Kedvelt egészségtermék, amit durván túlértékelnek – Nálad is van otthon?
A sófogyasztás nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez. A nátrium-kloridból a nátrium a test számos folyamatához szükséges, így nátriumszegény diétát csak orvosi utasításra, indokolt esetben érdemes tartani. Sokszor olvasni, hallani arról, hogy a túlzott sófogyasztás egészségtelen, azonban manapság több kutatás is megcáfolta, hogy ezek valós hatások. Mindenesetre, ne ess túlzásba a sófogyasztással, de ne is mérsékeld, ha nem indokol – törekedj az egészséges egyensúlyra. Az viszont nem mindegy, milyen sót választasz. Bemutatjuk a lehetőségeket, megosztjuk a népszerű sófajtákkal kapcsolatos tudnivalókat.
Mi a hétköznapokban, étkezési célból használt só?
98%-ban nátrium-klorid, NaCl, maradék részben egyéb ásványi anyagok összessége. Sós víz elpárologtatásával állítják elő, vagy, azokat a fajtákat, amelyeket bányásznak, szilárd anyagból vonják ki. A boltokba különböző tisztítási, feldolgozási, finomítási folyamatok után kerül be a só, ekkor kivonják belőle a szennyeződéseket, illetve többé-kevésbé elveszti egyéb ásványi anyag tartalmát is. Gyakran adnak hozzá jódot, a jódhiányos állapot elkerülése végett.
Felhasználását tekintve ma elsődlegesen ízesítésre használják, régebben (ritkább esetben napjainkban is) a tartósítás szempontjából volt főként fontos a sóhasználat.
Az asztali só
A közönséges konyhasó vagy bányászott kősó, vagy pedig tengeri só lehet – a fent említett módokon kerül feldolgozásra a különböző forrásokból származó só. Minden asztali só, legyen az tengeri vagy kősó, a kezelési eljárások miatt kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, azonban kerülnek bele vegyszerek, egyéb vegyületek. Emiatt fordulnak sokan a különböző drágább, ám egészségesebb – vagy annak mondott – sófélékhez. Ezek közül a legnépszerűbbek a himalájai és a parajdi só.
Tényleg annyival többet tud a himalájai só?
A manapság hatalmas népszerűségnek örvendő himalájai sót Pakisztánban, a Himalája közelében bányásszák, feldolgozása kézzel, természetes úton történik. Ezért a sima asztali sóhoz képest vegyszer- és adalékmentes, természetes és tiszta, illetve megmarad a természetesen előforduló ásványi anyag és nyomelem-tartalma – akár több, mint nyolcvanféle is előfordulhat benne. Ezek, főleg a benne található vas adják természetes, rózsás színét.
Elvileg a himalájai só segít megőrizni a légutak egészségét és helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát, továbbá segíthet az öregedés jeleinek leküzdésében. Ezek mellett képes lehet a vércukorszint szabályozására és a libidó növelésére is – viszont ezek közül (jelenleg) egyik sem bizonyított tudományos úton. Szóval ezek miatt nem érdemes himalájai sót választani. Ásványi anyag tartalma és adalékmentessége miatt nem gond, ha tartasz otthon, és ezzel főzöl, de akkor figyelj az egyéb jódbveiteledre, mivel ebből viszont jóval kevesebb van benne, mint a sima sóban. A pajzsmirigy alulműködés elkerülése végett ajánlott, hogy felváltva főzz himalájai és jódozott tengeri sóval.
Összegzésként elmondható, hogy a himalájai só erősen túl van értékelve, hiszen tudományos bizonyíték nincs a hatásaira. Egyszerűen csak ásványi anyagokban gazdag és vegyszermentes.
Parajdi só – amit kevesebben ismernek, pedig van olyan jó, mint a himalájai
Erdélyben bányásszák ezt a kincset, amely a világ egyik legjobb minőségű sója. Több, mint 80 ásványi anyagot tartalmaz, s mivel a himalájai sóhoz hasonlóan, kézzel dolgozzák fel, adalék- és szennyeződésmentes, és hasznos anyagai is megmaradnak benne.
Íze kellemes és jellegzetes, azonban nem tolakodó, köszönhetően annak az őstengeri iszapnak, amelyet tartalmaz, és amit más sókhoz hasonlóan, nem vonnak ki belőle.
A Metodic Food ételei parajdi sóval készülnek, a felsorolásból ugyanis ez a legegészségesebb alternatíva. Válogass menüink és fogásaink közt, rendelj előre minden hétköznapra. A Metodic Food ételei glutén- és tej-, illetve tejtermékmentes alapanyagokból, cukor és mesterséges adalékok hozzáadása nélkül, természetes édesítőkkel és összetevőkből, kókuszzsírral készülnek.
A menüből anyagcseretípusodnak megfelelően van lehetőséged válogatni. Az ételek összetételét és grammban megadott tápanyagtartalmát az egyes ételeknél, az Összetevők feliratra kattintva találod.