Napi szénhidrátbevitel: mennyit egyél, ha fogyni szeretnél?
A ma trendinek számító diéták mind a szénhidrátcsökkentésre építenek, drasztikusabb esetekben a szénhidrátforrások szinte teljes kiiktatására. Leegyszerűsítve ez mindig úgy néz ki, hogy ne egyél kenyeret, cukrot, tésztát, rizst meg krumplit – de tényleg így kell ennek lennie?
Szénhidrátcsökkentés ésszel és ész nélkül
Fehérjetípus optimális beviteli aránya:
fehérje: 40%
szénhidrát 30%
zsír: 30%
Szénhidráttípus optimális beviteli aránya:
fehérje: 25%
szénhidrát: 60%
zsír: 15%
Szeretnéd megismerni az anyagcseretípusodat? Ingyenes kérdőívünket ide kattintva éred el.
Ha pedig komplex, gépi mérésen szeretnél részt venni, amelynek részét képezi az egyéni, Rád szabott élelmiszerlista és tanácsadás is, innen tudhatsz meg többet!
Szénhidrátbevitel grammra pontosan – mennyi az optimális?
A gramm értékek minden, a Metodic Anyagcseretípus mérésen résztvevő ember számára egyénileg meghatározottak, mi itt most irányadó számokat adunk meg a napi szénhidrátbevitelre vonatkozóan.
Az inzulinrezisztens betegek számára az esetek többségében 160 grammos szénhidrátdiétát írnak elő, ami alapvetően egy egészséges és tartható beviteli mennyiség. Akinek a szervezete igényli, 200 gramm körül is fogyaszthat szénhidrátot naponta. Azok számára, akiknek csökkenteni kell a napi bevitelt, érdemes 120-140 gramm környékén fogyasztani, ez alá viszont csak indokolt esetben menj – orvosi vagy más szakértői tanácsra.
Mik legyenek szénhidrátforrásaid?
- Bizonyára nem lep meg, hogy az alábbiakat érdemes elhagyni: finomliszt, cukor – a fehéret és a barnát is -, magas cukortartalmú gyümölcsök, pl. banán, sárgadinnye;
- Mi az, amit bár sok diéta tilt, valójában a megfelelő mértékben fogyasztva nincs gond velük? – burgonya, édesburgonya, hüvelyesek, kukorica, rizs, teljes kiőrlésű gabonatermékek (ha nem vagy érzékeny a gluténra);
- Mi az, amit bármikor választhatsz, ha a személyre szabott táplálkozási tanácsadás sem mond mást? – zöldségek: gyökér zöldségek, karfiol, brokkoli, paprikafélék; gluténmentes gabonák: köles, hajdina, quinoa, amarant.