Zsírok és olajok fogyasztása: erre figyelj, ha fogyni szeretnél

Mindenfélét hallhatsz és olvashatsz az olajokról és a zsírokról, hol az állati zsírok, hol a növényi olajok kapják meg a „veszélyes” vagy a „káros” címkéket. Mi az igazság, és melyik mellett érdemes letenni a voksodat, ha egészséges és karcsú szeretnél lenni? Olvass tovább, és tudj meg többet!

Nagyüzemi olajkészítés: hogyan készülnek a főző-, sütőolajok, zsírok?

Mivel nagyon bonyolult kémiai részletekből áll össze a folyamat, csak leegyszerűsítve írjuk le, mi is történik a növényi zsírokkal, míg étolaj formájában a kamrádba kerülnek.  Vegyszer- és hőhatások érik a készülő olajat, mely során átalakulnak alkotó molekulái. Ez az elő-feldolgozást követően megtörténik a finomítás során is, melynek köszönhetően reakcióképes gyökök képződnek – úgynevezett szabadgyökök. Ezek stimuláló, illetve sejtromboló hatása közismert. A feldolgozás során a zsírok természetes karotin- és rosttartalma egy az egyben elveszik, E-vitamin-tartalmuk drasztikusan lecsökken.

A sütés során ezekből a nagyüzemileg előállított olajakból aldehidek szabadulnak fel, amelyek rák, illetve szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethetnek. A WHO által megszabott határértéknél akár 100-200-szor több káros anyag is felszabadulhat belőlük hőkezelés során. Még a sokat szidott állati zsírok esetében is jóval kisebb ez az érték. Érdemes elkerülni emiatt a napraforgóolajjal, repceolajjal, illetve kukoricaolajjal történő sütést-főzést.

A hidegen sajtolt olajak egészségesebbek, mivel vegyszeres és hőhatás nem éri őket, de sütésre-főzésre tilos használni: ha otthon teszed ki hőkezelésnek, számos káros anyag szabadul fel belőlük.

Zsírok, zsírforrások

Nem főzéshez és sütéshez, hanem az egészségügyileg szükséges zsírbevitelhez érdemes tengeri halakat és mérsékelt mennyiségben olajos magvakat fogyasztani, illetve nagyon jó, természetes és egészséges zsírforrás az avokádó is.

A hidegen sajtolt olajak közül

Hőkezeléshez a többszörösen telített zsírsavakat tartalmazó kókuszzsír ajánlott, amellyel a margarint és a vajat is helyettesítheted. Jótékony hatásairól itt olvashatsz bővebben.

Az állati zsírok is jobb megoldást jelentenek a főzéshez, mint a feldolgozott növényi olajok, de itt már érdemes figyelembe venni a hormontípusodat is. A mellékvese-dominánsak látványosan híznak az állati zsíroktól, míg a petefészek-típusokat minden zsíros étel hizlalja, beleértve a vajat is. A hormontípusokról ide kattintva tudhatsz meg többet. A sajátodat pedig ezúton derítheted ki.

Margarin vagy vaj?

Igazán egyik sem kedvező. A vaj megemeli a koleszterinszintet, a hőkezelésre pedig a zsírok közt az egyik legrosszabbul reagáló fajta. A margarin gazdag úgynevezett káros transzzsírsavakban a hidrogénezés miatt, a többi, mesterséges kezelőanyag és adalék mellett. Mindkettő helyett szavazz inkább a kókuszzsírra!