Így hat a szervezetedre egy csipet só – káros vagy hasznos a testnek?
Káros vagy hasznos, nélkülözhetetlen vagy sem, hogyan hat a szervezetre? Ennyi a napi ajánlott só bevitel, és ezek a só legfontosabb hatásai.
Mi a só?
Nem megyünk bele bonyolultan a só kémiájába, a só 40%-ban nátrium, 60%-ban klorid – vagyis nátrium-klorid. A tiszta nátrium-klorid áttetsző kristályokból áll.
A só, illetve a sós íz az 5 alapíz egyike (mellette megkülönböztetjük még az édes, a keserű, a savanyú és az “umami” ízt, ami a nátrium-glutamát nevű ízfokozó.) A só természetesen is előfordul bizonyos élelmiszerekben, de kisebb mennyiségben, így főként hozzáadott formában jut az ember sóhoz. Korábban ez szinte csak akkor következett ez be, hogyha megsózták főzéskor, esetleg utána az ételt, ma már viszont, szinte bármit veszel is le a boltok polcairól, tartalmaznak hozzáadott sót. Még az édességek is.
Ebből következően, napjainkban egy átlagosan táplálkozó magyar ~7 gramm sót eszik meg. Nem véletlenül, hiszen a sós ízélményhez könnyű hozzászokni, és azt, ami a megszokottnál kevesebb sót tartalmaz, gyakran lehet íztelennek érezni.
Egészséges fogásokat készítő éttermeket, étel-házhozszállítókat nem találhatsz minden sarkon. Olyat főleg nem, amely nem tartalmaz glutént, cukrot, valamint tej és tejtermékeket, emellett friss, minőségi alapanyagokból dolgozik, és ráadásul, személyre szabott menüt kínál. A Metodic Food ilyen – aktuális menünket ide kattintva találod.
Az ajánlott napi sómennyiség viszont ennek töredéke: 2000-2300 milligramm közt mozog, ami nagyjából egy teáskanálnyinak felel meg.
A mértéktelen sócsökkentés viszont nem egészséges, hacsak nem orvosi utasításra történik. Számos okból van szüksége sóra a szervezetnek, például:
- tisztítja a tüdőt, a hörgőket,
- vizet von el a sejtektől, ezzel viszont fenntartja a sejten kívüli vízháztartást,
- vérnyomás-szabályozó szerepe van (optimális mértékben fogyasztva),
- szükséges az idegsejtek közti összeköttetéshez, információ-feldolgozáshoz,
- az emésztésben, a tápanyagok hasznosulásában, felszívódásában is szerepet játszik.
Mit okozhat a túlzott sóbevitel?
- magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségeket,
- cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli,
- emésztőrendszeri (puffadás) és
- hormonális problémákat.
- sós rágcsálnivalók,
- fehér kenyér,
- szószok, mártások,
- kényelmi ételek, illetve
- a felvágottak,
- a sajtkrémek,
- a corn flakes vagy
- a húspácok/előre pácolt húsok is veszélyesek ebből a szempontból.