzük, röviden mit kell tudnunk a pajzsmirigyről, illetve a pajzsmirigy hormonokról:

gegePajzsmirigyünk egy 20-40 g-os belső elválasztású mirigy, amely hormonokat termel (trijódtironin-T3, tiroxin-T4, kalcitonin). Működését az agyalapi mirigy pajzsmirigyműködést serkentő hormonja (TSH – thyroidea stimuláló hormon) befolyásolja. A tiroxin és trijódtironin felépítéséhez jódra van szükség. Ennek hiányában a pajzsmirigy-hormonok nem képződnek kellő mennyiségben, az agyalapi mirigy serkentő hatására egyre nagyobbak lesznek és kialakul a régről ismert golyva.

A pajzsmirigy hormonok általános hatásai:

 • Fejlődésben lévő szervezeteknél növekedés, fejlődés, idegrendszer kialakulása
 • Anyagcsere fenntartása, fokozása
 • Keringési rendszerre kiváltott serkentő hatás

Az alulműködés okai lehetnek

 • a pajzsmirigy hormon szintjének csökkent elválasztása
 • egyéb: gyulladás, sugárzás, daganat, krónikus jódhiány
 • az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkenő hormonjának hiánya (TSH)

Tünetek, amik csökkent pajzsmirigyműködésre utalhatnak:

 • hízás, lassult anyagcsere, székrekedés
 • száraz bőr, töredezett bőr, puffadt arc
 • állandó fáradtságérzet, szellemi lassúság
 • alacsonyabb pulzusszám
 • meddőség
 • duzzanat a nyak alján, közvetlenül az ádámcsutka alatt

A diagnosztizálás eszközei:
A laborvizsgálat a hormonszint meghatározására alkalmas. Az ultrahanggal a pajzsmirigy szerkezete vizsgálható, míg az izotópos módszer a göbös elváltozás esetén a daganat veszély kimutatására alkalmas.

Mit kell figyelned a laborértékeknél?
A hormon értékeket egyszerre vizsgálják. A tiroxin (T4) egy előhormon, amely aktiválódva trijódtironinná (T3) alakul át a TSH hatására.
Az alacsony tiroxin szint, magas TSH szinttel pajzsmirigy alulműködésre utal. Abban az esetben, ha a tiroxin szint még normál értékű, de a TSH már magas latens (lappangó) alulműködésre gyanakodhatunk!

Laborkisokos:

 • TSH szint: 0,4- 6,0 mU/l
 • T3-trijóditornin szint: 1,4-2,8 nmol/l
 • T4-tiroxin szint: 77-142 nmol/l

Kezelés
tengerihalElsődleges célunk a testsúly normalizálása, az esetlegesen megemelkedett vérzsír értékek –koleszterin csökkentése, a rosttartalom emelése a székrekedés kezelésére. Fontos, hogy az étrend elegendő jódot tartalmazzon. A személyre szabott típusnak megfelelő táplálkozás az első lépés azon az úton, hogy a felborult anyagcserét és hormonális változást a szervezet öngyógyító folyamataival visszaállítsa. A hormonális működés egy nagyon összetett, visszacsatolási mechanizmussal működő rendszer, amit számos tényező befolyásol, többek között az elfogyasztott élelmiszerek is!

Nálunk saját típusodnak megfelelő fogások közül válogathatsz, minden fogásunk gluténmentes, laktózmentes és cukormentes alapanyagokból készül – mindezt azért, hogy az életmódváltás garantáltan sikeres legyen! Válaszd a Metodic Food-ot, ahol személyre, vagyis anyagcseretípusodra szabott fogások közül válogathatsz.

A jódtartalom szempontjából kiemelkedőek a tengeri halak és a tenger gyümölcsei.

fejeskaposztaA jód hasznosulást gátolják a következő élelmiszerek: fejes- és kelkáposzta, kelbimbó, retek, repce, szójabab, illetve a fluorid és a nitrát.

Természetesen bizonyos kórállapotokban a gyógyszeres – orvosi kezelés, mint alapterápia elengedhetetlen.

Értékelje ezt a tartalmat