Nemcsak tejérzékenyeknek: mivel helyettesítsd a tejtermékeket?
A tejallergia és a tejcukor-érzékenység Magyarországon minden harmadik-negyedik ember problémája legalább, és sokan vannak azok is, akiket érint ugyan, ám nem tudnak róla. A születéstől fennálló intolerancia és allergia mellett, egyre többször fordul elő a tejtermékek túlzott mértékű fogyasztásából fakadó érzékenység is. Körbejártuk a tejtermék helyettesítők világát, és eláruljuk, melyeket érdemes választani, és melyeket kerüld el inkább.
Tejtermék helyettesítők – kik keresik?
A tejérzékenység és tejallergia közti különbségekről korábbi cikkünkben már írtunk. Az egyikkel, másikkal vagy mindkettővel küzdők közül kerülnek ki főként azok, akik a tejtermék helyettesítő élelmiszereket keresik. Azonban több, speciális diéta és táplálkozási mód is hangsúlyozza a tejtermékek kiiktatásának fontosságát, és arról is több helyen lehet manapság olvasni, hogy a tejtermékek „túladagolhatók”, vagyis hosszú távon és nagyobb mennyiségben fogyasztva is kiválthatnak kellemetlen tüneteket, így érdemes mérsékelni bevitelüket. Az emberi szervezetnek alapvetően egyébként nincs szüksége rá. Sőt, meglehetősen pozitív élettani hatásokat érhetsz el akkor, ha érzékenységtől vagy allergiától függetlenül is mérsékled vagy megszünteted a tejtermék-bevitelt.
Ezek a legnépszerűbb tejtermék helyettesítők
A boltok polcain a
Magtejek – szintén gyakori a magokból, főleg mandulából, kesudióból, mogyoróból, kókuszból készült tejtermék helyettesítők előfordulása.
Ezek főként tej, tejpor és tejszín formájában kaphatók. A szójánál nagyságrendekke
Gabonaitalok: rizs, zab, tönkölybúza-termékek is egyre több helyen kaphatók.
A felsoroltak közül a rizsital örvend a legnagyobb népszerűségnek, hiszen a többi alternatívához képest minimális mellékízzel rendelkezik. Ezekből többfajta termék is beszerezhető: főzéshez sűrű tejszínek, de még ízesített italok és pudingra-joghurtra hasonlító desszertek is kaphatók. Akik a laktóz mellett érzékenyek a gluténra, azoknak ezek közül csak a rizstej fogyasztása ajánlott!
A vaj helyettesítésére a legjobb megoldás az egészséges kókuszzsír. Kicsit kevesebbet kell belőle használni, de ugyanúgy édes és sós fogyasztásra is alkalmas.
Növényi sajt és tejföl recept több is található az interneten, mind magyar, mind külföldi vegán recept-oldalakon, allergiásoknak, ételérzékenyeknek szánt receptgyűjteményekben. Készülhet sajt például kesudióból, dióból és mandulából is, tejfölhöz a kesudió a legjobb alap.
Túrófélék közül a totu, vagyis tojástúró a legnépszerűbb, ez tojásfehérjéből készül, főleg a paleolit konyhában elterjedt.
Tejszín helyett is ismert több alternatíva, ha sűríteni akarsz: zabból és kókuszból, illetve rizsből is választhatsz vegán tejszínféléket.
A helyettesítők esetén fontos, hogy a személyre szabott táplálkozási tanácsoknak, illetve élelmiszer-listának megfelelő arányban fogyaszd az ételeket. Nincs ebben semmi bonyolult, egyszerűen ugyanúgy vedd figyelembe az adott étel tápanyag-tartalmát, mintha bármilyen más élelmiszert, például bolti sajtot fogyasztanál.
Mit jelent pontosan a laktózmentes termék fogalma?
„Laktózmentes” alatt háromféle tejtermék is érthető, a címkén utána lehet nézni, melyiket tartod épp a kezedben:
- ténylegesen nem tartalmazzák a tejcukrot;
- a tejcukrot tartalmazzák, de mellé laktáz-enzimet is: ez az enzim hiányzik érzékenység esetén a szervezetből, így viszont az arra érzékeny ember is le tudja bontani a tejcukrot;
- határérték alatti a laktóztatalmuk – ez főleg
egyes sajtok esetében fordul elő, a zsírosabb és/vagy érlelt sajtok közül többféle 0,1 gramm alatti laktózmennyiséget tartalmaz mindössze 100 grammonként.
Fontos azonban, hogy akik nem érzékenyek, hanem tejallergiások, ebben a formában sem fogyaszthatnak tejterméket. A gondot ugyanis ilyenkor nem a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza. Ez egyébként sok esetben szójafehérje-keresztallergiával jár, így a szója termékekkel is érdemes vigyázni!
Szeretnéd mérsékelni a tejtermék bevitelt, de nem tudsz folyamatosan odafigyelni? Az ebéd, amit a munkahelyi büfében adnak, gyakran tartalmaz tejet, főzni viszont nincs mindig energiád és időd? Értjük a problémádat. A Metodic Food ételeihez épp ezért, szakácsaink glutén- és laktózmentes alapanyagokat használnak az, bónuszként pedig hozzáadott cukor nélkül, kíméletes eljárásokkal készítik a fogásokat. Ebben a pillanatban is mindössze pár kattintásra vagy attól, hogy szervezeted igényeinek megfelelő, egészséges ebédet fogyaszthass, amit csak fel kell melegítened.