Több ezren halnak bele évente! Ezt tedd a vastagbélrák megelőzéséért
A vastagbélrák Magyarországon az egyik leggyakoribb ráktípus, és mivel zömében későn fedezik fel, több ezer halálos áldozatot követel évente. Pedig viszonylag könnyen diagnosztizálható, ha az ember kellőképpen odafigyel a kockázati tényezőkre.
Kialakulásának kockázatát növelhetik az alábbiak:
Helytelen táplálkozás, azon belül is:
- túlzott kalóriabevitel,
- egészségtelen ételek fogyasztása,
- túl sok állati, és arányaiban túl kevés növényi eredetű táplálék.
Egészségtelen életmód a táplálkozáson felül:
- mozgásszegény életmód,
- rendszeres alkoholfogyasztás,
- dohányzás.
Befolyásoló tényező lehet az életkor és a családi kórtörténet:
- a rizikócsoportba tartoznak az 50 év felettiek,
- illetve azok, akiknek a családjában 3 generációra visszamenőleg fordult elő béldaganat és/vagy gyomorrák, illetve hasnyálmirigyrák.
Azok is veszélyeztetettebbek, akik rendelkeznek valamilyen gyulladásos bélbetegséggel, rendszeres emésztőrendszeri problémákkal, székelési gondokkal küzdenek, illetve nagyobb többletsúllyal rendelkeznek.
Hogyan tudod csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát?
- alapvetően több növényi, mint állati eredetű élelmiszert fogyasztanak,
- húsok közül fehér- és halhúst fogyasztanak inkább, vörös húst arányaiban jóval kevesebbet,
- kevés vagy semennyi füstölt élelmiszert,
- nem dohányoznak,
- nem vagy csak évente egy-két alkalommal fogyasztanak alkoholt,
- rendszeres testmozgást végeznek, sportolnak,
- nem rendelkeznek túlsúllyal.
Ha úgy érzed, szükséges változtatni az életmódodon, fogynod kéne és egészségesebben akarsz táplálkozni, de nem tudod, hogyan kezdj neki, válassz személyre szabott megoldást, egyedi, Rád alakított étrendi tanácsokkal!