Ezeket a szénhidrátokat fogyaszd a kiegyensúlyozott diétád érdekében

A szénhidrátokat felszívódásuk szerint két csoportba soroljuk: gyors felszívódású és lassú felszívódású szénhidrátok. Hogyan hatnak ezek a szervezetedre, és melyik élelmiszer számít gyors vagy lassú felszívódású szénhidrát forrásnak?

 

Gyors felszívódású szénhidrátok:

A gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztása nem ajánlott, hirtelen megnövelik a vércukorszintet, amelyre a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulin kibocsátásával válaszol. A hirtelen inzulinszint-növekedés következményével a magas vércukorszint hirtelen leesik, ami a farkaséhséget eredményezi. A legtöbb esetben ezt az éhséget újabb nassolással próbálják csillapítani, ami miatt a vércukor ismét megemelkedik, így kialakítva egy ördögi kört, amely folyamatos zsírnövekedéshez vezet.

Gyors felszívódású szénhidrát források:

 

Lassú felszívódású szénhidrátok

A lassú felszívódású szénhidrátok az alacsony glikémiás indexűek, a diétázók jó barátai, hiszen hosszabb időre telítenek el, energiát adnak, rostban gazdagok, valamint nem okoznak komolyabb vércukorszint-ingadozást. Ezekkel az élelmiszerekkel elkerülheted a vércukorszint hirtelen, kiugró megemelkedését, ráadásul kiegyensúlyozott és hosszabb energiaszintet eredményeznek. Ha megfelelő mennyiségben fogyasztod, elkerülheted a zsírosodást:

Lassú felszívódású szénhidrát források:

 

Fontos tudnod, nem mindegy, hogy számodra mi számít egészséges és tápláló ételnek, mivel mindenkinek máshogyan reagál a szervezete a különböző élelmiszerekre. Tudni szeretnéd, hogy Te mitől leszel energikus, egészséges, és mi segíti a fogyást? Anyagcseretípus-mérésünkön kiderítheted, ahol szakembereink egy mérés keretein belül személyedre szabott tanácsokkal és élelmiszerlistáddal látnak el. További információért kattints IDE.