Stresszoldás a túlsúly ellen – a kedved jobb, a fogyás könnyebb lesz

A stressz káros hatásai vitathatatlanok, de a rémisztgetésen túl, amit minden irányból kapsz: VAN megoldás. A stresszoldás nemcsak elméleti fogalom, hanem működik a gyakorlatban is. Persze igényel néhány változtatást, de megígérjük, hogy nem fognak fájni. Sőt! Megvalósításuk pofonegyszerű, és rövid, illetve hosszú távon is kifizetődő.

Mivel és hogyan csökkenthető a stressz?

  1. Magnézium bevitel

Stresszhelyzetekben megkívánsz egy szelet csokit? Ez a magnéziumhiány egyik tünete is lehet! A magnézium, mint nélkülözhetetlen ásványi anyag nagyjából 300 enzim normál működésének felelőse, és a stresszt, illetve a feszült érzéseket erőteljesen fokozza a hiánya. Ráadásul még alvászavart is okoz, ha nem fogyasztod eleget. Napi 300 mg körüli az ajánlott bevitel, de ne csokoládéból vedd magadhoz. Jobb forrást jelentenek a csonthéjasok, a hüvelyesek és több ásványvíz is, de étrend kiegészítők formájában is pótolhatod.

  1. B1-vitamin, más néven tiamin

Segíti az idegrendszer optimális működését, és optimalizálja a szellemi működést, kiegyensúlyozza az érzelmeket. Mivel vízoldékony vitamin, hamar kiürül a szervezetből, így fontos naponta pótolni. Jó forrásai a spárga, a hüvelyesek, a barna rizs és a baromfihúsok.

  1. Testmozgás

A stressz ellen az egyik legjobb eszköz a sport! Napi legalább 30 percet érdemes intenzíven mozognod, ha nagyon passzív az életmódod, többet is. A fókuszt ne az alakformálásra helyezd ez esetben, hanem arra, hogy a mozgás örömforrást jelentsen, feloldódj közben! Tehát a gyaloglás, a biciklizés, a kutyasétáltatás vagy egy kis tánc ugyanúgy hasznos, mintha lemennél az edzőterembe.

Úgy érzed, szinte jártányi erőd sincs már a nap végére, a sportolás már szóba sem jöhet? Érdemes kitöltened Vitalitási kérdőívünket, amelyből megtudhatod, csak ideiglenes fáradtságról van-e szó, vagy az egészségi állapotod is veszélyben van? A kérdőív kitöltése és az értékelés ingyenes!

  1. Kikapcsolódás

A pihenés szerepe és fontossága nem elhanyagolható. A 21. századi ember életmódja sajnos nem túlzottan „pihenésbarát”, a technikai kütyük még az éjjeliszekrényre is beköltöztek. Folyamatosan információt böngészik rajtuk az ember, pihenés helyett is terheli a szellemét és a lelkét. Hagyd őket kint, és lefekvés előtt 1,5 órával már ne internetezz! Inkább vegyél pihentető fürdőt, és kapcsold ki a gondolataidat.

  1. Napi rutin

Ahogy az étkezésben is fontos a rendszeresség, a mindennapokban is érdemes kialakítani! A stressz oldásában sokat segít, ha vannak támpontjaid, illetve az egyensúlyt is könnyebben találod meg ennek köszönhetően. Minden nap legyen fixen pihenőidőd, kelj közel ugyanabban az időpontban, és hétvégén se legyen 1 óránál nagyobb különbség abban, mennyit alszol, mert ettől csak felborul a szervezeted egyensúlya.

  1. Táplálkozás

Azért eszik az ember stressz idején édességeket vagy más nassolnivalókat, mert azt hiszi, jobban lesz tőlük. Ehhez képest az igazság az, hogy többet árt magának, mint használ! A finomított szénhidrátok, zsíros hamburgerhúsok, műanyagokkal telenyomott bolti édességek vagy a cukros péksütik csak még jobban csökkentik az energiaszintedet, még fáradtabb, nyomottabb és feszültebb leszel ezektől az ételektől. Ha pedig a tested működésének nem megfelelően választasz vagy felborítod a tápanyagegyensúlyt, a stressz teljesen elhatalmasodhat rajtad.

Hogy a stressz leküzdhető legyen, energiaszinted pedig a lehető legmagasabb, tiszta élelmiszereket célszerű választanod. A feldolgozott árukat kerüld el, válassz inkább frisset! Ugyanez a helyzet a finomított szénhidrátokkal: a fehér lisztet cseréld teljes kiőrlésűre, a fehér cukrot természetes édesítőre. A stimulánsoktól – koffein, nikotin pedig igyekezz megszabadulni.

A rosszullétek vagy a puffadás mögött, amelyek a stressz fizikai tüneteiként is értelmezhetők, sokszor valójában ételintolerancia áll. Ezeket érdemes beméretned, ahogy azt is, mely ételekre miként reagál a tested. Mi az, ami energiát ad, és mi az, ami energiát von el?

A mérés menetéről bővebben itt tájékozódhatsz. Ne hagyd, hogy a stressz maga alá gyűrjön, az egészségedet pedig pláne ne engedd át neki!