Zsír, szénhidrát: miből és mennyi kell a hatékony fogyáshoz?
Örök harc megy a zsírszegényen étkezők és a szénhidrát csökkentett diétákat követők közt, az utóbbi időben pedig a szénhidrátokat elhagyók állnak „nyerésre”. Vagy legalábbis, jelenleg ezek a diéták jóval elterjedtebbek és népszerűbbek. De vajon melyik jobb, vagy jó-e egyáltalán bármelyik hosszútávon? Nemcsak a fogyást kell, illetve szabad figyelni, hanem az egészségedet is érdemes szem előtt tartani.
Manapság nagyon elterjedt a szénhidrát csökkentése, ez köszönhető például a paleo diéta népszerűségének is, illetve sok-sok sikertörténetnek, ami ehhez kötődik. Ezzel szemben korábban a zsírcsökkentés volt nagyon népszerű. Látható a különféle diétás csoportokban, fórumokon a harc, ahogy egy-egy sikeres fogyás után az emberek minden erejükkel azon vannak, hogy a másikat meggyőzzék arról, mi a jó. Pedig ez nem ilyen egyszerű! Attól még, hogy valamilyen diéta valakinek működött, közel sem biztos, hogy egy másik embernél is fog. Nem ugyanolyan az emberek teste, így az üzemanyag-szükségletük is más. Mástól lesz energikus egyik és másik ember, így mástól is hízik vagy fogy. A diéták közti harcban tehát nincs olyan győztes, amelyik maradéktalanul vinné el a pálmát.
Kinek ajánlott a zsír-, kinek a szénhidrát csökkentett diéta?
Természetesen mindkét típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Ami fontos, hogy az ember egyiket se kártékony fogyókúraként és drasztikusan folytassa. Vagyis amellett, hogy lecsökkenti a szénhidrát vagy a zsír bevitelét fontos, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagon étkezzen, illetve egy meghatározott kalóriaértéket betartson. A szervezet kiéheztetése egyáltalán nem lehet cél! Továbbá, sem a szénhidrát-, sem a zsírcsökkentéskor nem jó megoldás az adott makro tápanyag teljes kiiktatása, mert ez egészségtelen.
Az említettek figyelembevételével elvileg mindkét módszer egészséges és hatékony, persze nem mindenkinek ugyanaz. Az anyagcseretípus határozza meg, melyik verzió felel meg számodra. A fehérjetípusok értelemszerűen a fehérjében és zsírban gazdagabb, de szénhidrátban szegény étrenddel érhetnek el jobb eredményeket, míg a szénhidráttípusok a zsírszegény táplálkozással. A legrosszabb, amit az emberek tehetnek, ha ezt nem veszik figyelembe, és „diéta” címszó alatt, olyan ételekkel bombázzák a szervezetüket, ami számára kedvezőtlen, és más tápanyag, ami pedig hasznos volna, megvonásra kerül.
Te vajon milyen típus lehetsz? Ezt egy anyagcseretípus mérés útján könnyen kiderítheted, és onnantól kezdve biztos, hogy a megfelelő jellegű étkezést választod majd, hiszen tisztában leszel a szervezeted igényeivel.
A hangsúly az arányokon van
Persze az arányok betartása – az elején legalábbis – igényel némi odafigyelést. De tapasztalatok alapján, könnyedén rutinná válik. Mivel reggeli és a vacsora kifejezetten könnyen kivitelezhető már pár nap “gyakorlást” követően, az ebéd az egyetlen olyan étkezés, ahol sokan inkább a rendelésre voksolnak. A Metodictól Neked is lehetőséged van személyre szabott menü megrendelésére, a típusodnak megfelelően. Minden ételünk glutén- és laktózmentes alapanyagokból, hozzáadott cukor nélkül készül, és prémium minőséget képvisel. Kattints ide, ha átlapoznád kínálatunkat!
Ha kíváncsi vagy a saját típusodra, és végre megszabadulnál a diéták végtelen körforgásából, de egyelőre nem szeretnél mérésen részt venni, válaszd ingyenes anyagcseretípus kérdőívünket. Ebből 60%-os pontossággal tudhatod meg, mely típushoz tartozol!