Valóban lehetséges csökkenteni a szénhidrátot? Itt a meglepő igazság
Biztosan Te is tapasztaltad, amikor sikeres fogyás után beszélgettél valakivel, hogy azt mondta, a szénhidrát csökkentéstől fogyott le. Arról nem is beszélve, hogy milyen nagy névvel rendelkező diéta-tanácsadók és élelmiszerfejlesztők mondják azt, hogy csökkenteni kell a bevitelt, illetve, meg is oldják Neked a problémát a CH-csökkentett termékekkel. Azonban az igazság nem egészen ez…
A szénhidrát csökkentésének jelentése a bevitel csökkentése. Vagyis kevesebb szénhidrátban gazdag étel fogyasztása. Ez addig jó, amíg a finomított szénhidrátok elhagyására vagy csökkentésére irányul. Tehát a fehér liszt, a cukor, a kukoricakeményítő/-dara, illetve a fehér rizs elhagyására, utóbbi kettő esetében csak mérséklésére. Viszont nem egészséges akkor, ha valaki “ész nélkül” ugrik neki (szó szerint) a szénhidrát csökkentésnek, például dietetikus szakértő bevonása nélkül elkezd paleolit diétázni vagy még rosszabb, ketogén étrendre tér át. (A ketózis folyamata során a test szénhidrát-raktárai kiürülnek, inzulin helyett glukagon választódik ki, a májban pedig a zsír ketontestekké alakul, és – állítólag – ettől a test zsírégető üzemmódra kapcsol. De ez a szintű tápanyagmegvonás nagyon egészségtelen lehet.)
Jó, de mégis sikeres a szénhidrátcsökkentés, hiszen sokaknál beválik!
Nyilván beválik, hiszen hogy ne fogyna valaki akkor, ha lényegében csak húst (adott esetben soványat) és zöldségeket eszik? Típustól függően lemásznak bárkiről a kilók, ha egy ideig így étkezik, miközben az egészségével és energiájával gondok adódhatnak. Arról nem is beszélve, hogy már a legkisebb változásnál is döbbenetes módon jöhetnek vissza a kilók.
Olyan, hogy valamiből “kiveszik” a szénhidrátot, nem létezik, vagyis ilyen jellegű csökkentés egyszerűen nem lehetséges. A CH-csökkentett termékek az alábbiakat jelenthetik:
- pl. egy kenyér esetében, alapvetően alacsony szénhidrátot tartalmazó lisztekből készül, mondjuk maglisztekből – az alapként vett termékhez, ami a fehér kenyér képest valóban csökkentett CH-tartalmú,
- sokszor a csökkentett tartalom valójában azt jelenti, hogy BENNE van az a mennyiségű szénhidrát, de hozzáadott rostanyagokkal lassítják a felszívódását – külön is lehet venni ilyen rostkeverékeket,
- a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeknek nincs alacsonyabb CH-tartalma, viszont alapvetően lassabb a felszívódásuk.
Ha a második opció van érvényben egy terméknél, de az alap összetevője a klasszikus búzafinomliszt, az attól még egészséges nem lesz! A diétát elősegítheti, de a szervezeted sokkal jobban nem jár vele, maximum az a kis rostanyag segíti majd az emésztésed.
A finomított szénhidrátokat mindenképp érdemes, ha nem is 100%-ban kiiktatni (ami egyébként ideális volna), de legalábbis csökkenteni a bevitelüket.
A többi, tehát az egészséges szénhidrát források esetében pedig az egyedi anyagcseretípusod a meghatározó. Három típusú anyagcserét különböztetünk meg alapvetően, fehérje-, szénhidrát- és egyensúlyi típust. Egyes étkezésekre vonatkozóan számukra más-más arányú tápanyagbevitel az ideális, az alábbiakat kell figyelembe venni:
Fehérjetípus optimális beviteli aránya:
fehérje: 40%
szénhidrát 30%
zsír: 30%
Szénhidráttípus optimális beviteli aránya:
fehérje: 25%
szénhidrát: 60%
zsír: 15%
Egyensúlyi típus optimális beviteli aránya:
kb. 33-33-33%-ban minden makro tápanyag.
Ha ki szeretnéd deríteni a saját típusodat, azt ITT teheted meg!
Ha pedig az anyagcseretípusodnak megfelelően szeretnél ebédelni…
A megújult Metodic Food glutén- és laktózmentes alapanyagokból, hozzáadott cukor és adalékok nélkül, kíméletes, diétás és egészséges étrendnek megfelelő eljárással készült fogásokat kínál Neked minden hétköznap a típusodnak megfelelően. Aktuális házhoz rendelhető menünket ide kattintva érheted el.