PCOS és IR esetén – ezekre figyelj étkezéskor!

Az orvosoknak megvan a bevált protokolljuk, milyen diétát írjanak elő ezen betegségek esetén. A Metodic módszer is segíteni tud abban, hogy kedvezőbben működjön a szervezeted, és könnyebb legyen a fogyás, ilyenkor ugyanis nagyon sok pluszkiló mehet fel az emberre, és nagyon makacsul ragaszkodnak is, a személyre szabott táplálkozás viszont segítséget nyújthat. A következőkben általános tippeket adunk arra vonatkozóan, mire figyelj oda a táplálkozásodban akkor, ha PCOS-szel (policisztás petefészek szindróma), IR-rel küzdesz.

Alacsony glikémiás indexű ételek

A PCOS egyik kísérő, illetve előidéző betegsége az IR, vagyis inzulinrezisztencia, ami egy szénhidrátanyagcsere-zavar. Ilyenkor a hasnyálmirigy érzéketlen az inzulinra, a szerv pedig egyre több hormont termel, hogy a cukor ne maradjon a vérben. De a szerv idővel sajnos kifáradhat, felborulnak az anyagcsere folyamatok, és megindul a hasi hízás is. Mivel a hormonháztartásra is kedvezőtlen hatást gyakorol, például megnövekedhet miatta a férfihormon-dominancia, az akadályoztatott peteérés következtében kialakulhat a PCOS is.

A magas glikémiás indexű ételek vércukorszint ingadozást idéznek elő, és csak tovább gyarapítod velük a pluszkilóidat, illetve még tovább fárasztod a hasnyálmirigyedet általuk – ezeket az ételeket érdemes inkább elkerülni. Helyettük válassz alacsony GI-vel rendelkező táplálékokat, vagyis olyanokat, amelyek úgynevezett lassú felszívódású szénhidrátok. Ilyen betegségek esetén érdemes elkerülni a gabonákban gazdag táplálkozást, inkább zöldségekből, gyökér- és gumós termésekből, illetve úgynevezett álgabonákból (quinoa, amaránt, vadrizs) fedezd a szénhidrátot, ezek jóval kedvezőbben hatnak, rostanyagban és fehérjében is gazdagabbak.

Kalóriabevitel elosztása

A hormonok kiegyensúlyozása kulcsfontosságú akkor, ha valaki PCOS-szel vagy IR-rel küzd. Azzal a Metodic módszere szerint nem értünk egyet, hogy mindenkinek ideális a sokszor keveset elv szerint étkezni, hiszen mindenki másmilyen, és van, akire két tartalmasabb étkezés sokkal jobban hat. Általánosságban ilyen betegségek esetén fontos, hogy egy étkezésnek – típustól függően a reggelinek vagy az ebédnek – szükségesebb tartalmasabbnak lenni a vacsoránál.

A legjobb megoldás, ha a hormonális beállítottságodat, illetve az anyagcsere-működésedet is figyelembe véve, egyedi, személyre szabott étrendet kezdesz követni. Nem a drasztikus fogyókúrák és divat-diéták jelentik a megoldást, mert a tested működése különbözik másokétól.

Válassz speciális, Rád alakított étrendet – A Metodic Anyagcseretípus mérésen ebben segítünk. Ha pedig problémát okoz, hogy a típusodnak megfelelően étkezz, válaszd a Metodic Food-ot, ahol személyre, vagyis anyagcseretípusodra szabott fogások közül válogathatsz. Étlapunkon már IR barát ételeinket is megtalálod, keresd a IR jelölést!

Szénhidrátbevitel okosan

Sokan esküsznek az alacsony szénhidráttartalmú diétára, míg mások tartják a gyakran előírt, 160-180 gramm/napos szénhidrát-diétát IR és PCOS esetén. Alapvetően mindenkinek és minden esetben kell szénhidrátot enni, de hogy mennyit, azt egyedi tényezők döntik el. Nem biztos, hogy jó ötlet szénhidrátanyagcsere-zavar mellett szénhidráttal tömni a szervezetet, kivéve akkor, ha alapvetően is egy szénhidrát anyagcseretípusról beszélünk, vagyis olyasvalakiről, aki a szénhidrátból nyer energiát. Egy fehérjetípus viszont majdnem biztos, hogy sem fogyni, sem gyógyulni nem fog egy ilyen diétától, hiszen számara ez a mennyiségű szénhidrát rengeteg! Ezért is fontos ismerni a szervezet egyedi működését.

Bővebben a szénhidrátfogyasztás szabályairól ITT olvashatsz.