Gyorsabb fogyás, jobb koncentráció, lassabb öregedés – Eláruljuk, mitől!

Mi az, ami javítja a koncentrációt, lassítja az öregedést, segíti a fogyást, és még számos, pozitív hatással bír? Hát persze, hogy az alvás! A mindennapok pörgésében méltatlanul elhanyagolja az ember ezt a tevékenységet, pedig ha valamire tényleg nagyon szüksége van a szervezetnek, az ez.

Az alvás jótékony hatásai – avagy miért szükséges a több és minőségibb alvás?

Hosszabb lehet az életed, ha jobban alszol

Több egészségügyi probléma kialakulását segíti (nyilván egyéb tényezők közrejátszása mellett) a nem elegendő mennyiségű vagy nem kielégítő minőségű alvás, amelyek aztán hozzájárulhatnak az életminőség romlásához, illetve a várható élethossz lerövidüléséhez. Főleg a napi szinten 5 óránál kevesebbet alvók vannak veszélyben.

Az alvás a pluszkilók leadását is segíti

Számos kutatás bizonyította már be, hogy a naponta 6 óránál kevesebbet alvóknak magasabb a testzsír százalékuk, mint többet és jobban alvó társaiknak. Ebbe sajnos az egészségre károsan ható zsigeri, vagyis hasi szervek közti zsír is bele tartozik, tehát mindenképp érdemes az alvásodra is odafigyelni a táplálkozás mellett, ha kínoznak a pluszkilók! A szervezet több inzulint termel, ha kevesebbet alszol, illetve a kialvatlanság miatt nagyobb mennyiségű ételt fogyaszthatsz az energiabevitel szükségessége miatt, és főleg a hizlaló fogásokat fogod kívánni. Ha azonban javítasz az alvásminőségeden, és növelsz az alvás mennyiségén, sokat segítesz testednek a fogyásban. A jobb alvásért EBBEN a cikkünkben szedtünk össze tippeket korábban.

Táplálkozással a pluszkilók ellen: zsírszegény vagy szénhidrátszegény étrendet érdemes követni? Mindkettő hatékony lehet, csak épp nem mindenkinek ugyanaz a jó – ez a szervezet egyéni tényezőin múlik. Neked melyik étrend az ideális? Gyere el hozzánk Anyagcseretípus mérésre, ismerd meg saját táplálkozási típusod, ez által pedig azt, hogy milyen étrendet érdemes követned ahhoz, hogy megválhass a pluszkilóktól!

Alvással a ráncok ellen

Ha keveset alszol, a testedben megemelkedik a stresszhormonok mennyisége, amelyek csökkentik a természetes kollagéntermelést, ami a bőr fiatalon tartását szolgálja – tehát korai öregedés indul meg. Ha eleged alszol, a kollagéntermelésed is rendben lesz, arcod kisimul és ragyogni fog.

A cukorbetegség megelőzésében is segít az elegendő alvás

Egyrészt, mert aki jobban és többet alszik, kisebb eséllyel lesz túlsúlyos, ami a cukorbetegség egyik komoly rizikófaktora lehet. Másrészt, a hormontermelés szempontjából is fontos az alvás-ébrenlét fázisok egészséges egyensúlya, ezen belül pedig az alvás megfelelő mennyisége és minősége: csökkentheti az inzulinérzékenységet, ha valaki nem alszik eleget, tehát a szervezetnek több inzulint kell termelni, ez az inzulin rezisztens állapot pedig a cukorbetegség előszobája. Az inzulinrezisztenciáról ITT olvashatsz bővebben.

Könnyebb tanulás, jobb koncentráció

A közlekedési balesetek okozói sok esetben olyanok, akik kialvatlanok, álmosak, általában véve rossz alvók vagy olyanok, akik keveset alszanak. Emellett, számos kutatás mutatott már rá, hogy sokkal gyorsabban tanulnak és hatékonyabban értenek meg dolgokat, és sajátítanak el új ismeretanyagot azok, akik jobb alvók és kipihentebbek.