Több ezren halnak bele évente! Ezt tedd a vastagbélrák megelőzéséért

A vastagbélrák Magyarországon az egyik leggyakoribb ráktípus, és mivel zömében későn fedezik fel, több ezer halálos áldozatot követel évente. Pedig viszonylag könnyen diagnosztizálható, ha az ember kellőképpen odafigyel a kockázati tényezőkre.

A vastagbélrák a vastagbél úgynevezett polipjaiból alakul ki, gyakran mintegy 10-15 év leforgása alatt. Tünetei kezdetben “láthatatlanok”, illetve könnyen keverhetők össze más megbetegedésekkel. Ilyen tünetek például a különféle emésztőrendszeri panaszok, a puffadás, a hasgörcs, illetve – ez már a későbbi szakaszban – a véres széklet.

Kialakulásának kockázatát növelhetik az alábbiak:

Helytelen táplálkozás, azon belül is:

Egészségtelen életmód a táplálkozáson felül:

Befolyásoló tényező lehet az életkor és a családi kórtörténet:

Azok is veszélyeztetettebbek, akik rendelkeznek valamilyen gyulladásos bélbetegséggel, rendszeres emésztőrendszeri problémákkal, székelési gondokkal küzdenek, illetve nagyobb többletsúllyal rendelkeznek.

Hogyan tudod csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát?

Mint oly’ sok más betegség esetén, itt is mérvadó az életmód. Azok kevésbé vannak kitéve a vastagbélrák veszélyének, akik alapvetően egészséges életmódot folytatnak, mind a táplálkozás, mind más szokások szempontjából. Például:

Ha úgy érzed, szükséges változtatni az életmódodon, fogynod kéne és egészségesebben akarsz táplálkozni, de nem tudod, hogyan kezdj neki, válassz személyre szabott megoldást, egyedi, Rád alakított étrendi tanácsokkal!

A Metodic Anyagcseretípus mérésen mindezt megkaphatod, 2017. január 31-ig ráadásul 15% kedvezménnyel. Részletekért kattints ide!