Ezektől az ételektől leolvadnak a kilók, és az emésztésed is rendbejön
Sok életmód-tanácsadó cikk, illetve szakértő is hangoztatja, hogy a teljes értékű gabonák mennyivel jobbak, mint finomított társaik, és, hogy annak, aki fogyni szeretne, valójában nem a gabonákról, illetve a kenyérről kell lemondania, hanem az alapanyagot kell okosan megválogatni. És ez valóban így van – de pontosan miért is?
A gabonának, amikor “egész”, három rétege van: áll egy kemény, külső héjból – ez a korpa; egy középső részből, ez a magbelső, ami igen gazdag keményítőben, illetve egy értékes, belső rétegből, itt találhatók a fehérjék, a vitaminok, az ásványi anyagok is – ez a csíra.
A finomított lisztekben csak a belső, keményítős rész található meg, a tápanyagokban gazdag korpát és csírát eltávolítják. Ezzel szemben a teljes értékű gabonatermékekben ezek is jelen vannak.
Milyen teljes értékű gabonákat érdemes választanod?
- zabpehely – glutént tartalmzhat az előállítás helyétől, módjától függően, de eredendően gluténmentes;
- köles – gluténmentes;
- vadrizs – gluténmentes;
- quinoa – gluténmentes;
- barna rizs – gluténmentes;
- teljes értékű rozs – glutént tartalmaz;
- hajdina – gluténmentes;
- árpa – glutént tartalmaz;
- cirok – gluténmentes;
- amarant – gluténmentes;
- PurPur búza – glutént tartalmaz;
- teljes kiőrlésű tönkölybúza – glutént tartalmaz
Glutén-, laktóz-, cukor-, és adalékmentes ebédrendelés országosan! Diétás, magas minőségű fogások, illetve ebédmenük ízletesen és változatosan, a Te táplálkozási igényeidre szabva – olvass tovább ITT a megújult Metodic Foodról.
Rendkívül hasznos, növényi tápanyagforrást jelentenek. A tápanyagtartalom eltérő az egyes gabonafélék esetében, azonban általánosságban mind gazdagok:
- rostban,
- vitaminokban – különösen a B-vitamincsalád tagjai találhatók meg bennük nagy mennyiségben,
- fehérjében,
- antioxidánsokban.
Több betegség kialakulásának kockázatát is csökkentik, például a 2-es típusú cukorbetegségét, a bélrendszerhez köthető daganatos betegségekét, a szív- és érrendszeri betegségekét, illetve az anyagcsere-problémákon is segítenek.
Mindezek mellett, ha a fehér kenyeret, illetve tésztát teljes értékű gabonából készültre cseréled, sokat teszel az alakodért is: üres kalóriák helyett ugyanis hasznos tápanyagokban gazdag élelmiszert veszel így magadhoz, amelynek ráadásul jóval nagyobb része hasznosul ténylegesen energiaként ahelyett, hogy többek közt a zsírsejtekben lerakódna.
Mivel több közülük gluténtartalmú, értelemszerűen figyelembe kell venned, Te nem vagy-e gluténérzékeny vagy nem gyakorol-e a glutén kedvezőtlen hatást sejtjeid működésére. Ezt ITT kiderítheted. Amennyiben nincs problémád a gluténnel, fogyaszthatod, de túlzásba azért ne ess vele. Az érzékenyek mellett mindenki másnak is javasoljuk a gluténmentes teljes értékű gabonafélék beiktatását az étrendbe, például:
- némelyiket (köles, hajdina, quinoa, rizsfélék stb.) köretként;
- lisztek formájában sűríteni vagy sütni velük (zabliszt, rozsliszt, kölesliszt, rizsliszt stb.);
- reggelire pehelyként (puffasztott cirok, amarant, zabpehely stb.);
- többféle teljes értékű gabonából készülnek reform rágcsálnivalók is;
- illetve lisztjeikből előállítanak tésztaféléket is.